Prvi antifašizam rodio se u Istri @ Rukavac

Jučer je u Kinkelovoj kući u Rukavcu održan okrugli stol na sedamdesetu godišnjicu osnivanja Prve istarske partizanske čete, a prije toga postavljen je i vijenac na mjesto prve njihove diverzije.

Rukavac – Ivan Brozina – Slovan i njegovi suborci iz Prve partizanske čete prije 70 godina napravili su akciju koja je snažno odjeknula našim krajem. I to doslovno – minirali su prugu kojom je prolazio vlak prevozeći 120 njemačkih i talijanskih vojnika. Ta akcija bila je i u centru jučerašnjeg okruglog stola, koji je predvodio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Liburnije Viliam Radetić.

– Kada govorimo o antifašizmu, moramo reći da je to reakcija na fašizam. Prvi pravi antifašizam rađa se na tlu Istre već 1921. godine, odmah po začetku fašizma, i to prvi u Europi i svijetu. I naši krajevi rano se bude – već 1. svibnja 1921. godine u Rukavcu je organiziran skup na kojem se ispod proleterske zastave koju je nosila Marica Mohorovičić okupilo više od 4 tisuće ljudi. A nisu stale akcije niti dok je Europa stenjala pod fašističkom i nacističkom čizmom, jer 1. svibnja 1940. godine omladinci su na Orljaku izvijesili crvenu zastavu sa srebrnim čekićem i srpom, a samo par mjeseci kasnije održani su prvi tajni sastanci o osnivanju partizanskih skupina, koje je vodio Moša Albahari, kazao je Radetić.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!