Prigovori iznajmljivača na odluku o paušalnom porezu: ‘Prometna infrastruktura je takva da plaši turiste’

Najveći dio prometne infrastrukture je takav da plaši turiste, posebno kada ih navigacija koja cestu koja polazi s Vrha Ike izjednačuje po važnosti s vatrogasnim putem od tunela Učka preko Dobreća, jer doista su iste širine te se oni svakodnevno strmoglavljuju do Oprića kroz šumu, navela je u javnom savjetovanju Dubravka Marčan.

Opatija – Tri komentara pristigla su na javno savjetovanje o odluci o visini paušalnog poreza za iznajmljivače, koji je prijedlogom postavljen na visinu od 345 kuna u prvoj zoni. Sva tri prijedloga Grad Opatija je odbio.

Predsjednik udruge obiteljskog smještaja Mirko Bulić istaknuo je kako prema zakonu postoji mogućnost da lokalna samouprava definira visinu paušalnog poreza od 150 do 1.500 kuna po krevetu.

– S obzirom da je u prošloj godini grad Opatija dobio oko 1.000 novih ležaja u obiteljskom smještaju, a i ove godine je najavljeno još novih registracija, predlažem da porez na razini Opatiji ostane na dosadašnjoj razini, naveo je Bulić.

U odgovoru iz Grada Opatije, kojim je odbijen ovaj prijedlog, navedeno je kako je najviša visina paušalnog poreza dogovorena sa svim liburnijskim općinama i istovjetna je visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe.

Dubravka Marčan zatražila je da Oprič ostane u zoni D jer „nema klasičnu konfiguraciju naselja, nema centar, crkvu, poštu, dućan, autobusnu stanicu niti bilo koju autobusnu liniju koja prometno povezuje direktno Oprić sa Opatijom“.

– Najveći dio prometne infrastrukture je takav da plaši turiste, posebno kada ih navigacija koja cestu koja polazi s Vrha Ike izjednačuje po važnosti s vatrogasnim putem od tunela Učka preko Dobreća, jer doista su iste širine te se oni svakodnevno strmoglavljuju do Oprića kroz šumu, pa za doći u Oprić gost prolazi adrenalinsku avanturu! Oprić se ne nalazi na niti jednoj turističkoj karti, ili putokazu bilo Opatije ili Lovrana kojem ne pripada, ali je bliže. Nalazi se na stazama Parka prirode Učka, gostu koji želi sunce i more, na planini! Učinite nas A, B ili C razredom jer dok god nas nigdje nema niti imamo dvosmjernu cestu niti javni prijevoz mi smo Ž, a kamoli D, navela je Marčan.

Grad Opatija nije prihvatio njen prijedlog.

– Prijedlog ne možemo prihvatiti jer bez obzira na ukazane činjenice ne može se tvrditi da je naselje Oprić u mnogome lošije opremljeno komunalnom infrastrukturom u odnosu na naselje Dobreć s kojim graniči. Osim toga svjesni smo činjenice da ovakav zakonski okvir za paušalno oporezivanje nije pravedan budući unutar istog naselja nisu svi objekti u istom položaju, istaknuli su iz gradske uprave.

Nives Perkavac zatražila je da se za ulicu Antona Dminaka u Ičićima, a i za sve ostale ulice koje su udaljenije od centara naselja, plaže i glavnih prometnica, primjeni mogućnost određivanja nižeg paušala koji je predviđen za određeno naselje i njegov pripadajući razred.

– Gosti koji konkretno kod mene borave nemaju pogodnosti kao oni koji borave u centru mjesta vezano uz korištenje plaža, autobusnih linija i ostalih sadržaja jer to sve mogu koristiti koristeći se autom… Rijetki se odluče i pješke. Komunalni standard u ovoj ulici nije zadovoljavajući (odvoženje smeća jedanput tjedno cijele godine, pojedine ulice nižih razreda imale su u ljetnim mjesecima odvoženje dva puta tjedno, neredovito pometanje ulice, nema gradske linije, nema mogućnosti kupnje povlaštenih parkirnih karti, nemamo pravo koristiti reciklažno dvorište u Lovranu kao što to mogu mještani naselja Ika). Sve gore navedeno bi po meni trebalo imati turističko mjesto razreda A, kazala je Perkavac.

Niti ovaj prijedlog nije prihvaćen, a iz Grada Opatije su „odbijenicu“ obrazložili činjenicom da odluka mora biti donesena do 31. siječnja pa „u ovome trenutku nije bilo moguće kvalitetno razraditi mogućnost utvrđivanja visine poreza i po ulicama“.

error: Content is protected !!