Prvo desetljeće Art-kina Croatia: “Postalo je centar filmskih, kulturnih i društvenih zbivanja u Rijeci”

Budući da je u tijeku slavljenički mjesec, Art-kino je pripremilo poseban program kojeg je predstavila suradnica za program Ana Šegrt. Za proslavu koja je zakazana 18. prosinca kino svojoj publici priprema jedinstven rođendanski poklon – pretpremijeru nove komedije Vinka Brešana Koja je ovo država, kojoj će prisustvovati i brojni članovi filmske ekipe.

Rijeka – Deset godina rada Art-kina Croatia, koliko se ovog prosinca slavi, profilirao je naširoko poznatu riječku kulturnu instituciju u živo gradsko središte u kojem ljubitelji kulture i filma, svih dobnih skupina i profila, imaju priliku vidjeti najvažnija redateljska i glumačka ostvarenja filmske povijesti i suvremene produkcije. Zaključak je to konferencije za novinare održane u Mini Art-kinu povodom desetog rođendana Art-kina kojom se osvrnulo na poseban program slavljeničkog mjeseca, ali i predan desetogodišnji rad ustanove koja je postala centar filmskih, kulturnih i društvenih zbivanja u Rijeci.

– Od 2008. godine do danas Art-kino se pretvorilo u filmsko središte Hrvatske i regije. Cijelo ovo vrijeme trudili smo se biti više od kina i razvijati se kao jedno živo središte gradskog kulturnog i društvenog života, otvoreno za sve dobne i društvene skupine. Drago mi je da je naša publika to prepoznala jer naši brojevi iz godine u godinu kontinuirano rastu. Dok smo 2009. godine imali nešto više od 17 tisuća posjetitelja, ove godine znamo da ćemo premašiti brojku od 55 tisuća te sveukupno od osnutka do danas, u Art-kinu je bilo preko 330 tisuća posjetitelja, a održali smo više od 8 tisuća javnih programa, rekla je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, istaknuvši pritom niz projekata koji su u sklopu kina pokrenuti. Među najznačajnijima su Specijalna filmska knjižnica, prva knjižnica te vrste u Hrvatskoj, Kvarnerska filmska komisija, zaslužna za osnaživanje lokalnih filmskih i produkcijskih kapaciteta, Mini kino, održavanje projekcija na mnogim vanjskim lokacijama te pokretanje projekta Moja filmska priča za publiku stariju od 54 godine.

Art-kino je otvoreno 2008. godine kao odgovor na promjene koje su 2000-ih ugasile većinu gradskih kina u regiji, ali i sve jaču svijest među građanima o potrebi postojanja prostora namijenjenog vrijednom filmu. Stoga Grad Rijeka te godine uzima u najam prostor nekadašnjeg Kina Croatia čija povijest kino-prikazivanja seže u davnu 1927. godinu, a 2012. otvara i Javnu ustanovu Art-kino. Razmjeri do kojih je Art-kino u svojih deset godina postojanja izraslo, posebno su obradovali pročelnika Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara koji rad kina prati od njegovih prvih dana.

– Art-kino je preraslo svoje ime i mene osobno to jako veseli. Ono je postalo pravo kino, ali i kulturni centar. Dovoljno je pogledati jedan mjesečni program da se vidi koliko ovdje zapravo ima događaja koji nisu samo kino projekcije. Ispreplitanje komercijalne, nezavisne, hrvatske, ali i lokalne produkcije pokriva sve interese. Ovo je naša ustanova koja ima najveći broj posjetitelja, nakon HNK i to je nevjerojatno bitno. Rijeka nikad nije imala centar filmske kulture kao što je ovaj. Čak i ona kina koja su prije u gradu postojala, sva zajedno, nisu imala ovako bogat sadržaj. Ovo je gradska ustanova s uvjerljivo najvećom količinom vlastitih sredstava, a zaslužna je i što sve brojnije filmske produkcije dolaze u Rijeku, rekao je Šarar uz čestitke svim djelatnicima kina, a napose ravnateljici, čiji je trud i entuzijazam razlog da ustanova iz godine u godinu svojim rezultatima nadmašuje očekivanja.

Svjesni činjenice da budućnost Art-kina počiva na najmlađim gledateljima, tijekom svih deset godina kino intenzivno radi na programu Škola u kinu  za djecu i mlade za koji je zadužena Barbara Zupičić.

– Od samog početka djelovanja Art-kina radimo na programu Škola u kinu, kojeg provodimo s osnovnim i srednjim školama, a od ove godine i s vrtićima, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom koji je od početka bio velika pomoć u njegovoj izgradnji. Ovu godinu završavamo s respektabilnom brojkom od preko 15 tisuća djece i to ne samo iz našeg grada već i cijele županije. Najpopularniji segment Škole u kinu jest onaj za osnovnoškolski uzrast jer osnovne škole imaju obvezu provođenja nastave medijske kulture pa se naš program jako lijepo uklapa i nadovezuje na njihov školski, objasnila je Barbara Zupičić i naglasila da to što sve skupine – predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske – bilježe porast, potvrđuje da Art-kino stvara dobre temelje za budućnost kina, s mladom, aktivnom i educiranom publikom.

Budući da je u tijeku slavljenički mjesec, Art-kino je pripremilo poseban program kojeg je predstavila suradnica za program Ana Šegrt. Za proslavu koja je zakazana 18. prosinca kino svojoj publici priprema jedinstven rođendanski poklon – pretpremijeru nove komedije Vinka Brešana Koja je ovo država, kojoj će prisustvovati i brojni članovi filmske ekipe. U tom tjednu Art-kino slavi i s domaćim, riječkim filmskim snagama pa su već za 19. i 20. prosinca zakazane premijere filmova Kraj svjetla Aleša Suka i Beskrajni rep Željke Sukove, a 21. prosinca u atriju kina otvara se izložba postavljena u čast najvjernijeg gledatelja Marjana Štimca, velikog zaljubljenika u filmsku umjetnost koji proteklih 10 godina rada kina nije propustio nijedan film.

Rođendanski mjesec gledateljima pruža i neke od omiljenih filmskih hitova pa, prema želji publike koja je ovomjesečni Kino kustos, na programu je Sedam Davida Finchera. Za Filmski klub +54 osigurana je projekcija klasika Neki to vole vruće, a prikazat će se i Umri muški povodom 30 godina od izlaska filma. U duhu blagdana tu je animirani klasik Predbožićna noćna mora, a na programu je i drugi dio Ciklusa SF filmova o umjetnoj inteligenciji koji, među ostalima, na veliko platno vraća Terminatora i Istrebljivača. Time Art-kino ovom jubilarnom proslavom obilježava godine predanog rada na području filma, ali i kulturnog i društvenog života Rijeke u cjelini.

error: Content is protected !!