Prosvjedom do pozornosti – članovi Streljačkog kluba Lokomotiva rade u nemogućim uvjetima @ Rijeka

...ilustracija...

…ilustracija…

Roditelji djece članova Streljačkog kluba Lokomotiva žale se da Grad i Županiju nije briga za loše uvjete u kojima treniraju perspektivni streljaši, no riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da je Grad napravio sve što je u njihovoj moći da klubu pomogne.

Rijeka – Streljački klub Lokomotiva duže je vrijeme u financijskoj blokadi, ne može naći sponzore, a Grad i Županija nemaju sluha za probleme. Zbog neplaćenih mjesečnih obaveza (struja) prijete mu deložacije i isključivanje struje. Djeca i ostali članovi, među kojima i olimpijska osvajačica medalje Snježana Pejčić, treniraju u užasnim uvijetima, bez sanitarnog čvora, bez vode i unatoč svim tim problemima klub i strijelci ostvaruju visoke rezultate. Strop u garderobi je u ruševnom stanju i prijeti mu urušavanje, a ispod njega se djeca presvlače, a opasnost za zdravlje djece predstavljaju i vlaga i gljivice koje su prekrile zidove. Djeca mjesecima sa strahom dolaze na treninge, jer čekaju kada će im trener reći da se streljana zatvara, kazala je uime roditelja djece strijelaca Barbara Glad – Sedlaček, najavivši prosvjed koji će se održati danas, u utorak 17. ožujka u 10 sati ispred gradske uprave na Korzu. Pozvala je i građane da se odazovu i pruže podršku ”ne samo klubu Lokomotivi nego i svim drugim klubovima koji se bore za opstanak, te je to podrška cijelom riječkom sportu”.

– Klub odgaja sportaše već generacijama, i među članovima ima već i tri generacije strijelaca iz iste obitelji, ima puno perspektivnih strijelaca, međutim ono što je još važnije djeca u klub ne dolaze samo radi treninga, nego se tamo druže, pomažu si oko zadaća, daju instrukcije jedni drugima i funkcioniraju kao jedna velika obitelj. U medijima političari jako promoviraju sport, a u stvarnosti ne prepoznaju potrebe djece i zajednice čiji su oni članovi, pa su ove situacije vrlo česte. Kao i mnogo puta do sada, kada je Snježana Pejčić osvojila olimpijsku medalju pred kamerama se obećavala podrška i bolji uvijeti, a čim su se kamere ugasile, realnost je postala tamna i obećanja su nestala. Vrijednost kluba nije prepoznata od strane Grada Rijeke i Županije i Sporskog saveza iako im se Klub nebrojno puta obraćao za pomoć, tražeći da mu se dodjeli adekvatan gradski prostor u kojemu bi mogao nastaviti djelovati, a u zamjenu za prostor Grad mu je nudio neprihvatljiva riješenja u privatnom vlasništvu ili korištenje streljane 3. maj na nekoliko sati tjedno u vijeme, koje je trebao dogovoriti sa još 3 kluba, u prostorijama neprihvatljivim za djecu, koja trebaju stalnu kontrolu u ovakvom sportu, zaključila je Glad – Sedlaček.

Na njeno je pismo odgovorio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je izrazio žaljenje zbog teške situacije kluba, ali istaknuo kako za to Grad nije odgovoran, te da je uvijek nastojao pomoći klubu.

– Očito je potrebno razjasniti da prostor u kojem sada djeluje Klub nije u vlasništvu Grada Rijeke pa tako Grad Rijeka ne može ulagati u njegovo uređenje niti plaćati režijske troškove. Baš zato, Klubu je ponuđeno održavanje treninga u prostorima Streljane u sklopu SRC 3. Maj gdje postoji 10 pucačkih mjesta, no Klub je pristanak za održavanje treninga na ovoj lokaciji uvjetovao uređenjem pratećih prostorija i to kancelarije namijenjene za administrativni rad Kluba i dvije svlačionice u sklopu prostora streljane. Dakle, nije bila riječ o neadekvatnom prostoru za treniranje već o potrebi za pratećim prostorijama. Grad je potom dogovorio uređenje tih pratećih prostora i završetak radova očekuje se do konca ožujka pa će te prostore biti moguće koristiti od početka travnja. Tako će uskoro biti realizirani i zahtjevi Kluba za uređenjem dodatnih prostora u sklopu SRC 3. maj stoga vjerujem da će i na ovoj lokaciji članovi Kluba pronaći i prostor za druženje, kazao je Obersnel. Dodao je i da Grad Rijeka Snježani Pejčić, kao sportašici prve kategorije, osigurava stipendiju u iznosu od 2.400 kuna mjesečno, a dodijeljen joj je i stan u najam što je ona svakako i zaslužila svojim rezultatima.

Davor Žic / PodUčkun.net