Put u središte zemlje – Večeras na rasporedu otvorenje izložbe ‘Estavelin pogled’ @ Kastav

Arhiva

Arhiva

Pojam Estavela je pojam za krški fenomen, objekt koji reagira kao izvor i kao ponor ovisno o hidrološkim i hidrogeološkim prilikama.

Kastav – Večeras, 4. prosinca s početkom u 20 sati, u Guitar caffeu u Kastvu održat će se otvorenje zanimljive izložbe Estavelin pogled, kroz koju će posjetitelji imati priliku upoznati se s radom speleološke udruge Estavela iz Kastva.

estavela_speleo_izlozba_2015

– U današnje doba, kada čovjek širi spoznaje o svemirskom prostranstvu i u potrazi je za mnogim odgovorima, koristi najmoderniju tehnologiju, a granice dostignuća u istraživanjima se pomiču svakodnevno, često zaboravlja ono što mu je puno bliže, a jednako tako nepoznato. No postoje, još uvijek netaknuta, područja na Zemlji gdje čovjek još nije zavirio. Ona ustvari nisu na Zemlji već u njoj. Unutar čvrste zemljine kore nalaze se prostori koji dosežu neslućene veličine, dubine i dužine. Radi se, dakako, o speleološkim objektima tj. špiljama i jamama. Čovjek je od davnina zazirao od mračnog podzemlja koje mu je uglavnom pobuđivalo strah, rasplamsavalo maštu i poticalo stvaranje mitova o čudovištima, paklu, nesreći, nepovratnom padu u dubinu. Ali uvijek je znatiželja bila neka skrivena sila koja je ljude tjerala u nepoznato i uvijek je bilo smjelih i odvažnih ljudi koji su, vođeni znatiželjom poput neke ovisnosti, odlazili u te strašne i mračne dubine, poručili su iz speleološke udruge Estavela iz Kastva.

Speleološka udruga Estavela osnovana je u Kastvu 1997. godine s ciljem pronalaženja, istraživanja mjerenjem i topografskim snimanjem, dokumentiranja špilja i jama. Članica je Hrvatskog speleološkog saveza, a njezini su članovi amateri različitih profesija koji se bave speleološkim istraživanjem. Članovi udruge najviše istražuju podzemlje okolice Kastva, Gorskog Kotara i Ćićarije, te područja ostalih djelova hrvatske, prilikom ekspedicija. Uz istraživanja najvažnija je djelatnost udruge je edukacija kroz organizaciju speleoloških škola i prezentacija rada kroz Speleo galeriju. Cilj speleološke škole jest educiranje zainteresiranih, prvenstveno mladih, o speleologiji te njihovo osposobljavanje za uspješno i sigurno bavljenje njome. U speleološkoj školi polaznici prolaze teoretski i praktični dio, gdje stječu znanja i vještine potrebne za sigurno istraživanje špilja i jama. Na speleološku školu se mogu prijaviti svi stariji od 16 godina, nije potrebno nikakvo predznanje. Svu speleološku opremu osigurava Udruga, potrebo je imati samo želju i volju za bavljenje speleologijom te gumene čizme, rukavice i radnički kombinezon.

Izložbu će biti moguće razgledati do petka, 11. prosinca 2015.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!