FOTO: Projekt vrijedan 50 milijuna kuna: Park prirode dobiva Centar za posjetitelje te novu infrastrukturu i programe @ Učka

‘Polarna noć’ na Učki

Osnovni dio projekta odnosi se na izgradnju Centra za posjetitelje, za koji imamo i važeću građevinsku dozvolu. Centar će imati 1.200 kvadrata, a njegov najvažniji dio je izložbeni prostor za posjetitelje, uz koji će biti izgrađena i edukacijska dvorana, multifunkcionalna dvorana, suvenirnica, ugostiteljski sadržaji i uredski prostori u koje će preseliti uprava parka. Nekoliko fotografija s predstavljanja pogledajte na ovom linku

Opatija – Peradarnik na Poklonu uskoro će postati Centar za posjetitelje, središnje mjesto turističkih i edukativnih aktivnosti na Učki i glavna investicija projekta Učka 360° vrijednog gotovo 50 milijuna kuna. Projekt sufinanciram sredstvima iz EU fondova je danas predstavljen javnosti na tiskovnoj konferenciji u Opatiji, a uz Javnu ustanovu Park prirode Učka, partneri su Općina Kršan i Udruga BIOM, dok dodatnu potporu daje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

– Projekt smo nazvali „Učka 360 stupnjeva“ iz simbolike – prvenstveno jer se s vrha Učke pruža potpun pogled na sve strane svijeta, ali i zato što ćemo ovim projektom dodati novu dimenziju cijelom spektru naših aktivnosti. Radi se o projektu na kojem radimo već 12 godina, jer već je u osnovama Parka prirode Učka 2006. godine zapisano da će se bivši gospodarski objekt na Poklonu preurediti u Centar za posjetitelje, kazao je ravnatelj Parka Egon Vasilić.

Prema njegovim riječima, projekt je detaljno pripreman od samih početaka, izrađena je sva potrebna dokumentacija, a čekao se trenutak da budu raspoloživa stredstva iz europskih fondova iz kojih će se financirati najveći dio troškova. Naime, projekt je ukupno vrijedan 49,9 milijuna kuna, a od toga je 38,5 milijuna kuna ukupnih prihvatljivih troškova, koje će sa 85 posto bespovratnih srestava financirati Europska unija. Uz 32,8 milijuna kuna iz fondova, projekt će s 3,45 milijuna kuna financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su ostatak sredstava osigurali partneri u projektu te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

– Projekt treba dovršiti do 1. travnja 2021. godine, što znači da imamo puno toga za napraviti u relativno malo vremena. Osnovni dio projekta odnosi se na izgradnju Centra za posjetitelje, za koji imamo i važeću građevinsku dozvolu. Centar će imati 1.200 kvadrata, a njegov najvažniji dio je izložbeni prostor za posjetitelje, uz koji će biti izgrađena i edukacijska dvorana, multifunkcionalna dvorana, suvenirnica, ugostiteljski sadržaji i uredski prostori u koje će preseliti uprava parka, kazao je Vasilić.

Projekt predviđa i dodatna ulaganja u infrastrukturu. Obnovit će se volonterski centar, postojeća ruševna zgrada od osamdesetak kvadrata, u Podmaju, ornitološki centar u Rovozni gdje se već godinama u suradnji s udrugom BIOM provode istraživanja i prstenovanja ptica, kao i centar za volontere u Lovranskoj Dragi koji je lani već dijelom uređen zahvaljujući investiciji Općine Lovran i Primorsko-goranske županije.

– Osim toga, važno je napomenuti da smo zahvaljujući ovom projektu uspjeli zaposliti četiri mlade osobe na razdoblje od tri godine, ali i da će on donijeti novu dimenziju turističke valorizacije Učki i čitavoj regiji. Projekt Učka 360° pružit će nove atrakcije i nove razloge za dolazak turista, ali vjerujem da će otvoriti i dodatna nova radna mjesta budući da će sredstva od 38 milijuna kuna ostati u lokalnoj privredi, zaključio je Vasilić.
U sklopu projekta, planira se i izgradnja interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica na području Općine Kršan, kao i niz edukativnih i volonterskih programa koje razvija Udruga BIOM.

– Cilj ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu naših zaštićenih područja jest doprinijeti atraktivnosti njihovih ponuda, ali i privući posjetitelje s interesom za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš, kazao je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša.

Uz Kreitmeyera i Vasilića, na predstavljanju projekta sudjelovali su zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić te stručna suradnica Udruge BIOM Paola Počanić Vovk.

Nekoliko fotografija s predstavljanja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!