Pusni vremeplov večeras u društvenom domu Pol Brkini @ Veli Brgud

Arhiva: Pusni vremeplov

Arhiva: Pusni vremeplov

Večeras s početkom u 19 sati zainteresirana publika imat će priliku pogledati dva filma – “Kad se junak u boj sprema – Maske” i “Brgujski zvončari” iz 1968. godine.

Veli Brgud – Pusni vremeplov, manifestacija koja je započela 2012. godine, zamišljena je na način da se kroz stare filmove svim zainteresiranim pokaže kakvi su zvončari i cijeli prateći folklor oko njega bili nekada, kako su se i zbog čega kroz vrijeme mijenjali i da li je komercijalizacija dobra ili loša za nastavak tradicije.

– Večeras, 16. veljače, s početkom 19 sati u društvenom domu Pol Brkini u Velom Brgudu, pogledati ćemo film “Kad se junak u boj sprema – Maske”. Film je na Kvarneru sniman 1978. godine i prikazuje Halubajski zvončari, Toronjeru, Lumberaši, Žejanski zvončari, Pehinarski feštari… Također, pogledati ćemo i film “Brgujski zvončari” iz 1968. godine. Ovo će biti i prilika da se neki ljudi pronađu u filmu, ali i da nove generacije vide jednostavnost nekadašnjih pohoda i onu karnevalsku satiru koja se polako gubi ili se već i izgubila. Nakon gledanja filma družiti ćemo se u razgovoru i razmjeni iskustava i ideja, kazala je Marijana Kalčić, direktorica TZ Općine Matulji.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!