Prva liburnijska sportska dvorana @ Kastav

Sportski hram @ Kastav

Sportska dvorana @ Kastav

Kastav, Opatija – Od svih gradova i općina na području Liburnije, Kastav je jedina lokalna samouprava koja svoju dvoranu već dovršava.
Dvoranu vrijednu oko pet milijuna eura Grad Kastav financira iz vlastitih sredstava, o čemu smo pisali u tekstu objavljenom početkom ove godine, a slične želje imaju i u Matuljima te Opatiji. Obje jedinice već su definirale lokacije za novu dvoranu (Jankovićev dolac u Matuljima, odnosno prostor ”Komunalca” u Opatiji – više o ovoj temi pogledajte na ovom linku), te rezervirale određene sume u proračunu koje bi trebale pokriti dio troškova koje novi sportski objekt sa sobom donosi.
Za komentar smo se obratili dvojici liburnijskih političara – gradonačelniku Grada Kastva – Ivici Lukanoviću i vjećniku Grada Opatije i članu gradske komisije za sport – Igoru Pužu.
A što oni mislle o trenutnoj situaciji po pitanju ”sportskih haramova”, pročitajte u nastavku teksta.
Ivica Lukanović, gradonačelnik Grada Kastva
Da, realizacija školske sportske dvorane u Kastvu je najočekivaniji događaj u 2010-toj godini. Taj će događaj imati višestruke koristi za našu kastavsku zajednicu. Višestruko će povećati kapacitete koje imamo za treninge i ostale sportske aktivnosti, ali osim većih kapaciteta imati ćemo i značajno bolju kvalitetu prostora.
Ivica Lukanović

Ivica Lukanović

Uz tri sportska borilišta izgraditi ćemo i popratne prostorije, svlačionice, fitnes salu i teretanu, urede za sportske udruge i ugostiteljski objekt za osvježenje nakon treninga i utakmica. Kastavski sportaši nisu uopće imali sportsko borilište koje je po standardima zadovoljavalo takmičarske kriterije, pa su se uvijek takmičili po sportskim dvoranama u susjedstvu. Ne treba naglašavati koliko će im značiti da se takmiče u ”svojoj kući“.
Što se tiče školske populacije i tu imamo veliki iskorak. Na način da satove tjelesnog odgoja održavamo u novoj dvorani, pridodajemo školi tri nove učionice što je od velikog značaja za našu ”pretijesnu“ školu koja je prepuna malenih đaka.
Osim sportske i odgojno-školske ”dimenzije“ svakako je za spomenuti da će i rekreativci doći na svoje i dobiti izuzetan broj termina za kojima naša zajednica vapi. I na kraju, za očekivati je da ćemo u novoj dvorani imati čitav niz zanimljivih koncerata i kulturnih događaja. U tom smo se segmentu isprofilirali kao prepoznatljiva sredina kojoj će ovakav ”koncertni prostor“ jako dobro doći. Zahvaljujući novom gradskom objektu očekivati je nove i veće uspjehe kastavske sportske i kulturne zajednice.
Igor Puž, Predsjednik Mjesnog odbora Veprinac – Učka i gradski vijećnik Grada Opatije

Igor Puž

Igor Puž

Na početku mandata aktualne vlasti osjećala se želja da se konačno riješi sportska dvorana u Opatiji. Komisija za sport i ja kao jedan od članova uložili smo maksimalan trud da u što kraćem roku napravimo model dvorane da zadovolji potrebe opatijskog sporta, a da se uklopi na poziciju Komunalca na kojoj je predviđena prostornim planom, jer je to jedino rješenje da se projekt realizira u naredne tri godine. Nažalost, kako odmiče mandat, euforija nestaje i sve upućuje da dvorane neće biti ni u ovom mandatu.
Nikola Cvjetović