Prvi Festival keramike Matuljska kolajnica ovog vikenda okupit će pedesetak umjetnika @ Matulji

festival_keramike_matujska_kolajnica

Tijekom dva dana program Festivala keramike Matuljska kolajnica trajat će od 9 do 21 sat, a održavat će se na šetalištu Drage Gervaisa, odnosno prostoru između škole, vrtića i dvorane.

Matulji – Festival keramike Matuljska kolajnica u organizaciji Udruge Interinova i pod pokroviteljstvom Općine Matulji održat će se ovog vikenda, u subotu i nedjelju, 29. i 30. kolovoza.

– Matulji će ovog vikenda biti domaćin velikog susreta umjetnika keramičara iz zemlje i inozemstva. Udruga Interinova okuplja brojne umjetnike keramike sa područja PGŽ, Hrvatske, Slovenije i Italije, a ovog vikenda u Matuljima će se susresti pedesetak njihovih kolega iz tih zemalja. Udruga Interinova krenula je zapravo zahvaljujući aktivnostima Ivne Safundžić koja održavanjem brojnih stručnih tečajeva vezanim uz umjetničku i upotrebnu keramiku, tehnike i materijale odgojila niz danas priznatih i poznatih keramičara te se u jednom trenutku osjetila potreba njihova povezivanja u udrugu čije je danas predsjednica. To je bio značajan doprinos matuljskoj kulturi budući da je Interinova do sada ostvarila niz izložbi u zemlji i inozemstvu,godišnje na području Općine organizira nekoliko međunarodnih izložbi, a ovo je još jedna stepenica više,a očekujemo da će Matulji kroz ovu manifestaciju postati prepoznatljivi i važni u smislu referenci koje će umjetnici navoditi u svojim katalozima, kazala je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.

Tijekom dva dana program Festivala keramike Matuljska kolajnica trajat će od 9 do 21 sat, a održavat će se na šetalištu Drage Gervaisa, odnosno prostoru između škole, vrtića i dvorane.

– Festival ”Matuljska kolajnica” manifestacija je koja je nastala s ciljem okupljanja keramičara sa područja naše zemlje ali i susjednih zemalja u smislu razmjene iskustava, stjecanja novih znanja sa područja keramike, tehnika, umjetničkih izložbi jednom riječju godišnji presjek stvaralaštva i dostignuća na području umjetničke keramike. Kroz ovu manifestaciju cilj je zainteresirati i brojnu publiku za ovo područje dati im prva znanja i impulse ,a na kraju svega ova manifestacije je ujedno kulturna promocija, promocija naše baštine, a na kraju i promocija Općine, Kvarnera, PGŽ i u turističkom smislu budući da brojni umjetnici dolaze sa svojim obiteljima i prijateljima, kazala je Safundžić.

Programom je predviđen natjecateljski dio gdje će keramičari na licu mjesta u plinskim pećima paliti keramiku namijenjenu izložbi i žiriranju. Ovaj dio programa počinje u subotu poslijepodne, nakon obilaska mjesta u zaleđu Općine Matulji i upoznavanja sudionika manifestacije sa kulturnom, tradicijskom i turističkom ponudom. U nedjelju će se, pak, održati dvije zanimljive seminarske radionice.

– Prvu radionicu, o saggar paljenju, održat će poznati talijanski umjetnik keramičar Roberto Aiudi koji je i vrstan poznavatelj i eksperimentator raznih tehnika, dok će drugu radionicu pod nazivom Raku tehnika Obvara održati naš poznati riječki umijetnik i profesor Boris Roce. Cijeli dan odvijati će se i radionice za djecu školskog uzrasta koja će raditi na modeliranju predmeta od gline i na lončarskom kolu. Istovremeno će keramičari paliti keramiku na otvorenoj vatri i plinskim pećima oponašajući drevne načine paljenja keramike, objasnila je Safundžić.

Pred sam kraj događanja, u nedjelju u 18 sati, najavljeno je svečano otvorenje izložbe nastalih radova uz prigodni umjetnički program, a tada će se održati i proglašenje pobjednika natjecateljskog dijela i dodjela nagrada koje su, kako su istaknuli organizatori, zaista bogate zahvaljujući generalnom sponzoru, tvrtk BOSIO iz Zagreba koji je kao glavnu nagradu donirao ”plinsku peć” za raku-paljenje. Drugu nagradu – poklon u keramičarskom materijalu vrijedan 500 kuna – dodijeljuje tvrtka ISA, a ”najveseliju” nagradu osvojit će trećeplasirani kojem će udruga Jarbola pokloniti paket boca autohtonog vina Jarbola.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!