Primanje vatrogasaca povodom sv. Florijana

vatrogasci_smOpatija – U javnosti se malo zna da je gašenje požara tek dio poslova koje obavljaju vatrogasci, a važnost vatrogasaca, kao i ostalih hitnih službi, najčešće shvatimo tek kada se nađemo u nevolji, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić na jučerašnjem primanju za čelnike Javne vatrogasne postrojbe Opatija, DVD-a Opatija, DVD-a Učka, te županijske i područne vatrogasne zajednice, uoči sutrašnjeg dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Također, na primanju su u ime Grada prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić te predsjednik Upravnog vijeća JVP Opatija dr. sc. Alen Rajko.
Zapovjednik Postrojbe Mladen Šćulac te županijski zapovjednik Slavko Gauš zahvalili su Gradu na stalnoj potpori vatrogastvu, a Rene Raymond Gulin, zapovjednik DVD-a Opatija te ujedno sindikalni povjerenik profesionalnih vatrogasaca, posebno se je zahvalio Gradu i predsjedniku Upravnog vijeća dr. sc. Alenu Rajku na izvanrednoj suradnji u okviru socijalnog partnerstva te unapređenja položaja zaposlenika JVP.
Ove godine bilježi se i važan iskorak u protupožarnoj prevenciji: JVP je dobila odobrenje za obavljanje preventivnih pregleda zajedničkih dijelova zgrada. Izdvajanjima za edukaciju posljednjih je godina znatno poboljšana kvalifikacijska struktura, vatrogasci prolaze i zahtjevne specijalističke tečajeve, a s brojnih se natjecanja vraćaju s odličnim rezultatima.
vatrogasci_5
Suosnivanje Postrojbe od strane svih liburnijskih jedinica primjer je dobre suradnje liburnijskog kraja, kojoj težimo i na drugim područjima nastavio je Dujmić te je naglasio da je apsolutno jasno da je sadašnje, stotinu godina staro sjedište vatrogasaca u Opatiji neprimjereno i uvijek u opasnosti od blokade izlaza interventnih vozila.
Stoga je prostornim planom predviđeno preseljenje vatrogasaca na Kuk kada se za to stvore uvjeti.
I u recesijskim vremenima osigurava se da ne pada protupožarni standard: ove godine Grad osigurava Područnoj vatrogasnoj zajednici sredstva za nabavu autocisterne (postojeća je nabavljena 1988. godine). Svaka kuna uložena u vatrogastvo brzo se i višestruko vrati, zaključio je gradonačelnik Dujmić.
Ivan Mellor / Opatija.hr
Vezane vijesti:
Novo postignuće opatijskih vatrogasaca
Intervju: Niti jedno paljenje vatre ne smije biti bez nadzora
Vatrogasci čiste podmorje

error: Content is protected !!