Putokazi gostuju u Kini: Riječka grupa predstavit će hrvatsku glazbenu baštinu @ Rijeka

Na poziv ministarstva kulture NR Kine, Chinese Musician Association – Jazz Association ugostit će Putokaze na turneji od 30. rujna do 8. listopada. U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuama Music festivalu u gradu Jinchengu, u pokrajini Shaanxi s dva koncerta, te održati i treći u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

Rijeka – Tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjet će publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će tamošnjoj publici predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma „Zemlja“ i „Nova Zemlja“.

Naime, u sklopu projekta kineske Narodne vlade pod okriljem Ministarstva kulture NR Kine, Putokazi su odabrani kao predstavnici hrvatske kulture i umjetnosti nastupiti u sklopu projekta China Central and Eastern European Countries – Cultural Season s ciljem kulturne razmjene između NR Kine i zemalja centralne i istočne Europe. U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuama Music festivalu u gradu Jinchengu, u pokrajini Shaanxi s dva koncerta, te održati i treći u glavnom gradu Kine, Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

Izvedbu u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske, autora Renca Kosinožića i video projekcije Martina Šesnića. Kineskoj će publici Putokazi prirediti iznenađenje te neke od atmosferičnih pjesama s albuma „Mjesec, u prepjevu Rite Zhao Simonić, izvesti na kineskom jeziku.

Kao ambasadori tradicijske etno glazbe Putokazi su dosad predstavljali hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003., a 2005. i u projektu „Bridge Eternal“ na svjetskoj izložbi Expo u Japanu, čiji cilj bio je, glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice, što Putokazi godinama čine. 1997. godine njihov album „Zemlja“ s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten je među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“. Sudionici su International folklore festivala u Bugarskoj, u Burgasu, 2009., a pjevajući „na tanko i debelo“ predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj, 2008.

U Kini će se predstaviti vokalistice Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkom vodstvom Mirande Đaković.

Putokazi postoje od 1984. godine i jedna su od najdugovječnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Od tada, izmijenilo se deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza. U trideset i tri godine dugoj karijeri, istražujući evergrine, teme iz filmova i mjuzikla, hrvatske etno teme, world music, trip-pop i elektro-pop, u prepoznatljivim višeglasnim vokalnim izvedbama, dosad je objavljeno 13 albuma i dva DVD izdanja. Putokazi su dva puta predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, te dvije Nagrade grada Rijeke, 1988. i 1994. Stvarajući, svaki im je projekt novo istraživanje i pomicanje granica u stilskom, žanrovskom, vokalnom, izvedbenom i energijskom smislu.

Financijsku podršku ovom putovanju pružio je Grad Rijeka, a potporu predstavljanju hrvatske glazbe u Kini dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!