Produžena sezona zaslužna za rekorde – rujan na Kvarneru 17 posto bolji nego lani @ Opatija

...ilustracija...

…ilustracija…

Gledajući u brojkama, od siječnja do rujna 2015. godine je bilo 200.000 više gostiju i gotovo milijun više noćenja nego u istom razdoblju lani. U postocima to je porast u dolascima za 9 posto, a u noćenjima za 8 posto – u ukupnim brojkama, ostvareno je 2,3 milijuna dolazaka i 12,7 milijuna noćenja.

Opatija – Kvarner je do kraja rujna ostvario 500 tisuća noćenja više nego tijekom cijele 2014. godine, te jednak broj noćenja kao i rekordne 2013. godine, što znači da će se u narednim mjesecima stvarati novi turistički rekordi u Primorsko-goranskoj županiji. Značajan doprinos ovakvoj sezoni dao je i mjesec rujan koji je sve više dio glavne turističke ”špice’0 tijekom ljeta, a ove godine porast je bio dvoznamenkast po oba mjerena pokazatelja – u odnosu na 2014. godinu dolazaka je bilo više za 14, a noćenja za 17 posto.

U brojkama je to otprilike 260 tisuća dolazaka i gotovo milijun i pol noćenja, od čega domaćim gostima pripada udio od 6 posto.

– Porast noćenja ostvaren je i u odnosu na rujan 2013. godine: ovogodišnji rujan bilježi gotovo 140 tisuća noćenja više, što je rast od deset posto, izvijestili su na konferenciji za novinare predsjednik TZ, župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, najavivši i početak izrade Strategije razvoja turizma Kvarnera u koju će se uključiti sve lokalne turističke zajednice. Župan Komadina je izvijestio da je održao sastanak s predstavnicima Croatia airlinesa s ciljem pojačavanja turističkog prometa našeg nacionalnog avio prijevoznika.

Sve kvarnerske subregije su u odnosu na rujan 2014. godine ostvarile značajan porast broja noćenja, a po ostvarenom turističkom prometu prednjači otok Krk na kojem je ostvareno svako treće kvarnersko noćenje, uz porast od 12 posto. Opatijska rivijera s udjelom od 14 posto i porastom broja noćenja od 10 posto je na drugom mjestu, a slijede Rab s udjelom od 12,5 i porastom od 11 posto te Crikvenička rivijera s udjelom od 10 posto, ali porastom od čak 23 posto. Najveći relativni porast broja noćenja, od gotovo 30 posto, ostvaren je na području Gorskog kotara koji u županijskoj turističkoj statistici sudjeluje s udjelom od 0,5 posto.

U odnosu na vrstu smještaja, u rujnu je broj ostvarenih noćenja gotovo izjednačen u hotelskom i privatnom smještaju: oba su zastupljena s udjelom od 36 posto. Noćenja u kampovima zastupljena su s 27 posto. U odmaralištima i ostalom smještaju ostvareno je 30 tisuća noćenja. Porast broja noćenja u privatnom smještaju iznosi 25 posto, u kampovima 16 posto, a u hotelima 10 posto. Na Opatijskoj rivijeri i Riječkom području gosti su najviše noćenja ostvarili u hotelima, na otocima Lošinju i Cresu prednjače kampovi, a u svim ostalim subregijama gosti su za odmor najviše birali privatni smještaj.

Prosječno trajanja boravka na Kvarneru u rujnu ove godine iznosi 5,8 dana: najduže je na otoku Rabu i iznosi 8,3 dana, a najkraće na riječkom području i iznosi 2,3 dana. Otoci Cres i Lošinj također ”drže” visoki prosjek od 8 dana boravka.

Gledajući u brojkama, od siječnja do rujna 2015. godine je bilo 200.000 više gostiju i gotovo milijun više noćenja nego u istom razdoblju lani. U postocima to je porast u dolascima za 9 posto, a u noćenjima za 8 posto – u ukupnim brojkama, ostvareno je 2,3 milijuna dolazaka i 12,7 milijuna noćenja.

Davor Žic / PodUčkun.net