Proslava povodom dovršetka i otvorenja trajne skulpture paviljona ‘Puli Mȁlina’ sutra u Lovranskoj Dragi

GIIPUJA (Foto: Pro-rec)

Prisutne očekuje zdravica uz živu svirku, na kojoj će proslavljeni liburnijski jazzer Damijan Grbac i njegov sastav GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima) svirat će skladbe sa svog albuma prvijenca ”GIIPUJA, Ćo!’’.

Lovranska Draga – Ovog petka, 26. lipnja prekrasna Lovranska Draga mjesto je za kratki after job predah ili pak nešto dulju šetnju prirodom. Naime, već od popodnevnih sati ovdje počinje mala, a ipak velika proslava u povodu dovršetka i otvorenja trajne skulpture paviljona Puli Mȁlina, umjetnika Davora Sanvicentija, koja je ondje postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Okupljanje sudionika zakazano je za 15.30 sati u centru Lovranske Drage, odnosno kod potoka, špine i šterne. Prisutne očekuje zdravica uz živu svirku, na kojoj će proslavljeni liburnijski jazzer Damijan Grbac i njegov sastav GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima) svirat će skladbe sa svog albuma prvijenca ”GIIPUJA, Ćo!’’.

U 16 sati i formalno će se otvoriti instalacija Puli Malina, a program se nakon toga nastavlja na šterni uz još jedan blok “Ča jazza”. Druženje se potom seli u restoran Draga di Lovrana uz malu zakusku i glazbu po odabiru DJ Jericha. Kameni ostaci mlina i drvo lokalnog maruna ugrađeni u trajni paviljon usred prirode prema ideji autora instalacije “Puli Mȁlina” umjetnika Davora Sanvincentija.

Lovranska Draga

– Lovranska Draga prekrasna je destinacija koja svojom okolnom prirodom i posebnošću samog mjesta podjednako budi interes turista i stanovnika Rijeke i šire okolice. Postavljenom instalacijom ovo mjesto dobiva novu vrijednost i razlog više za posjet, šetnju prirodom i uživanje u pejzažima Kvarnera. Kako se u opisu instalacije navodi, voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage te je u njezinu zemlju ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića, a na takvoj jednoj stazi – na pronađenim ostacima staroga mlina – smjestio se “Puli Mȁlina”, objekt inspiriran tradicijskim poljskim skloništima. Njegova je baza izgrađena od kamenih ostataka mlina, dok je u interijeru korišteno drvo lokalnog maruna. U svako doba godine, ovaj će paviljon sa svojim šumskim vrtom biti prirodni zaklon putniku, šetaču, prolazniku, mjesto za druženje ili tišinu. Na datume godišnjih ekvinocija – zbog specifičnoga položaja južnoga prozora – posjetitelj ima priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode. Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Lovran, a pomoć i ruku suradnje pružio je i Park prirode Učka. Posebne zahvale putuju gospodinu Arsenu Brumnjaku na poklonjenim marunima korištenima u interijeru paviljona te svim članovima lokalne zajednice, mještanima Lovranske Drage koji su razgovarali s autorom u tijeku priprema ovog umjetničkog rada. Inače, riječ je o prvoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK, najavio je Toni Družeta, zamjenik općinskog načelnika.

error: Content is protected !!