Prvi zabilježni uspon na Učku…

kula_vojak_old…u nastavku donosimo priču pod naslovom ‘Zora na Učki’…
…navedeni tekst predstavlja najstariji planinarski putopis u hrvatskoj književnosti…

Učka – Prije više od 150 godina, točnije 4. srpnja 1852. godine, riječki planinari poduzeli su prvi uspon na Učku. Uspon je ovjekovječen objavljivanjem u zagrebačkom časopisu “Neven” pod naslovom “Zora na Učki” te predstavlja najstariji planinarski putopis u hrvatskoj književnosti.
Bilo je to prije no što su osnovani prvi planinarski klubovi u svijetu – British Alpine Club (1857) i Der Osterreichische Alpenverein (1862).
Tako je Učka, dotada interesantna samo znanstvenicima, geolozima i botaničarima, postala omiljena među planinarima, običnim izletnicima i turistima koji su se odmarali u Opatiji.
Dojmove s prvog uspona na Učku, pročitajte u nastavku, no ako vas zanima još činjenica o Učki i Ćićariji, možete ih pročitati u knjizi ”Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki“. Knjigu je moguće kupiti po cijeni od 90,00 kn na sljedećim prodajnim mjestima: Javna ustanova ”Park prirode Učka“, suvenirnice u Parku prirode Učka (Vojak, Poklon), TZ Lovrana, TZ Opatije, VBZ knjižara na Korzu, Rijeka i u antikvarijatu “Mali neboder”, Rijeka.

Liburnija.net: 'Zora na Učki' - najstariji planinarski putopis u hrvatskoj književnosti

Liburnija.net: 'Zora na Učki' - najstariji planinarski putopis u hrvatskoj književnosti


Sandra Vertel Palmić / Liburnija.net