Puž: Za normalne stvari nemamo, ali se veliki novac isplaćuje Novom listu za promociju gradonačelnika

Troškovi promocije u lokalnom glasilu i na drugim portalima, kao i visoke subvencije Autotroleju, bili su sporne točke današnje rasprave na kojoj je prihvaćen rebalans proračuna.

Opatija – Prvi rebalans proračuna Grada Opatije prihvaćen je danas na sjednici Gradskog vijeća većinom glasova. Nakon što se na prošloj sjednici vijećnici i izvršna vlast nisu mogli usuglasiti oko brojnih tema u gradskom budžetu, danas je pred vijećnike iznesen dokument nastao uskađivanjem prijedloga vijećničkih klubova i gradske uprave, koji su prikazani kao amandmani gradonačelnika.

Ipak, ostao je niz prijepora, među kojima su bili promocija opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića – koji je sjednicu napustio prije ove točke – u lokalnom tiskanom glasilu te visoka subvencija Autotroleju.

– Gradonačelnik je u prvih šest mjeseci na različite promocije u Novom listu platio 220 tisuća kuna. U tako teškoj godini Opatija se razbacuje da presice gradonačelnika izlaze na naslovnici, a za normalne stvari nemamo novca. Žao mi je što je gradonačelnik Dujmić otišao pa ne može odgovoriti što mu je to bilo potrebno da takve novce troši na svoju promociju, pitao je vijećnik Akcije mladih Igor Puž.

Zamjenik gradonačelnika Emil Priskić kazao je kako su to godišnji ugovori koji se ugovaraju na početku godine i koji se moraju ispoštovati.

– Ne smijemo stati s promocijom Opatije, to će nam donijeti gosta više i prihod više, rekao je Priskić.

Puž se nije složio s takvim tumačenjem.

– Presica gradonačelnika na naslovnici Novog lista neće donijeti goste. To je pretjerano u normalnim vremenima, a u ovima je apsolutno neprimjereno. Molim da s time prestanete. Što se tiče Autotroleja, suludo je da puste milijune dajemo da nam prazni autobusi voze po Opatiji. Živim na sjecištu dviju linija i svakodnevno gledam kako se voze prazni autobusi ili s jednim, dva putnika. Za ovu cijenu trebali bi se besplatno voziti građani Opatije, to nije subvencija nego im plaćamo cijeli trošak vožnje, rekao je Puž, da bi mu Priskić odgovorio kako subvencija nije vezana uz broj putnika, nego prijeđenih kilometara.

Pročelnik za komunalni sustav Filip Vlah kazao je kako su tražili ponude od drugih prijevoznika te kako su cijene bile još veće.

– Ima puno udruga koje pitaju zašto nema sredstava za njih, a istovremeno se troši na ovakve stvari. Ne govorim to zato što se radi o Novom listu, ne zato što se piše o meni i eventualnom sukobu interesa i stavi se naslov po kojem sam bio istovremeno zamjenik gradonačelnika i ravnatelj Lučke uprave što je nebulozno. Nemam ništa protiv novinara, ali oni koji stvaraju opremu potpuno su nekorektni. S druge strane, gradonačelnik puno bolje prolazi, možda je to i zbog ovog iznosa koji se Novom listu daje. Puno toga se može građanima objaviti putem stranica grada, putem društvenih mreža. Mene je Novi list praktički othranio, ali po ovome sada mogu već očekivati kakva će biti situacija na sljedećim izborima, rekao je Kirigin.

Objasnio je kako su bili spremni proračun donijeti u roku od tri tjedna koji je bio dan na prošloj sjednici Vijeća, no u dogovoru s gradskim službama odlučeno je da se ne rade dvije sjednice Vijeća nego da proračun bude na ovoj redovnoj.

– Danas imate za sport 3,25 milijuna kuna. Ako se izglasa ovaj proračun, bit će 750 tisuća kuna manje. Što je priječilo vas da isplaćujete novce po postojećem proračunu sportskim klubovima, udrugama u kulturi? Cijelo vrijeme se upućivalo građane da ne mogu dobiti novce dok se ne donese rebalans, sada kada nije obustava na snazi i odgovornost se prebacivala na Gradsko vijeće. Što će se sada dogoditi, hoćete li ljudima sutra isplatiti novce, pitao je Kirigin pročelnicu za financije Tamaru Sergo.

Ona mu je odgovorila kako je gradska uprava obustavila dva puta po 45 dana, za trajanja privremenih mjera koje je donio gradonačelnik, isplate udrugama po javnom pozivu.

– To što su u sadašnje važećem proračunu predviđena neka sredstva za udruge, mi moramo zaustaviti rashode ako se prihodi ne ostvaruju prema planu. Čekali smo rebalans kako bismo mogli s udrugama dogovoriti nove iznose, kazala je Sergo, na što je Kirigin upitao hoće li se preko noći prihodi popraviti ako vijećnici podrže proračun te dodao kako nije korektno da se tako ponaša prema ljudima u opatijskim udrugama.

Vijećnica Akcije mladih Neva Slani dodala je i kako gradonačelnik.hr piše da Opatija ima najbolji proračun u Hrvatskoj, što mu je također obilato financirano.

– Mnogi moji kolege su rezignirani, uvijek imamo nerazvojan i nebalansiran proračun u kojem ne možemo ništa konkretno promijeniti, kazala je Slani, koja je s kolegom Igorom Pužem glasala protiv proračuna. Vedran Kružić iz Unije Kvarnera bio je suzdržan, dok je 12 vijećnika podržalo proračun.

– Nešto od naših prijedloga je prihvaćeno, nešto nije, ali svjesni smo da je situacija kompleksna i da moramo ići dalje. Ja ću proračun podržati jer vjerujem da je to najbolje što se trenutačno može napraviti. Za dva mjeseca će vjerojatno biti nova priča, novo slaganje karata, kada će prvenstveno trebati razmišljati o gospodarskom sektoru i osmišljavati neke nove mjere za građane i poduzetnike, kazao je završno Kirigin.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net