Profesori, ravnatelji i prosvjetni inspektori iz Austrije u posjetili Ugostiteljsku školu @ Opatija

ugostiteljska_skola_gosti_austrija_2016_01

Nakon prezentacije, gosti su imali priliku obići prostor škole i školske kabinete te su nakon obilaska imali zakusku, koju su pripremili učenici Ugostiteljske škole i njihovi mentori.

Opatija – Predstavnici različitih segmenata obrazovnog sustava iz austrijskog dijela Koruške su u okviru svog putovanja Alpe-Adria (Ljubljana, Trst, Opatija, Portorož, Nova Gorica), posjetili Ugostiteljsku školu u Opatiju. Na svom stručnom putovanju već su posjetili škole u Trstu i Ljubljani, a nakon obilaska Opatije odlaze u Portorož i Novu Goricu i na taj način dobivaju informacije o obrazovnih sustavima radi usporedbe s vlastitim.

Susret u Ugostiteljskoj školi Opatija je započeo prezentacijom profesorice njemačkog jezika Mirele Kožul, koja je goste upoznala s obrazovnim sustavom Republike Hrvatske, državnom maturom, a u drugom dijelu predavanja je informirala goste o Ugostiteljskoj školi i realizaciji praktične nastave.

Roland Arrich, ravnatelj institucije Viktor Frankl University College je jedan od organizatora navedenog stručnog putovanja i rekao je nekoliko riječi o austrijskom obrazovnom sustavu te naglasio da opremljenost škole nije najvažnija već su potencijal škole učitelji koji prenose znanje svojim učenicima. Njihovi učenici sudjeluju u programu Erasmus+ i nadaju se da će u skoroj budućnosti razmjenu učenika ostvariti u partnerstvu s Ugostiteljskom školom Opatija. Na riječi gospodina Arricha se nadovezala dr. Renate Kanowsky Wintermann, prosvjetna inspektorica za gospodarske, turističke i socijalne škole te naglasila da bi se trebala ostvariti suradnja turističkih škola u Koruškoj sa školama sličnog profila u našoj županiji, budući da su Primorsko-goranska županija i Koruška turističke regije. Smatra da je naš školski sustav odličan te da je u Ugostiteljskoj školi srela sretne nastavnike i sposobne i pristojne učenike te napomenula da bi joj bilo osobno veselje da se uspostavi razmjena učenika među učenicima naših i njihovih turističkih i ugostiteljskih škola. Nakon prezentacije, gosti su imali priliku obići prostor škole i školske kabinete te su nakon obilaska imali zakusku, koju su pripremili učenici Ugostiteljske škole i njihovi mentori. Malle Günther, profesor ekonomske grupe predmeta iz Klagenfurta je rekao da je ugodno iznenađen prijateljskim dočekom, prezentacijom hrane i radom učenika. Čestitao je svim djelatnicima Škole na uspješnosti i ljubaznosti. Ravnatelj ustanove Višja šola za gospodarske poklice Stefan Schellander je nadodao da primjećuje dobro vodstvo škole te da prevladava prijateljska atmosfera među učenicima i nastavnicima, a pozitivan duh obrazovne ustanove je vrlo važan.

Na kraju druženja u Ugostiteljskoj školi, prosvjetna inspektorica Kanowsky Wintermann je zahvalila ravnateljici Roth i nastavnicima na susretljivosti i izvrsnoj prezentaciji profesorica njemačkoj jezika. Također, pohvalila je prezentaciju stola, ambijent i profesionalnost učenika.
Susret je završio njihovim pozivom u Korušku i željom za zajedničkom suradnjom.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!