Projekt “Jedna mladost: ciklus izložbi mladih autora” otvara mlada umjetnica Kristina Kinkela Valčić

Otvorenje izložbe planirano je za subotu, 20. studenog u 18 u Galerijici – galerijskom prostoru Općine Matulji.

Matulji – Projekt “Jedna mladost: ciklus izložbi mladih autora” pokreće udruga Foliot uz podršku Primorsko-goranske županije i Općine Matulji, a u sklopu projekta organizirat će niz izložbi mladih autorica i autora te brojne kreativne radionice za djecu i odrasle.

Ciklus započinje izložbom (Ne)poznati krajolici mlade umjetnice Kristine Kinkela Valčić! Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima. Krajolik kao koncept predstavlja i skup fizičkih karakteristika, autorici poznatih i važnih, a ostalim promatračima nepoznatih i apstraktnih – no svatko će u njima moći prepoznati neka svoja mjesta i utočišta. Kristina Kinkela Valčić prvi put će predstaviti ove radove. Otvorenje izložbe planirano je za subotu, 20. studenog u 18 u Galerijici – galerijskom prostoru Općine Matulji. Ulaz je besplatan no prijava dolaska je obavezna na mail: foliot.info@gmail.com.

Kristina Kinkela Valčić diplomirala je kiparstvo 2013. godine na diplomskom studiju Likovne pedagogije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci s temom „Interaktivna urbana skulptura“ pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv Magistre edukacije likovnih umjetnosi i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je Poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. U kontinuiranom stvaralaštvu uz eksperimentiranje i istraživanje novih tehnika Kinkela Valčić bavi se isključivo apstraktnim slikarstvom. Stvarajući u ekspresionističko emocionalnoj maniri Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik. Nastali oblici nisu unaprijed planirani već proizlaze iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Može se reći da je proces stvaranja vrlo intuitivan i intiman. To ukazuje na činjenicu da je u samom stvaranju rada od presudne važnosti identitet autorice i njena unutarnja stanja. Nerijetko, u kontrastu sa slobodnim, gotovo organskim oblicima koristi snažne geometrijske oblike koji predstavljaju svojevrsne mentalne okvire koji nam se i u realnom svijetu nameću na isto neprirodan način. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj način te ga potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti.

Za ulazak u galerijski prostor prema odluci Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom potrebna je važeća EU digitalna COVID potvrda (koja se izdaje cijepljenima, preboljelima prema pravilima o definiranom razdoblju ili testiranima prema pravilima o odgovarajućem testu i vremenskom razdoblju) ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. Osobe mlađe od 16 godina ne moraju imati potvrde.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net