Projekt “Sigurna turistička sezona” – U Opatiju dolaze policajci iz Rumunjske i Srbije

Projekt “Sigurna turistička sezona” – U Opatiju dolaze policajci iz Rumunjske i Srbije

FOTO: PU primorsko-goranska

Na području nadležnosti PU primorsko-goranske ovog će ljeta boraviti sedam stranih policijskih službenika. Na području grada Rijeke ove će godine po prvi put biti poljski policajci, u Opatiji će biti policajci iz Rumunjske i Srbije, na području Crikvenice slovački policajci, dok će na Krku biti policajac iz Slovenije.

Rijeka – U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u Rijeci danas su predstavljeni strani policajci koji sudjeluju u projektu MUP-a „Sigurna turistička sezona“. Naime, i ove će godine u okviru međunarodne policijske suradnje, strani policijski službenici i to poljski, rumunjski, slovački, slovenski i srpski zajedno s hrvatskim policajcima raditi na području nadležnosti Policijske uprave primorsko- goranske tijekom turističke sezone u srpnju i kolovozu.

Tom prigodom načelnik PU primorsko-goranske, Tomislav Dizdar je zahvalio svim stranim policijskim službenicima koji sudjeluju u ovom projektu te je naglasio da je ovo već 14. godina za redom da MUP RH u ljetnim mjesecima provodi svoj izvorni projekt. Posebno je istaknuo da je ovaj projekt kvalitetnom provedbom prerastao u nacionalni brend čije prednosti svake godine prepoznaje sve više zemalja i institucija koje svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem. Primjerice susjedna Crna Gora ga je u potpunosti preuzela, dok su Austrija, Italija i Francuska preuzele njegovu „zimsku“ inačicu pa hrvatski policajci odlaze izvan Hrvatske u tom razdoblju na skijališta pomoći tamošnjim kolegama. Uz europske zemlje, u projekt su se uključile i zemlje s dalekog istoka, Kina i Koreja, pa će se u dijelovima Hrvatske na jugu u Dubrovniku, ali i u gradu Zagrebu, moći vidjeti na ulicama kineski i korejski policajci.

Ovakav model suradnje sa stranim policijama je izuzetno dobro prihvaćen kako od same policije, tako i od turista. Zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca postale su najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a to je ujedno i odlična promocija naše županije i Hrvatske u cjelini kao sigurne turističke zemlje. Strani policajci uglavnom obavljaju zadaće u svojim službenim odorama, osim policajaca iz Sjeverne Makedonije i Srbije koji u građanskim odijelima sudjeluju u obradama kriminalističke policije.

Na predstavljanju su sudjelovali i načelnik Sektora za policiju Goran Gašpert te direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Načelnik Gašpert podsjetio je prisutne na organizaciju policije tijekom turističke sezone, odnosno, na osnovani Stožer TOURSA za praćenje svih aktivnosti u ljetnoj turističkoj sezoni, čije se sjedište nalazi u Zadru. Gašpert je takvu organizaciju ocijenio odličnom zbog brzine učinkovitosti policije i pritom naveo primjere rješavanja pojedinih slučajeva uz pomoć stranih policajaca u Opatiji i na Krku. Strani turisti u izravnoj komunikaciji sa svojim sunarodnjacima – policajcima, imaju ne samo veći osjećaj slobode u razgovoru na materinjem jeziku već i sigurnosti, što govori u prilog kvaliteti projekta i velikom doprinosu policije u ostvarenju uspješne turističke sezone.

Na području nadležnosti PU primorsko-goranske ovog će ljeta boraviti sedam stranih policijskih službenika. Na području grada Rijeke ove će godine po prvi put biti poljski policajci, u Opatiji će biti policajci iz Rumunjske i Srbije, na području Crikvenice slovački policajci, dok će na Krku biti policajac iz Slovenije.

Direktorica Peršić Živadinov pohvalila je organizaciju ovog projekta, čija kvalitetna provedba utječe i na vrlo dobre rezultate turističke sezone. Sigurnost destinacije jedan je od današnjih najvažnijih elemenata za uspješan turizam na globalnoj razini pa je stoga i zahvalila PU primorskoj-goranskoj na izvrsnoj suradnji jer jedino sinergijom znanja, inovacija i kvalitetnom provedbom možemo našu županiju i državu predstaviti poželjnima za odmor i putovanje, zaključila je Peršić Živadinov.

error: Content is protected !!