Proračun za 2013. nabildan ‘kreditnim steroidima’ @ Opatija

Prijedlog proračuna težak je 165 milijuna kuna, pri čemu godišnji prihodi pokrivaju oko 60 posto toga iznosa…

Prijedlog proračuna koji će se pred gradskim vijećnicima naći 11. prosinca, težak je 165 milijuna kuna, pri čemu godišnji prihodi pokrivaju oko 60 posto toga iznosa.

Opatija – S obzirom da proračun mora biti uravnotežen, to znači da se može potrošiti onoliko koliko se zaradi, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predstavljajući proračun koji će potrošiti 60 posto više sredstava nego što ih se zaradi, dok će ostatak biti pokriven kreditnim zaduženjem. Naime, velik dio budžeta otpada na kredit od 46 milijuna kuna za izgradnju Doma umjetnosti.

– Zakon dopušta maksimalnu razinu od 20 posto zaduženosti proračuna gradova i općina. Prema razini zaduženja, gradski je proračun u 2012. bio zadužen 5,32 posto. Projekcije su da bi u 2014. zaduženje proračuna iznosilo 5,14 posto, a u 2015. ono bi iznosilo 7,32 posto. Iz ovih je podataka vidljivo da Grad Opatija nije prezadužen i da može servisirati svoje obveze po kreditima, moglo se doznati na tiskovnoj na kojoj su sudjelovali i zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije O’Brien Sclaunich i pročelnik UO za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman.

Većina proračunskih izdvajanja ostat će na istoj razini, a ušteda će se postići smanjivanjem plaća djelatnicima gradske uprave i gradskih ustanova, a oblik i način smanjenja bit će definirani po okončenju pregovora sa sindikatima, koji još traju.

– Jedan od projekata koji je u tijeku je Dom umjetnosti za koji se Grad planira zadužiti; natječaj za prikupljanje ponuda banaka je okončan. Slijedi odluka Gradskog vijeća o ulasku u novo zaduženje, potom se očekuje izdavanje suglasnosti i Vlade RH na novo zaduženje, pa tek potom može se očekivati početak izgradnje Doma umjetnosti. Otplata glavnice kredita uslijedila bi u 2015., poručeno je na pressici.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!