PROMO: Kako rade električni automobili?

Hyundai je 2016. godine predstavio IONIQ, prvi svjetski automobil s tri varijante električnog pogona motora. Ranije ove godine, Hyundai je predstavio i novo NEXO električno vozilo s gorivom te Električnu Konu. Kao dio svoje predanosti ka očuvanju prirode i nastavku ekološke proizvodnje automobila, proizvođač će lansirati 18 novih ekološki prihvatljivih automobila do 2025. godine!

Permani – Do nedavno su se činili kao daleka budućnost, a danas su nerijetko viđena pojava na cesti – električni automobili uskoro bi u velikom broju mogli zamijeniti automobile s motorima na unutarnje izgaranje. Osim što je njihovo održavanje jeftinije, električna vozila u znatno manjoj mjeri zagađuju okoliš, a na koji način rade u nastavku teksta otkriva Hyundai Afro.

Istraživanja pokazuju da su električni automobili jeftiniji za posjedovanje i vožnju od benzinskih automobila u zemljama poput Velike Britanije, SAD-a i Japana. Niži troškovi vožnje i održavanja automobila ključni su faktor koji potiče prodor i povećanu potražnju električnih automobila na tržištu, a to je dokazala i nedavna studija koju su proveli znanstvenici sveučilišta u Leedsu u Velikoj Britaniji.

Hyundai je 2016. godine predstavio IONIQ, prvi svjetski automobil s tri varijante električnog pogona motora. Ranije ove godine, Hyundai je predstavio i novo NEXO električno vozilo s gorivom te Električnu Konu. Kao dio svoje predanosti ka očuvanju prirode i nastavku ekološke proizvodnje automobila, proizvođač će lansirati 18 novih ekološki prihvatljivih automobila do 2025. godine!

Kroz električne Hyundai modele, objasnit ćemo koje su vrste električnih automobila i kako one funkcioniraju.

Postoje četiri glavne vrste električnih automobila:
Hibridi
Plug-in hibridi
Električna vozila
Električna vozila pokretana gorivim ćelijama

No kako električni auti rade i koje su glavne razlike između njih?

1. Hibridi
Hibridi su vozila koja kombiniraju benzinski motor s unutarnjim izgaranjem i električni motor na bateriju, dok su oba motora istodobno pristupačna i održiva.

Hyundai IONIQ Hybrid dizajniran je da bude kompaktan i vrlo učinkovit.
Litij-ionska polimerna baterija nalazi se ispod stražnjih sjedala kako bi se povećala upotrebljivost kabina i teretnih površina. To mu omogućuje najučinkovitiju potrošnju goriva i nisku emisiju CO2.
Uz to, 1,6-litarski Kappa Gdi motor IONIQ Hibrida u kombinaciji sa stalnim magnetskim elektromotorom isporučuju maksimalne izlazne vrijednosti od 105 KS, odnosno 43,5 KS. To omogućuje vozilu da radi u čistom električnom načinu pri brzinama od 120 km/h.

2. Plug-in hibridi
Plug-in hibridi također kombiniraju benzinski motor s unutarnjim izgaranjem s električnim motorom na bateriju. Međutim, punjenje je moguće i na običnu utičnicu, identično punjenje kao i električno. vozilo. Iako imaju ograničeni raspon prilikom električnog načina rada, mogu se prebaciti na tradicionalnu vožnju s gorivom kada električni motor ne može proizvesti dovoljno snage.

3. Električna vozila
Električna vozila rade u cijelosti s električnom baterijom i nemaju motor s unutarnjim izgaranjem. To znači da nemaju alternativni izvor goriva za prebacivanje ukoliko ostanu bez napajanja, zbog čega uopće ne oslobađaju ugljikov dioksid.

Kako bi napunili bateriju, električni automobili moraju biti prilkjučeni na vanjski izvor napajanja. Međutim, također mogu crpiti energiju iz sustava kočenja, obzirom da kočenje pokriva kinetičku energiju vozila na način da ju se može pohraniti do njezine upotrebe.

Hyundai IONIQ EV može putovati 280 km od jednog punjenja, pružajući veću fleksibilnost i sigurnost korisnicima koji traže automobil s 0% emisije plinova i praktičnim rasponom vožnje. IONIQ EV je trenutno najjeftiniji automobil među sličnim vozilima na europskom tržištu.

Nova Kona EV nedavno je postala drugi Hyundaijev električni automobil i to u kombinaciji SUV-a s ekološkom mobilnošću. Ima dva različita pogonska sklopa, uključujući i dugotrajnu verzijju baterije koja pruža raspon vožnje od čak 482 km.

4. Električna vozila pokretana gorivim ćelijama
Četvrta vrsta električnih automobila su električna vozila pokretana gorivom ćelijom.

Goriva ćelija koristi vodik kao gorivo koje u kombinaciji sa kisikom iz zraka stvara električnu energiju koja napaja elektromotor za pokretanje vozila. Nusprodukt ovoga načina dobivanja električne energije za napajanje električnih vozila je vodena para(voda), dakle ekološki čisti pogon.

Hyundai je bio prvi proizvođač vozila koji je masovno proizvodio električna vozila s gorivom – ix35 Fuel Cell. Ranije ove godine, kompanije je predstavila novi NEXO, koji kombinira praktičnost SUV-a s čistom, naprednom tehnologijom goriva. Novi NEXO nudi najnaprednije tehnologije na tržištu i ima autonomne mogućnosti vožnje. S procijenjenih 800 km, ima najbolji raspon unutar segmenta električnih vozila i gorivih ćelija. To je usporedivo s motorom s unutarnjim izgaranjem i omogućuje vozačima da bezbrižno putuju na velike udaljenosti.

Promo PodUčkun.net

error: Content is protected !!