Promo artDENTAL – Što uzrokuje osjetljivost zubi i savjeti kako spriječiti da se pojavi?

Saznajte što sve uzrokuje osjetljivost zubi, zašto se javlja i kako možemo spriječiti ovu neugodnu pojavu!

Osjetljivost zubi podrazumijeva pojačanu reakciju zuba na toplo i hladno  bez prisutne patologije odnosno, karijesa i upala zubnog živca. Javlja se bol koja dođe naglo, traje kratko i ne stvara smetnje.

Na pojavu prvih simptoma slobodno nam se možete javiti, a u našem novom blogu pročitajte više o osjetljivosti zubi.

Osjetljivost zubi

Zub može biti osjetljiv iz više razloga. Najčešće je posljedica eksponiranog zubnog vrata koji je inače prekriven ili zubnom caklinom ili zubnim mesom. Zubni vrat je dio zuba gdje se zub spaja s okolnim zubnim mesom. Na tom dijelu je prirodno najosjetljiviji jer je caklina koja ga štiti od vanjskih utjecaja tu najtanja.

Tijekom života, caklina zubnog vrata se dodatno tanji i troši. Trošenje je najčešće uzrokovano dugogodišnjim nepravilnim, odnosno prejakim četkanjem.

Može doći i do pucanja cakline zbog produkcije prejakih žvačnih sila, noćnim stiskanjem ili ortodontskim anomalijama.

Bol u zubu na hladno / toplo

Na zubnom vratu nastaju udubljenja, tj. defekti zbog kojih zub jače reagira na hladno i toplo. Isto tako, sva hrana i pića koja su kisela, kemijski djeluju na zubnu caklinu i uzrokuju njeno slabljenje, a posljedično i osjetljivost zuba.

Prejako četkanje, osim trošenja cakline, može uzrokovati i povlačenje zubnog mesa. Ako se zubno meso povuče, poveća se površina zuba koja je izložena vanjskim utjecajima.

Vrlo mala površina, koju vašim okom možda nećete ni zamijetiti, može uzrokovati nelagodu na hladno i toplo. Jednom kada se zubno meso povuče zubni vrat tu trajno ostaje izložen, a osjetljivost s vremenom najčešće prođe.

Kako smanjiti osjetljivost zuba?

Ako vam preosjetljivost zuba stvara nelagodu, savjetujemo Vam posjet odabranom stomatologu. On bi trebao isključiti druge patologije i uvjeriti se da je zaista riječ samo o osjetljivosti zuba.

Najvažnija informacija za zubara je vrijeme trajanja osjetljivosti:

  • ako bol dođe naglo i nakon 10-ak sekundi počne prolaziti, riječ je o preosjetljivosti,
  • ako bol traje duže od tog vremena treba posumnjati na upalu zubnog živca.

Kako bistre izbjegli da zubi s vremenom postanu osjetljivi, najvažnija je ispravna tehnika četkanjamekom četkicom, laganim kružnim pokretima.

Uz to, važna je korekcija krivog zagriza kao i nošenje noćne udlage koja sprečava nastajanje defekata na caklini.

Nadalje, izbjegavajte prekomjernu konzumaciju kisele hrane i pića, koristite zubne paste koje klinički dokazano jačaju strukturu cakline.

U slučaju da do preosjetljivosti ipak dođe, izbjegavajte jako hladna i topla pića i hranu, pokušajte s pastama za zube koje u sebi sadrže minerale koji repariraju oslabljeno područje na zubu ili se obratiti svom stomatologu koji će vam premazati ili na druge načine zaštiti osjetljivo područje.

 

 

 

error: Content is protected !!