Prvi maj će se obilježiti uz fažol i druženje u prirodi @ Šapjane, Veprinac, Kastav

Gradina @ Šapjane

Gradina @ Šapjane

Tradicionalne fešte za Prvi maj održat će se na brdu Gradina ponad Šapjana, te pod ložun u Veprincu, a sve posjetitelje očekuje druženje u prirodi, svjež zrak i dobra ”klopa”.

Šapjane, Veprinac, Kastav – Praznik rada na liburnijskom kraju obilježit će se, već prema uhodanoj tradiciji, u Šapjanama na Gradini, u Veprincu pod Ložun te u Brnčićima i Jardasima.

Veprinac

Veprinac

Pritom dužu tradiciju ima događanje na brdu Gradina ponad Šapjana, u kojem se 68. put održava povijesna manifestacija začeta 1946. godine u znak zahvalnosti zbog činjenice da su mjesto Šapjane i njegovi stanovnici izbjegli sudbinu Muna i Lipe, odnosno razaranja koja su ih zadesila u Drugom svjetskom ratu.

– Feštu organiziraju Mjesni odbor Šapjane i ‘‘Mačkare’‘ Šapjane, te kao i svake godine program započinje u 11 sati zavjetnom misom Majci Božjoj Gradinskoj. Po završetku Svete mise započinje zabavni dio programa s bogatom tombolom i zabavnim igrama sa nagradama. Hrane i pića neće nedostajati, a za veselu feštu i muziku u živo zaduženi su naši već poznati ‘‘domaći muzikanti’‘, kazali su predsjednik MO Matej Surina i potpredsjednica Ivana Bratović, koji su pozvali sve ljude željne zabave da Prvi maj provedu u prirodi i domaćem okruženju. Naglasili su kako se nadaju da će proslava proći bez kiše, a ako ipak ‘‘okrene na jugo’‘, program će se u slučaju padalina preseliti u Dom Šapjane.

GD Spinčići

GD Spinčići

Feštu za Praznik rada na Veprincu organizira tamošnje Kulturno društvo Leprinac, i ona stiže kao svojevrsni ‘‘nastavak’‘ lokalne fešte Markove održane proteklog vikenda. U četvrtak u 10 sati kreće tura nordijskog hodanja s prvom stanicom ispred Ville Angioline, a centralna proslava održat će se pod Ložun u 12 sati, uz nastup Puhačkog orkestra Lovran, dua ‘‘Bernard i Kokonić’‘ te – ‘‘po užance fažola za seh’‘.

Glazbeno društvo Spinčići zasvirat će prvomajske budnice na području Brnčića i Jardasa. Iz Spinčićeve muzike pozivaju sve Kastavce na druženje i zakusku od 7:30 do 8:30 sati.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!