ERSTE AD

Prvaci u lovu na rekord @ Čabar

Tomislav Muhvić

Tomislav Muhvić

Dvodnevni program predviđa čak četiri subotnja treninga i dvije nedjeljne utrke, ali i niz iznenađenja kako za vozače tako i gledatelje. Dva dana oktanskog i popratnog programa za sve je gledatelje besplatno.

Čabar – Pripreme za četvrtu ovosezonsku bodovnu utrku Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama intenzivno su potrajale gotovo dva mjeseca. Drugu godinu za redom tog se odgovornog i zahtjevnog posla prihvatila skupina entuzijasta u mladom goranskom Auto karting klubu Petar Klepac iz Malog Luga i sa zadovoljstvom najavljuju međunarodnu brdsku auto utrku ”RZ Motorsport – Čabar 2015.“ što će se u subotu, 18. i nedjelju, 19.srpnja održavati na zasigurno najzahtjevnijoj domaćoj brdskoj stazi. Brojni suradnici pružili su mladoj ekipi pomoć u svakom pogledu, a priznanje su im pokroviteljstvom odali i Primorsko-goranska županija, Grad Čabar i RZ Motorsport, te glavni sponzor Ina Industrija nafte d.d.

Proteklih se dana intenzivno radilo i na sanaciji odrona na jednom dijelu staze što je uspješno okončano kako na radost organizatora, sudionika, ali i domaćeg stanovništva koji će tako prometnicom od Gerova do Tršća od sada voziti bez ograničenja. Dionica Smrečje-Tršće ukupne duljine 4.900 metara s prosječnim usponom od 6,45 posto dotjerana je do u detalje za oktanski spektakl u srcu Gorskog kotara.

Organizatori su izuzetno zadovoljni prijavama kojih je pristiglo čak 79 iz pet zemalja. U bodovanju za dva domaća državna prvenstva – modernih vozila Kategorije I i povijesnih vozila sudjelovat će 60 vozača iz 23 hrvatska kluba, dok će 19 vozača iz Slovenije, Austrije, Italije i Crne Gore kao gosti voziti za međunarodnu Nagradu organizatora. Među njima su uglavnom sudionici utrka europskog prvenstva i kupova predvođeni FIA prvakom Europe 2011. godine Slovencom Alešom Prekom, kao i više državnih prvaka.

Izuzetan izazov za ljubitelje brzina je nastup na domaćoj stazi, nedaleko koje i živi, europskog prvaka na brdskim stazama 2013. Tomislava Muhvića u prestižnom „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ grupe N kojem će ovo biti tek drugi nastup u sezoni. Naime, nakon otvorenja europske sezone i drugog mjesta odlučio se na tromjesečni odmor zbog zdravstvenih razloga, ali se domaća utrka propustiti ne može.

Hrvatsku elitu predvodi višestruki, a i prošlogodišnji pobjednik čabarske utrke, jedan od najboljih domaćih automobilista Riječanin Siniša Krainc vozač Autokluba Rijeka u trofejnom Ford Escort RS Coswortha. Sa pobjedama u Stubičkim Toplicama i na Malački, te drugim mjestom u Skradinu vodeći je u prvenstvu ispred bodovno izjednačenih u ukupnom poretku Mađara Istvana Kavecza (AK Dubrovnik racing) i riječkog asa Maria Jurišića (AK RI autosport) koji zaostaju deset bodova za Kraincom.

Na jedinoj automobilističkoj manifestaciji u Gorskom kotaru ovog će vikenda nastupiti svi vodeći hrvatski vozači. U grupi N vodeći Filip Magdić (Velika Gorica), te Dubrovčani Žarko Knego i Đivo Feređa (Dubrovnik racing), grupu A/S predvodi Mađar Laszlo Hernady u ”dresu“ AK Dubrovnik racing ispred Juraja Puškara (Zagreb racing team) i Igora Vičevića (Rijeka), a vodećim vozačima grupe E1 Jurišiću i Kraincu bodovno najbliži je Miroslav Herceg još jedan adut domaćina AKK Petar Klepac. Pobjednika u ekipnoj konkurenciji može se očekivati među trenutno tri najbolje družine ovogodišnje sezone AK Dubrovnik racing, AK Rijeka i AKK Velika Gorica. Posebno se boduju vozači povijesnih automobila predvođeni višestrukim prvakom Mladenom Sigurnjakom (AK Učka Sport).

Dvodnevni program predviđa čak četiri subotnja treninga i dvije nedjeljne utrke, ali i niz iznenađenja kako za vozače tako i gledatelje. U nedjelju između dvije bodovne vožnje u parku vozača odvijati će se uvijek atraktivan „sexy car wash“, a organizator je pripremio i nagradnu igru za vozače u suradnji sa RZ Motorsportom i Autocentrom FM. Deset najsretnijih po završetku utrke dobit će vrijedne i korisne sportske automobilističke nagrade. Subotnje veče u u parku vozača začinjeno je nastupom goranskog ”The voice“ Matea Resmana uz poneko iznenađenje. Dva dana oktanskog i popratnog programa za sve je gledatelje besplatno.

Verifikacija vozača i tehnički prijem automobila je u parku vozača u Smrečju u subotu od 8,30 do 10,35 sati, od 11 do 13 sati su slobodni treninzi, a prvi od dva službena kreće u 15 sati. U nedjelju je svečano otvaranje utrke u 10,30 sati, pola sata kasnije kreće prva bodovna vožnja. Druga je na rasporedu u 13,30 sati, a proglašenje najuspješnijih bit će u Parku vozača oko 16,30 sati. U subotu i nedjelju tijekom dana za javni promet zatvorena je dionica ceste Gerovo-Tršće.

Tekst i foto: Miroslav Krpan / PodUčkun.net

error: Content is protected !!