Promjena zakona kao spas za Opatiju

imperijal_sm…rješenje SDP-a svodi se na ponovni pokušaj izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava…
…saborski zastupnik Luka Denona vjeruje da bi I HDZ mogao podržati njihov prijedlog…

Opatija – Saborski zastupnik SDP-a Luka Denona i članovi opatijske gradske organizacije socijaldemokrata Viktor Peršić, Dušan Mušćo i Fernando Kirigin predstavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare prijedlog za rješavanje krizne situacije vezane uz opatijsko vlasništvo nad dionicama LRH i obvezujuću ponudu za preuzimanjem tvrtke koju bi trebala objaviti.
Njihovo rješenje svodi se na ponovni pokušaj izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava, odnosno njegova članka 14. koji definira izuzetke od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Prema prijedlogu SDP-a, trebao bi se donijeti još jedan stavak, prema kojem lokalna samouprava ne bi bila obvezna objaviti ponudu za preuzimanjem tvrtki čije dionice stekne od Republike Hrvatske, HFP-a ili nekog drugog tijela zaduženog za brigu o tvrtkama u državnom portfelju. Problem ovakvog rješenja jest što bi se ono moralo primjenjivati retroaktivno kako bi obuhvatilo i opatijski slučaj, a tu situaciju SDP-ovci misle riješiti citiranjem Ustava čiji članak 89. navodi kako odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje “iz posebno opravdanih razloga”.
U ovom slučaju to je posebno opravdano, pogotovo jer bi svi na ovaj način profitirali, a nitko ne bi bio na gubitku primjenom povratnog djelovanja, kazao je Denona. Vjeruje da bi I HDZ mogao podržati njihov prijedlog, iako ga je već jednom odbio u saborskoj raspravi.
– Prvi puta kad smo dali ovaj zakon u hitnu proceduru, predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang bio je protiv toga. Međutim, vidio sam kako je u tom trenutku nekadašnji ministar financija Ivan Šuker šapnuo nešto premijerki Jadranki Kosor, koja je nakon toga prihvatila da se izmjene zakona uvrste u hitnu proceduru. Prema toj mimici, vjerujem da je premijerka tada bila zainteresirana za rješavanje ovog problema koje muči ne samo Opatiju, već i nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave koje bi trebale steći kontrolne pakete velikih trgovačkih društava koji djeluju na njihovom području, kazao je saborski zastupnik Luka Denona, te dodao kako ne zna zbog čega se izjalovila ova inicijativa.
Prema mišljenju SDP-ovaca, jedino drugo moguće rješenje jest obnova sudskih postupaka kojima bi Opatija zaštitila svoje vlasništvo, no takva bi solucija blokirala svaki razvoj Liburnia Riviera Hotela.
– Želimo rješenje koje će zadovoljiti i Grad, i LRH, i Vladu, i male dioničare, a čini mi se da je izmjena Zakona o preuzimanju dioničkih društava najbolji put ka tome, poručio je predsjednik opatijskog SDP-a Viktor Peršić.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Mali dioničari dali podnesak protiv Opatije
SDP: Ante Samodol kriv je za sve @ Opatija
Zagrebačka burza obustavila trgovinu dionicama LRH
Greškom fonda pao dogovor oko LRH
Deal oko LRH ideja stručnjaka
Održana Skupština LRH @ Opatija
Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima
Priopćenje Grada Opatije o slučaju LRH

error: Content is protected !!