Promo Hyundai Afro: Što napraviti ako se na putu pregrije motor Vašeg automobila?

Afro vam donosi savjete koji će vam pomoći na licu mjesta, kada se motor pregrije na cesti.

Permani – Napokon smo dočekali ljeto i godišnje odmore, vrijeme kada većina obitelji sjeda u svoj automobil i kreće na duži put. No mnogima se, na njihovu nesreću, događaju nevolje i to s pregrijavanjem motora – kazaljka temperature ubrzo se nađe u crvenoj zoni, a ispod poklopca motora kreće se širiti para. Ovaj se kvar najčešće javlja ako prije puta ne posjetite mehaničara, odnosno svoj ovlašteni servis, koji bi taj kvar otkrio i otklonio, zato Hyundai Afro kao prvi savjet prije kretanja na putovanje preporuča pregled automobila. Ukoliko to niste stigli učiniti, Afro vam donosi savjete koji će vam pomoći na licu mjesta, kada se motor pregrije na cesti.

Do pregrijavanja motora najčešće dolazi kod automobila koji su mjesecima voženi na kratkim, gradskim relacijama te je vožnja punim gasom na autocesti za njih svojevrstan „šok“ kojim dolazi do hitnog zaustavljanja automobila i pronalaženja najlakšeg i najbržeg načina za popravak kvara. U nastavku teksta pročitajte savjete stručnjaka iz servisa Afro koji će vam pomoći na cesti.

1. Rad motora – kako bi rashladna tekućina do kraja odradila svoje i ohladila motor, nemojte odmah prilikom zaustavljanja isključivati motor, ostavite ga da još neko vrijeme radi. Ali ako primijetite da je došlo do kvara na ventilatoru hladnjaka, u tom slučaju motor isključite jer se toplina neće gubiti dok motor radi.

2. Otvorite poklopac motora – obavezno otvorite poklopac kako bi se toplina što prije oslobodila, a para izašla van. Budite oprezni prilikom otvaranja kako vas vruća para ne bi opekla.

3. Uključite grijanje u automobilu – iako će u autu već biti prilično toplo, uključite grijanje i ventilator stavite u najveću brzinu. Ovo možda zvuči prilično suludo, ali ustvari je logično jer se za grijanje kabine koristi hladnjak jednak onome koji hladi motor. Svakako otvorite sve prozore.

4. Ne polijevajte motor – u trenutku panike, polijevanje motora raznim tekućinama u svrhu smanjenja temperature mogla bi se činiti kao dobra ideja, ali nije. Polijevanje vodom moglo bi prouzročiti veliku štetu, poput pucanja glave motora.

5. Dopunite rashladni sustav – u automobilu uvijek držite bocu destilirane vode jer će vam dobro doći u ovakvim situacijama. Sustav je potrebno dopuniti ukoliko je rashladna tekućina iscurila iz crijeva ili hladnjaka.

Pregrijavanje motora može se dogoditi i zbog zaglavljenog termostata što može uzrokovati nepokretanje ventilatora. Ukoliko primijetite da je to uzrok pregrijavanja vašeg motora, preporučamo da sami ne radite zahvate na rashladnom sustavu, već da se obratite najbližem servisu vozila. Čest uzrok pregrijavanja je i curenje rashladne tekućine iz crijeva, a kako bi se izbjegli takvi slučajevi, Hyundai Afro predlaže da u njihovom servisu prije puta obavite preventivni pregled motora.

Kako vaš godišnji odmor ne bi započeo kvarom na cesti, posjetite najbliži servis i za kratko vrijeme prekontrolirajte svoj auto i otklonite moguće kvarove te bezbrižno krenite na put.

Promo PodUčkun.net

error: Content is protected !!