Promo artDENTAL – Škripanje zubima tijekom sna kod djece

Ukoliko primjetite neke od simptoma; škripanje zubićima kod vašeg djeteta ili trošenje zubića, problem se ne smije zanemariti! Javite nam se za savjet!

Zašto moje dijete noću škrguće zubima?

Škripanje zubima (bruksizam) je nekontrolirano stiskanje i klizanje donjih zubi po gornjima, pri čemu se zubi pretjerano troše i oštećuju. Bruksizam se javlja se u svim životnim dobima, pa tako često i kod djece.

U našem novom blogu pročitajte sve o uzrocima, posljedicama, ali i potrebnoj terapiji kod škripanja zubima.

Škripanje zubima kod djece (bruksizam)

Škripanje zubima ili bruksizam ne zaobilazi ni djecu. Veliki postotak djece u nekom periodu života škripi zubima. Kod djece je uglavnom prolaznog karaktera i ne ostavlja posljedice.

Bruksizam može biti:

  • dnevni
  • noćni

Kod djece se škripanje zubima javlja najčešće noću.

Vrlo često  nema vidljivih posljedica, dijete nije svjesno noćnih radnji, nego su roditelji ti koji tijekom noći primjete zvuk škripanja zubi, koji je vrlo neugodan, sličan struganju noktima po školskoj ploči.

Bruksizam kod djece najčešće se javlja u mješovitoj denticiji. Zbog izmjene trajnih i mliječnih zubi, rasta i razvoja čeljusti, terapija je kompliciranija te je potrebno da bude individualizirana.

Postoji i bruksizam koji se događa tijekom dana i zove se: bruksomanija.

Bruksomanija ili dnevni bruksizam; stiskanje zubima tijekom dana, ali bez škripanja. Uglavnom se povezuje sa stresom ili fizičkim naporom.

Uzroci bruksizma kod djece

O uzrocima bruksizma kod djece još uvijek se ne zna dovoljno pa i uzroci nastanka nisu dovoljno istraženi. Često se bruksizam povezuje s genetskom predispozicijom, s gastrointestinalim problemima, alergijama ili emocijalnim faktorima, popust stresa i frustracija.

Posljedice škripanja zubima

Posljedice škripanja zubima mogu biti:

  • potrošenost zubi,
  • fraktura zuba,
  • prerano nicanje trajnog zuba, zbog prerane potrošenosti mliječnog zuba,
  • glavobolje,
  • bolovi i škljocanje u temporomandibularnim zglobovima.

Udlage za zube za djecu

Grana stomatologije koja se bavi liječenjem škrgutanja (škripanja) zubima, te izradom udlaga za zube zove se gnatologija.

Udlage za zube za djecu pomažu kao terapija za bruksizam, ali zbog promjena u usnoj šupljini potrebno je često mijenjati udlage. Ovisno o stupnju bruksizma, stomatolog procjenjuje jesu li potrebne udlage jer bruksizam kod djece često prolazi spontano.

Ako  postoji primarni uzrok škripanja zubima (bruksizam), potrebno ga je izliječiti i na taj način kontrolirati bruksizam.

Ukoliko dijete stišće zubima po danu, potrebno ga je osvijestiti o njegovim radnjama i objasniti mu štetnost bruksizma.

Ukoliko primjetite neke od simptoma; škripanje zubićima kod vašeg djeteta ili trošenje zubića, problem se ne smije zanemariti!

Javite nam se za savjet!

error: Content is protected !!