PROMO: Ukoliko i vas muče problemi povezani sa gingivitisom, posjetite nas u centru dentalne medicine u Kastvu @ artDENTAL

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu ili Opatiji

Bolesti desni – gingivitis
Gingivitis je upala desni (gingive). Uzrok gingivitisa su naslage na zubima (plak), tj. ljepljive nakupine čestica hrane i bakterija.
Najčešći uzrok gingivitisa je loša oralna higijena. Loša oralna higijena omogućuje nakupljanje plakova između gingive i zuba (gingivitis se ne razvija u područjima bez zubi). 

Najčešći tip upale desni je gingivitis simpleks koji se naziva i gingivitisom prljavih usta od kojeg boluje skoro 95% stanovništva. U ovoj vrsti upale desni plak izgleda kao mekana, žućkasta promjena koja se nalazi tik uz rubove zubnog mesa. Ukoliko ga ne vidite golim okom to ne znači da ne postoji i da ne bi trebalo povesti više računa o zubima ili pak posjetiti zubara.

Ova upala počinje pričvršćivanjem ostataka proteina iz hrane na površinu zuba, koja u tom slučaju postaje plodno tlo za razvijanje bakterija. Bakterijski otrovi iz naslaga izazivaju upalu na rubu desni, koje se inficiraju i oteknu. Oticanjem ruba desni stvara se između desni i kosti te nastaje džep.

Zdrave desni su svijetloružičaste boje i čvrste. Prilikom čišćenja četkicom desni ne bi smjele krvariti. Desni oboljele od gingivitisa pocrvene, postanu meke i sjajne, te oteknu. Lako krvare na najmanji podražaj – npr. četkicom za zube.

Gingivitis je vrlo često oboljenje. Obično se javlja kod 90% odraslih osoba, iako obično u blagom obliku. Posebno su osjetljive trudnice i dijabetičari. Poremećaj je rjeđi kod djece.

Posljedice gingivitisa
Gingivitis koji je zanemaren ili nije otkriven na vrijeme može oštetiti tkivo koje drži zube u vilici i koji će vremenom zbog njega olabaviti. U tom slučaju dolazi do paradentoze i počinje ispadanje zubi.
Od onih najekstremnijih posljedica ne liječenja ginigvitisa bismo izdvojili povećani rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od preranog porođaja.

Prevencija upale desni i gingivitisa
Redovno pranje zubi kvalitetnom četkicom te korištenje zubnog konca.
Konzumiranje što više namirnica bogatim vitaminom C, kalcijem i drugim mineralnima.
Pokušajte izbaciti iz prehrane sve namirnice koje sadrže bijelo brašno i bijeli šećer.
Svakih šest meseci idite kod zubara na redovan pregled i čišćenje zuba.

Pravovremeni posjet stomatologu je nužan jer se upala brzo širi, a u slučaju neliječenje napreduje u parodontitis tj paradentozu koja rezultira klimanjem ili ispadanjem zubi.

Ukoliko i vas muče problemi povezani sa gingivitisom, slobodno nam se obratite, očekujemo vas na Kastvu na adresi Tometići 1D.

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu ili Opatiji uz posebne pogodnosti:
BESPLATNO
pregled
panorama
čišćenje zubnog kamenca

Nazovite nas ili pošaljite email:
Tel: 051.582.888, mob: 095.482.8888
info@artdental.hr

Promo PodUčkun.net

error: Content is protected !!