Radikalan prijedlog: Čelnici mjesta do 5 tisuća ljudi bez plaće, ograničiti mandat na maksimalno osam godina

Na Liburniji, prema prijedlogu Vlade, Opatija, Kastav, Matulji, Mošćenička Draga i Lovran ostat će bez zamjenika načelnika. Prijedlogom Mosta, pak, načelnici Lovrana i Drage postali bi – prisilni volonteri.

Rijeka – Nakon „ljetnih“ parlamentarnih izbora, fokus političkih aktera polako se seli na lokalnu sredinu. I čini se kako svi planiraju smanjenje lokalne samouprave. Službeni Vladin prijedlog, koji priprema Ministarstvo uprave, izmjene triju zakona koji reguliraju ovo pitanje, trebao bi dovesti do značajnog smanjenja broja dužnosnika. Prema najavi izmjena koje se planiraju službeno predstaviti do kraja rujna, ukinule bi se funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim jedinicama lokalne samouprave, osim u županijama i gradovima s više od 35 tisuća stanovnika, te smanjenje ukupnog broja vijećnika i zastupnika u općinskim, gradskim i županijskim skupštinama za ukupno 20 posto. Prema najavama, to bi donijelo uštedu od stotinjak milijuna kuna.

No, Most je predložio još radikalnije rješenje. Kako navodi Jutarnji list, mostovci predlažu da čelnici gradova i općina koje broje manje od pet tisuća stanovnika svoje dužnosti obavljaju isključivo volonterski. Prema izračunu ove stranke, takvih je lokalnih sredina u Hrvatskoj oko četiri stotine!

Također, predlažu da općine i gradovi do 5000 stanovnika “nemaju upravu, već da za njih poslove obavljaju veliki gradovi, sjedišta županija ili drugi gradovi kojima gravitiraju – uz suglasnost Vlade”. Vjerojatno najradikalniji prijedlozi Mosta odnose se na ograničavanje mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi lokalni “šerifi” mogli na vlasti biti maksimalno osam godina, navodi Jutarnji.

Kad bi ovaj prijedlog Mosta bio prihvaćen, bez gradske uprave od primorsko-goranskih gradova ostali bi Cres, Čabar i Kraljevica. Kod općina, taj broj bio bi znatno veći. Od 22 općine, tek njih četiri imali bi prag broja stanovnika koji bi im omogućio načelnika „na plaći“. To su Čavle, Jelenje, Matulji i Viškovo.

Praktički sve otočke i goranske općine bile bi „obezglavljene“, ali i neka mjesta iz riječkog prstena i s Liburnije, poput Klane, Kostrene, Lovrana i Mošćeničke Drage. U svakom slučaju, takav prijedlog značajno bi smanjio broj lokalnih dužnosnika no, možda, ipak – predrastično…

error: Content is protected !!