Primorsko-goranska županija proslavila 25. rođendan svečanom sjednicom Skupštine @ Rijeka

Na sjednici su dodijeljene i županijske nagrade za životno djelo, prof. emeritus dr. sc. Pavlu Komadini i prof. Boži Mimici, dok su godišnje nagrade pripale doc. dr.sc. Jonatanu Lergi i Kulturno-umjetničkom društvu Učka iz Matulja. Počasnim građaninom Primorsko-goranske županije proglašen je general Anton Tus koji se i zahvalio u ime svih dobitnika na dodijeljenim priznanjima.

Rijeka – Iznimni nastupi mladih ljudi s područja cijele Primorsko-goranske županije, koji su pokazali raskoš svojeg talenta, ali i kulturnu raznolikost Primorja i Gorskog kotara, obilježili su današnju svečanu sjednicu Županijske skupštine u HKD-u na Sušaku kojom je proslavljen 25. rođendan ove regije.

U programu su nastupile Mia Negovetić, Katja Budimčić Sabljar, Folklorno društvo Rapski tanac, fascinantna osmogodišnja plesačica Ira Đerić Hasanac iz Crikvenice i tri godine starija Marta Beljan iz Delnica koji su zaslužile velik aplauz za svoje izvedbe, no najveće ovacije iz gledališta ispunjenog uglednim uzvanicima doživio je general Anton Tus koji je proglašen počasnim građaninom županije.

Na sjednici su dodijeljene i županijske nagrade za životno djelo, prof. emeritus dr. sc. Pavlu Komadini i prof. Boži Mimici, dok su godišnje nagrade pripale doc. dr.sc. Jonatanu Lergi i Kulturno-umjetničkom društvu Učka iz Matulja. U ime svih dobitnika zahvalio se general Tus, podsjetivši na značajnu ulogu Primorsko-goranske županije i veterana ovog područja u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

U prigodnom govoru župan Zlatko Komadina zahvalio se svim bivšim i aktualnim dužnosnicima, županijskim vijećnicima i svojim suradnicima, te podsjetio na najvažnija događanja koja su obilježila tih prvih županijskih 25 godina.

– Kroz to je razdoblje Primorsko-goranska županija, kao i sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave u cjelini, doživjela je nekoliko promjena i preinaka, većih ili manjih reformi, te je od “jedinice lokalne uprave i samouprave” kako ju je u početku definirao Zakon, prerasla i postala „jedinicom područne (regionalne) samouprave. Županijska skupština Primorsko-goranske županije u svom je prvom sazivu konstituirana 14. travnja 1993. godine i taj se dan obilježava kao Dan Primorsko-goranske županije. Početna nesnalaženja, a do kojih je prvenstveno dolazilo zbog isprepletenosti ovlasti državne uprave i lokalne samouprave, ali i turbulentna politička previranja, u dva su navrata rezultirala raspuštanjem Županijske skupštine i postavljanjem povjerenika od strane Vlade Republike Hrvatske. Činjenica što danas slavimo 25. rođendan Primorsko-goranske županije pokazuje da nisu bili u pravu oni koji su sumnjali u mogućnost da županije zažive. Također je činjenica da smo za sada još uvijek dosta udaljeni i od realizacije ideja koje su išle u pravcu redefiniranja odnosa između središnjih državnih vlasti i jedinica samouprave, od očekivane fiskalne i upravljačke decentralizacije. Naime za nas decentralizacija znači veću dostupnost javnoga novca i ovlasti lokalnih samouprava, ali i veće i značajnije uključivanje građana u procese oblikovanja javnih politika i odlučivanja o proračunima na svim razinama. Povećanjem ovlasti nižih razina samouprave,regija, gradova i općina povećala bi se i motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provedbi lokalnih i regionalnih politika, pa bi se povećao i javni nadzor nad donošenjem i provedbom javnih odluka, istaknuo je župan te dodao da je i u tim okolnostima, Primorsko-goranska županija, kao i sustav lokalne i regionalne samouprave u cjelini, opravdala svoje postojanje. „Ja sam ponosan što sam sve ove godine tome bio sudionikom. Kada sam prije 17 godina izabran za župana, nisam mogao zamisliti da ću biti svjedok brojnim idejama koje su pretvorene u stvarne projekte, surađivati s mnogim ljudima koji su disali za ovaj kraj. Svima nam je cilj bio isti – razvoj i prosperitet naše prelijepe zeleno-plave županije. Ponosan sam na učinjeno svih ovih godina, od strateških odluka koje su usmjerile ovaj kraj, a koje ponekad nisu vidljive golim okom, do projekata koji su vidljivi u prostoru i u koje se mogu uvjeriti svi redom, i stanovnici i naši gosti, istaknuo je u svom govoru župan Komadina.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!