OBRAĐENA SVA BIRAČKA MJESTA Liburnija većinom za Restart koaliciju, miljenici Šebalj, Obersnel i Grbin

Ta pobjeda SDP-a i partnera jest očekivana i premoćna, no nije apsolutna, jer niti u jednom gradu i općini prema dosad obrađenim biračkim mjestima nisu osvojili više od 50 posto glasova. Birači HDZ-a najčešće su preferencijalne glasove davali potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću i predsjednici matuljskog HDZ-a Ivi Letini.

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Restart koalicija, očekivano, odnijela je pobjedu u sve četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji. Ta pobjeda SDP-a i partnera jest očekivana i premoćna, no nije apsolutna, jer prema dosad obrađenim biračkim mjestima samo su u Mošćeničkoj Dragi i Lovranu osvojili više od polovice glasova birača.

Na području Opatije sada je obrađeno 100 posto biračkih mjesta, a Restart koalicija uzela je 43 posto glasova birača. Slijedi HDZ sa 22 posto, lijevo-zelena koalicija oko stranke Možemo s 9,3 posto glasova, a prag prelazi još Most s sa 5,3 posto glasova. Kod vodeće opcije, najveći broj preferencijalnih glasova, čak 25 posto, osvojio je Peđa Grbin, a slijedi Vojko Obersnel sa 10 posto te Eni Šebalj sa 8,2 posto i Darijo Vasilić sa 7 posto. Među simpatizerima HDZ-a, najviše ih je podržalo Olega Butkovića, čak 47 posto. Slijedi Gari Capppelli sa 6 posto te Iva Letina s 4,6 posto.

Kod Matulja, obrađeno je svih 100 posto biračkih mjesta, pa su rezultati konačni. Restart koalicija osvojila je 41,5 posto glasova, a od toga je svaki treći glas išao zamjenici načelnika Eni Šebalj koja je skupila više od 32 posto „preferencijala“. Slijede Peđa Grbin s 15,2 posto, Obersnel s 8,8 posto te Vasilić sa 5,8 posto.

Na drugom je mjestu HDZ sa 23,2 posto glasova, gdje je očekivano dobro prošla matuljska uzdanica Iva Letina. Za nju je glasalo 20 posto Matuljaca koji su dali glas HDZ-u, dok je više dobio samo potpredsjednik Vlade i nositelj liste Oleg Butković, ukupno 38 posto.

Iznad praga su u Matuljima još Most i lijevo-zelena koalicija oko stranke Možemo! s nešto više od 8 posto. Oko 3 posto kretali su se Domovinski pokret, koalicija STRIP, Pametno i Fokus, Živi zid s partnerima te Unija Kvarnera.

U Lovranu su nakon prebrojenih 100 posto glasova tek 3 liste ostale iznad praga: Restart koalicija s 51 posto glasova, HDZ s 21 posto glasova i lijevo-zelena koalicija okupjljena oko stranke Možemo! sa 7,2 postoi Kod Restarta, najveću podršku dobio je Peđa Grbin, čak 22 posto preferencijalnih glasova, a slijede Vojko Obersnel s 9,5 posto, Eni Šebalj s 8,1 posto te Silvano Hrelja sa 6,3 posto. Među biračima HDZ-a, najpopularniji je Oleg Butković koji je prikupio 44 posto preferencijalnih glasova, a slijedi Iva Letina sa 7 posto.

Ispod crte ostali su Most sa 4,3 posto, koalicija STRIP, Pametno i Fokus sa 3,7 posto, Domovinski pokret sa 3,1 posto, Živi zid sa 2,7 posto te Unija Kvarnera sa 2,4 posto.

U Mošćeničkoj Dragi, obrađena su sva biračka mjesta, a Restart koalicija stigla je do 50 posto glasova. HDZ je prikupio 17,7 posto posto, a iznad praga su još Možemo! s partnerima koji je dostigao 6,4 posto te Most sa 6,1 posto glasova birača. Prva ispod liste je Unija Kvarnera sa 3,5 posto glasova.

Kod pobjedničke ekipe, najviše preferencijalnih glasova prikupio je Peđa Grbin. Istarskom SDP-ovcu glas je dalo 18,4 posto birača Restart koalicije, a slijede ga Darijo Vasilić s 8,8 posto, Vojko Obersnel s 8,4 posto, Silvano Hrelja s 5,6 posto te Eni Šebalj s nešto manje od 5 posto glasova.

Kastav ima ‘najšarenije’ političke preferencije: Čak šest stranaka prelazi izborni prag

error: Content is protected !!