Prihodi proračuna u prvih šest mjeseci 12 posto slabiji nego prošle godine @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Na sjednici je predstavljeno i izvješće o stanju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, koje je realizirano uglavnom u skladu s planovima, uz značajan podbačaj prihoda od prodaje imovine koji su ostvareni u omjeru od tek 8,4 posto godišnjeg plana.

Opatija – Izgradnja reciklažnog dvorišta bila je glavna tema rasprave sjednice Gradskog vijeća Opatije koja je održana u utorak, iako se točka s takvim sadržajem nije našla u službenom dnevnom redu. Naime, točku su doista predložili oporbeni vijećnici, no njeno uvrštenje u dnevni red odbio je predsjednik Viktor Peršić kazavši da se prilikom predlaganja nije poštovala propisana procedura. Podsjetio je i da se o reciklažnom dvorištu od 2012. do danas raspravljalo sedam puta na ovom Vijeću, te da nitko od vijećnika nije imao nikakvih primjedbi, osim pitanja o tome kada će započeti njegova gradnja.

Međutim, čini se da se ”politički trenutak” u opatijskoj javnosti promijenio, a nositelj promjena je MO Punta kolova koji je okupio svoje sumještane u potpisivanju peticije protiv izgradnje reciklažnog dvorišta na njihovom području. Peticija je uručena i gradskoj upravi, nakon čega je iz Grada objavljeno da su već dogovoreni radovi na izgradnji zaustavljeni. Kako za temu očito sada postoji značajan interes, o njoj će se raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Ivo Dujmić vijećnicima je na sjednici predstavio i izvještaj o svojim aktivnostima o prvoj polovici ove godine, kazavši da se u tih šest mjeseci puno toga napravilo, a rezultati rada se vide, no oni nisu došli sami od sebe, već su produkt i zajedničkih napora gradske uprave i privrednog sektora koje se poduzimaju na jačanju konkurentnosti i kvaliteti grada kao destinacije. Međutim, naglašavajući kako se moglo učiniti puno više sa sredstvima na raspolaganju, vijećnik Liburnijske stranke Nikica Pažin dao je usporedbu Opatije i Pleternice, prema kojemu je potonja jedinica lokalne samouprave izgradila potpunu kulturnu infrastrukturu uključujući dječji vrtić i knjižnicu, ”iako ima osam zaposlenih i proračun od 10 milijuna kuna, dok Opatija ima 70 zaposlenih i proračun od 130 milijuna kuna”. Odgovor gradonačelnika Dujmića bio je prijedlog Pažinu da se preseli u Pleternicu…

Na sjednici je predstavljeno i izvješće o stanju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, koje je realizirano uglavnom u skladu s planovima, uz značajan podbačaj prihoda od prodaje imovine koji su ostvareni u omjeru od tek 8,4 posto godišnjeg plana.

– Iz iskazanih podataka razvidno je da je u izvještajnom razdoblju ukupno ostvarena negativna razlika prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke. Negativna razlika prvenstveno je rezultat manje ostvarenih prihoda od prodaje dugotrajne imovine u odnosu na rashode i izdatke koji se financiraju upravo iz tih prihoda. Navedeno je međutim i posljedica različitog načina prikazivanja prihoda u odnosu na rashode Proračuna. Naime u rashode i izdatke iskazuju se svi prispjeli računi i građevinske situacije bez obzira da li su plaćeni odnosno dospijeli dok se prihodi iskazuju kada su raspoloživi odnosno kada budu uplaćeni na žiro račun Grada. Tako u izvještajnom razdoblju nisu mogli biti uključeni prihodi ostvareni od prodaje nekretnina za koje su tijekom izvještajnog razdoblja zaključeni ugovori od gotovo osam milijuna kuna koji su naplaćeni u mjesecu srpnju protekom izvještajnog razdoblja, objasnio je pročelnik Danijel Jerman.

I prihodi poslovanja, koji se uglavnom odnose na poreze, niži su 12 posto u odnosu na lanjsku godinu, no takvu situaciju iz gradske su uprave obrazložili činjenicom da su u 2014. godini bili ostvareni značajniji prihodi od sufinanciranja privatnih investitora, kao i izmjenama poreznih propisa uslijed čega je lokalna samouprava izgubila određeni dio prihoda.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!