PROMO: 9 savjeta za sigurnu vožnju u vrijeme godišnjih odmora

Slabo održavana vozila i umorni vozači vodeći uzrok prometnih nesreća u vrijeme ljetnih mjeseci, Hyundai Afro donosi najvažnije savjete za sigurnu vožnju u vrijeme godišnjih odmora.

Permani – S obzirom da se mnogobrojne obitelji i pojedinci pripremaju za godišnji odmor, ljetne će mjesece obilježiti značajno povećan intenzitet prometa na cestama u zemlji i inozemstvu. Kad tomu dodamo nedovoljno poznatu činjenicu da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jasno je da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti, prvenstveno vozača, o sigurnosti na cestama.

Slabo održavana vozila i umorni vozači vodeći uzrok prometnih nesreća u vrijeme ljetnih mjeseci, Hyundai Afro donosi najvažnije savjete za sigurnu vožnju u vrijeme godišnjih odmora.

1. Budite odmorni
To vrijedi i za vozača i za suputnike. Izbjegavajte kretanje na put nakon završetka radnog vremena i u vrijeme najvećih prometnih gužvi. Morate biti svjesni da duga vožnja fizički jako iscrpljuje, osobito ako ne poznajete cestu ili je promet vrlo gust. Vozač mora biti dobro odmoren i tijekom vožnje mora biti svjestan događanja u svojoj okolini. Odmoreni suputnici pridonijet će manje stresnom ozračju u automobilu.

3. Pravilno spakirajte prtljagu
Nemojte preopterećivati automobil i dvaput razmislite što ćete uzeti sa sobom. Razmislite o montiranju krovne kutije i tako ravnomjernije rasporediti prtljagu.

4. Istražite put
GPS je korisno pomagalo, međutim ako unaprijed proučite kojim ćete se cestama voziti, rasporedite vrijeme vožnje i približno planirate odmor, a vožnja će biti manje stresna.

5. Vožnju razdijelite na dionice
Dulja putovanja podijelite na kraće etape. Odmor svakih nekoliko sati puno će pomoći vozaču da ostane koncentriran. To vrijedi i za suputnike – svi ćete se puno bolje osjećati ako svako malo prošećete.

6. Izmjenjujte se u vožnji
Ako je moguće, potražite suvozača s kojim ćete se izmjenjivati na putu do cilja. Tako ćete imati mogućnost odmoriti se i povećati usredotočenost na vožnju. Osim toga suvozač vas može upozoriti na opasnost onda kad ne vozi.

7. Neka auto bude servisiran i pregledan
Noviji su automobili iznimno pouzdani, ali i manji kvar usred dugoga putovanja može postati stresan i skup te vam prouzročiti noćnu moru. Prije nego što krenete na put nemojte zaboraviti pregledati gazni sloj na gumama. Ako gume ne zamijenite na vrijeme, možete se naći u vrlo opasnoj situaciji.

8. Zaustavni trak
Zaustavni trak na autocesti upotrebljavajte samo ako je to uistinu nužno. Taj je trak predviđen za izuzetne situacije i ne jamči vam sigurnost. Kamioni i osobni automobili jure na samo nekoliko metara od vas i zato – gdje god je moguće i sigurno – obucite fluorescentni prsluk, upalite sva četiri pokazivača smjera pa se i vi i suputnici maknite iza zaštitne ograde. Ako se dijete loše osjeća ili mora ići u zahod, neka se strpi ako je ikako moguće, do sljedeće benzinske crpke, gdje ćete moći sigurno parkirati.

9. Provjerite gume
Za sigurnu i udobnu vožnju važno je da provjerite jesu li gume vašeg vozila u dobrom stanju. Nemojte pregledavati samo koliko je istrošen gazni sloj, gume također moraju imati odgovarajući tlak zraka, ovisno o tome koliko je vozilo natovareno. Ako vučete kamp-kućicu, odnosno prikolicu za prtljagu ili čamac, gume na njima moraju biti u dobrom stanju, a da ne spominjemo da morate dvaput provjeriti kuku za vuču i električno ožičenje da rade sva stražnja svjetla i ostali potrebni uređaji.
Promo PodUčkun.net