Proračun pada, tenzije rastu

vijece_smOpatija – Svađe između Nikice Pažina i gradonačelnika Ive Dujmića postale su neizbježan folklor svake sjednice Gradskog vijeća, ma kako dosadna ona bila.
Vođe vladajuće i oporbene strane koriste svaku priliku da se međusobno podbodu, pa je Dujmić Pažinu predbacio da po kafićima u Iki skuplja nezadovoljne mještane kako bi potpisivali peticiju protiv gradonačelnika, dok je Pažin ”između redaka” Dujmiću spočitnuo kako financira sve veći broj gradskih medija kako bi sačuvao barem dio svoje uzdrmane popularnosti. Zamjerio je Pažin greške gradske ”internetske televizije” kojima obiluje svaki njihov prilog, ali i činjenicu da se pojavljuju samo na manifestacijama koje ”odobri” gradsko vodstvo.
Izuzev sitnog bockanja, pet je sati zasjedanja gradskog parlamenta prolazilo bolno sporo i nezanimljivo, pa čak i kad je u pitanju smanjenje gradskog budžeta za više od devet milijuna kuna. U nastavku teksta možete pročitati priopćenje gradskih službi o tijeku 11. sjednice ovog mandata GV-a.
vijece-1
Glavni uzrok smanjenja gradskih prihoda je zastoj u privatnim investicijama, od kojih se ”puni” komunalni doprinos, istaknuo je na današnjoj sjednici opatijskoga Gradskog vijeća financ-pročelnik Danijel Jerman. Pritom je iznio i jedan optimistični podatak: u prvom polugodištu od poreza na dohodak, koji se ubire iz plaća zaposlenih stanovnika Grada Opatije, prihodovan je praktički jednaki iznos kao u istom razdoblju lani. Općenito, unatoč učincima gospodarske krize, koji neminovno pogađaju i opatijske gradske financije, proračun je zasad stabilan, a danas izglasano 6-postotno smanjenje proračuna ne utječe na dosegnuti komunalni i društveni standard, niti na financiranje kapitalnih projekata.
Riječima ”besplatno parkiranje stvara nered” gradonačelnik Ivo Dujmić sažeo je bit odluke da se parkiralište kod vološćanskoga groblja, čije je uređenje pri kraju, od iduće godine stavi u naplatu, ali po povlaštenim cijenama za lokalno stanovništvo. Bio je to povod i za najavu osnivanja gradske tvrtke (još jedan upravni ili nadzorni odbor) koja će upravljati manjim parkiralištima, poput vološćanskog, koje Grad planira urediti u idućem razdoblju.
vijece-2
Iz odgovora na ostala vijećnička pitanja doznali smo da se cijena vrtića za roditelje ni ove godine neće mijenjati, da će 1. kolovoza upravljanje javnom rasvjetom od ”Metala” u stečaju preuzeti ”Komunalac” te da je uspio najnoviji pokušaj nadmetanja za radove na rekonstrukciji opatijske tržnice. Od pedesetak stanova iz programa poticane stanogradnje na Kuku približno dvije trećine bit će dodijeljeno Opatijcima sa socijalne liste, a trećina kandidatima s ”kreditne liste” POS-a. Sličan omjer planiran je i za iduću zonu POS-a na Opriću, u kojoj bi oko trećina stanova bila dodijeljena hrvatskim ratnim invalidima s područja Grada. Iskustvo inače dobrodošlih gužvi za vrijeme nedavnih opatijskih manifestacija, poput Festivala vatrometa i Kaisernachta, koje su oživjele Opatiju i bile prilika za bolju zaradu lokalnog gospodarstva, poslužit će za buduće planiranje mjesta za parkiranje na obodima grada, uz besplatan prijevoz do mjesta održavanja najatraktivnijih manifestacija.
Opatijski vijećnici na današnjoj su sjednici, obilježenoj neuobičajeno čestim jednoglasnim izjašnjavanje, između ostalog donijeli Povelju o suradnji i prijateljstvu s austrijskim Bad Ischlom te odluke o obavljanju komunalnih poslova i o komunalnom doprinosu.
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net