Radnici LRH na udaru: Uprava dijeli otkaze i nudi poslove s puno manjim plaćama? @ Opatija

lrh_2013

– Ljudima odgovara da uzmu otpremnine i novac, a poslije tvrde da su prevareni. Sindikati su ti koji bi trebali štititi prava radnika, a na sjednicama Nadzornog odbora nisam to primijetio, kazao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Opatija – Kršenja radnih prava ponovo su aktualna tema u javnosti, nakon što su istupili sindikalni predstavnici i članovi Radničkog vijeća u ovoj tvrtki te upozorili da se radnicima otkazuju ugovori o radu, uz istovremeno nuđenje novih ugovora sa znatno nižim plaćama.

Na takvu situaciju, na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća upozorio je i nezavisni vijećnik Ernie Gigante Dešković, koji je upitao zašto Grad ne štiti djelatnike ove važne tvrtke.

– U LRH se dešava sustavno šikaniranje radnika. Radnicima se poništavaju ranije potpisani ugovori i prisiljava ih se na potpisivanje novih bez da unaprijed vide što potpisuju. Ukoliko to odbiju, slijedi im trenutačni otkaz. Kako je riječ o stotinama radnika koji su stanovnici našeg područja, svakome bi trebalo biti jasno o kakvoj se socijalnoj bombi radi. Realnost je da su mnogi radnici već i otišli, uzeli mizerne otpremnine od 1.300 kuna po godini staža, a na njihova mjesta uzimaju se studenti koji nemaju veze s hotelijerstvom i rade već za 17 kuna po satu. Nikoga nije briga što se smanjuje kvaliteta ponude, već se radi sve kako bi se smanjenjem izdavanja za radnike povećala ukupna dobit, a jedini razlog je pupmanje vrijednosti dionica i njihova konačna prodaja, kazao je Dešković.

Gradonačelnik Ivo Dujmić, pak, kazao je kako treba poznavati zakone te znati koliko utjecaja ima Grad s 25 posto i jednom dionicom, odnosno na koje odluke uprave može, a na koje ne može utjecati.

– Stalno se govori o mobbingu i otpuštanju. Zašto se ti radnici ne obrate nama u Nadzornom odboru imenom i prezimenom, nego se uvijek govori samo generalno? Ljudima odgovara da uzmu otpremnine i novac, a poslije tvrde da su prevareni. Sindikati su ti koji bi trebali štititi prava radnika, a na sjednicama Nadzornog odbora nisam to primijetio. Tamo samo sjede i šute, a onda sazovu pressicu i galame, i ja sam taj koji se zalaže za prava radnika i koji je i spriječio već najavljene otkaze. I svima kažem, dođite mi s imenom i prezimenom i pritužbom, pa ću na Nadzornom odboru tražiti zaštitu, zaključio je Dujmić.

Iz Uprave Liburnia Riviera Hotela proručili su tek kako sve poslove obavljaju prema zakonima i pravilima struke.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!