Radionice o škampima i whiskeyu @ Ugostiteljska škola

Radionicu ‘Whiskey’, danas će održati Jadranko Smokrović, dok će radionicu o škampu održati Zdravko Tomšić, šef kuhinje u hotelu Draga di Lovrana. Također, prije nekoliko dana, u praktikumu škole upriličena je mala svečanost za učenike koji su nedavno održanom natjecanju u Sloveniji osvojili nagrade.

Opatija – Konstantnim nastojanjem za oplemenjivanjem školskog programa te širenjem ‘vidika’ o egzotičnim jelima i pićima u Ugostiteljskoj školi održati će se dvije zanimljive radionice. Radionicu Whiskey, danas će održati Jadranko Smokrović, dok će radionicu o škampu održati Zdravko Tomšić, šef kuhinje u hotelu Draga di Lovrana.

– Kakav bi konobar bio kada ne bi znao što je to vrhunski whiskey? Da, učenici to uče u školi u sklopu redovne nastave, ali daleko je zanimljivije kada školu posjeti gospodin Jadranko Smokrović, glavni uvoznik najcjenjenijih pića u svijetu kao što su to Möet&Chandon, Hennessy. Još je zanimljivije kada učenici čuju da je ovaj stručnjak bio učenik naše škole! Ovog puta Smokrović će govoriti o whiskeyu i to o Glenmorangieu, kazao nam je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole.

Prema riječima ravnatelja, neće mu biti lako predavati, jer je na prošlim predavanjima broj učenika bio ograničen na 30, a u ovaj petak dolazi 60 učenika, koji su insistirali na dolasku.

Jadranko Smokrović

Škamp je najbolji kad je riječ o našem – kvarnerskom. I tu nema dileme. Ali od takvoga škampa mora se znati pripraviti jelo dostojno njega samoga. Zato su pozvali kuhara koji o tome sve zna – gospodina Zdravka Tomšića, šefa kuhinje u hotelu Draga di Lovrana.

– Sirovi škampi u emulziji od limuna, naranče, maslinovog ulja i meda, škampi u soli, škampi na skuti…. Zvuči zanimljivo zar ne? Sve će nam to, ali i mnogo više, u praktikumu kuharstva pripremati gospodin Tomšić, u utorak 02.10.2012. godine od 8 sati. Moramo priznati da se jako veselimo njegovom dolasku, budući će on prvi put predavati u našoj školi, dodao je Miletić.

Također, prije nekoliko dana, u praktikumu škole upriličena je mala svečanost za učenike koji su nedavno održanom natjecanju u Sloveniji osvojili nagrade. Tri zlatne medalje donijeli su učenici Ugostiteljske škole Opatija iz Novog Mesta gdje su sudjelovali na međunarodnom natjecanju GATUS. Proglašeni su najboljima između ekipa iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske te su osvojili tri prva mjesta. U prvoj ekipi bili su Andrija Genda, Josipa Tokić i Samantha Krasnići, a vodila ih je nastavnica Ljiljana Mikinac. Za natjecanje u kuharstvu odabrali su jelo ”Učkarski kotlić”, koje su pripremili prema receptu iz školskog projekta ”Iz padela naših nona”. To je za mnoge sudionike bilo veoma atraktivno jelo, koje je nagrađeno zlatom. U drugoj ekipi natjecali su se Toni Datković, Katarina Klemenčić i Dejan Galijašević. i oni su pod stručnim vodstvom profesora Krešimira Brnina pripremili svečani stol povodom krštenja, za što ih je stručni žiri nagradio drugom zlatnim plaketom. Treću ekipu, pod vodstvom profesorice Majde Šimunić, činili su učenici Annamaria Vinger, Timothy Vlah i Eduard Juretić koji su zanimljivo, edukativno i stručno prezentirali svoj grad – Opatiju, ističući pritom njene prirodne ljepote, kao i kulturne i povijesne znamenitosti.

Nagrađeni učenici sa svojim mentorima…

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!