Prvi dan zadnjeg vikenda Marunade @ Liganj

marunada_lovran_2011-1…već od ranih popodnevnih sati centar Lignja bio je krcat posjetiteljima…
…marun, sunčano vrijeme, dobra klopa i cuga te jaka imena na pozornici bila su dobitna kombinacija…

Liganj – Prvi dan posljednjeg vikenda 38. Marunade – koji se već prema tradiciji održava u Lignju – obilježilo je nevjerojatno lijepo i sunčano vrijeme te izniman odaziv posjetitelja, među koje se ”ugurala” i jedna grupa turista iz Austrije.
– Preko turističkih agencija saznali smo da se u ovdje održava fešta od maruna, i stigli smo u Lovran ciljano kako bismo posjetili Marunadu. Kod nas nema kestenja, već kupujemo one uvezene iz Italije, ali čuli smo da su najbolji upravo oni koji stižu s lovranskog područja. I to je doista istina – uživamo u marunima, kolačima i drugoj hrani, ali i u dobroj zabavi, kazao je uime grupe Erich Wernitznig.
Već od ranog poslijepodneva okupilo se u Lignju par stotina ljudi, koje je do 19 sati zabavljala uigrana postava Edi – Kokonić – Feručo, a od 20 sati na pozornicu su se popeli “neizbježni” Mustafi i Lady Luna.
– Jako smo zadovoljni posjetom, jer sad oko dve ure ima par stotina ljudi, a za koji sat spustit će nam se i velika grupa od preko 300 planinara s Učke. A navečer očekujemo da će bit ludnica… Jedini problem nam je što fali sirovog kestena, to je zbog malog uroda ove godine. Upravo zbog toga danas nemamo ”velu padelu”, ali sutra je planiramo koristiti, kazali su Davor Martinčić i ponosni vlasnik ”vele padele” Adriano Gržević, koji je ove godine ”inaugurirao” i posebne ”škartoce” za pečene marune, s logom Marunade.
Tijekom posljepodneva – osim u marunu i slasticama u kojima je lovranski pitomi kesten glavni sastojak – posjetitelji su uživali i u nastupu grupa “Mustafi” i “Lady Luna”. Danas, posljednjeg dana ovogodišnje Marunade, fešta će početi već od 16 sati, a goste će zabavljati grupa “Parangali”, klapa “Cinquina” te bend “Maestral”.
U prostoru BK Liganj održana je i tradicionalna izložba gljiva u suradnji s Udrugom gljivara ”Ožujka” iz Rijeke, a danas će se u društvenom domu moći razgledati i etno-izložba Udruge ”Ognjišće”.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David Kurti

error: Content is protected !!