Radionica “Lampica” za darovitu djecu @ Opatija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naziv radionice “Lampica” osmislili su mališani na kreativnim radionicama, a aktivnosti se provode u malim grupama za 3 dobne skupine (predškolci, niži i viši razredi) s individualiziranim metodama rada i diferenciranim sadržajima ponedjeljkom od 15.00 do 18.00 sati.

Opatija – Od ove školske godine pri Društvu “Naša djeca” Opatija djeluje Igraonica i radionica “Lampica”, namijenjena darovitoj djeci te razvijanju darovitosti kod djece. Rad i ciljeve projekta predstavili su na konferenciji za medije voditelji dipl. pedagog i prof. filozofije Lucija Jančec te prof. fizike i informatike Petar Jelača.

radionica_lampica_dnd_opatija_2013 (5)

– S aktivnostima za darovitu djecu krenuli smo prije dva mjeseca potaknuti upitima roditelja te nedostatkom sličnih aktivnosti na našem području. Želja nam je svakom djetetu omogućiti zadovoljavanje svih potreba prema njihovim afinitetima i interesima. Ključna dob za početak rada s darovitom djecom je rana dječja i predškolska dob, pa se tako u naše igraonice mogu uključiti mališani već od tri godine. Radimo u malim grupama, za uzraste od 3 do 6 godina, za niže i za više razrede osnovne škole. “Lampica” je pokrenuta kako bi se djeci omogućilo maksimalno iskorištavanje potencijala kroz organiziranje aktivnosti koje potiču razvijanje darovitosti te osposobljavanje darovite djece s onim vještinama, kompetencijama i navikama u kojima su slabiji, kako bi uravnoteženo na maksimalan način iskoristili svoju darovitost. Kako bi se razvijala darovitost kod djece, najvažnije je osigurati im stimulativnu okolinu, a na našim igraonicama i radionicama radimo na razvoju socijalnih vještina te zadovoljavanju njihove znanstvene znatiželje. Ja kao pedagog te kolegica psihologinja Ana Kola radimo na poticanju neovisnosti, samostalnosti i inicijative kod djece, učenju suradnji te učenju odgovornosti, samodisciplini i ustrajnosti te kreativnog rješavanja problema, a kolega Petar Jelača na zanimljiv način djeci prezentira raznolike znanstvene pokuse kako bi potaknuo dječji istraživački pristup okolini, kazala je voditeljica projekta i Igraonice i radionice “Lampica” Lucija Jančec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Također je istaknula kako su povratne informacije roditelja u protekla dva mjeseca odlične, a zadovoljni su i mališani, koji i sami sudjeluju u osmišljavanju aktivnosti kojima će se baviti. Za prirodno-znanstveni dio zadužen je profesor fizike i informatike Petar Jelača, a mali su znanstvenici i istraživači oduševljeni pokusima koje provode.

– Djeca su po prirodi znatiželjna, a kroz pokuse se ta znatiželja i kreativnost potiče još više, što se u konačnici odražava i na veću zainteresiranost za gradivo u školi. Naš koncept na radionicama je drukčiji od rada u školama, vrlo smo fleksibilni te aktivnosti organiziramo u smjeru u kojem djeca pokazuju interese. Glavni je cilj potaknuti kreativnost kod djece, naglasio je Jelača.

– Igraonica i radionica “Lampica” otvorenog je tipa, tako da su sva djeca “sa 1000 zašto” dobrodošla, a provodimo i utvrđivanje darovitosti putem testova. Želja nam je stimulirali dječju znatiželju te ne dozvoliti da se ona ugasi, zaključila je voditeljica Jančec.

Naziv radionice “Lampica” osmislili su mališani na kreativnim radionicama, a aktivnosti se provode u malim grupama za 3 dobne skupine (predškolci, niži i viši razredi) s individualiziranim metodama rada i diferenciranim sadržajima ponedjeljkom od 15.00 do 18.00 sati. Više informacija može se dobiti putem telefona 272-443 ili e-maila: info@dnd-opatija.hr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kristina Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!