PROMO: Upala zubnog živca – #artDENTAL

Posjetite artDental – centar dentalne medicine u Kastvu ili Opatiji

Najčešći uzrok zubobolje je upala zubnog živca, a nastaje kao odgovor tkiva na iritacije. Iritacija može biti karijes koji prodire sve dublje u zub sve dok ne dođe u blizinu živca, nepravilan zagriz, trauma (npr. udarac pri padu s bicikla) i dr. 

Simptomi koji se javljaju kod upale živca uzrokovane karijesom su velika osjetljivost na temperaturu; toplo i hladno. Stomatolog može testirati reakciju na hladni podražaj i po reakciji procijeniti u kakvom je stanju zubni živac i može li ga se spasiti ili ne.

Ako je zubni živac upaljen, takvo tkivo je potrebno ukloniti iz zubnog kanala da bi se spriječila degeneracija okolnog tkiva, a samim time i gubitak zuba. Često se na radiološkim snimkama mogu vidjeti upalni procesi u kosti oko takvog zuba (apsces, granulom ili cista).

U slučajevima kada dođe do upale zubnog živca, zub je potrebno endodontski liječiti.

Endodoncija (devitalizacija) se bavi tretiranjem korijenskog kanala zuba – uklanjanjem zubnog živca. Zbog karijesa ili propadanja zuba, bakterijama je otvoren put prema korijenskom kanalu zuba koje tako uzrokuju upalu koja se može proširiti i na kost. U tom slučaju vrlo je važno odmah posjetiti stomatologa i započeti sa terapijom korijenskog kanala kako bi se izbjegle ozbiljnije komplikacije.

Kod nas u artDENTAL-u koristimo strojne instrumente za obradu korijenskog kanala nakon čega se zub hermetički puni zagrijanim materijalom za punjenje te se neposredno nakon punjenja učini radiološka kontrola.

Iako se vađenje zuba čini jednostavnijim i jeftinijim rješenjem, ipak je to u konačnici skuplje jer se izgubljeni zub nadomješta implantatom ili mostom.

Zato sačuvajte svoje zube kada je to već moguće!

Prepustite nam se s povjerenjem! Očekujemo vas na Kastvu, na adresi Tometići 1D.

Rezervirajte termin:
Tel: +385.51.582.888, mob: +385.95.482.8888
e-mail: info@artdental.hr

Promo PodUčkun.net

error: Content is protected !!