Radovima u vrijednosti od 125 tisuća kuna odrađena sanacija i uređenje Crekvine @ Kastav

crekvina_kastav_2014

Radovi na sanaciji njenog centralnog dijela obuhvaćali su i konzervaciju impozantnog luka visine 17 metara te izradu lučnog podupora s potrebnim podzidavanjem radi stabilizacije otvora na sjevernom zidu, koji se počeo obrušavati.

Kastav – Crekvina u Kastvu tijekom protekle je godine prošla kroz fazu sanacije i uređenja – kako navodi gradski list Glas kastavski, izvedeno je odstranjivanje raslinja, humusa i nestabilnog kamenja te konzervacija urušenih dijelova zidova i kruništa hidrauličkim vapnenim mortom.

Kastavska je Crekvina u vrijeme građenja u 18. stoljeću trebala biti jedna od najvećih crkava na hrvatskoj obali Jadrana, a danas je ruševina koja predstavlja jednu od najljepših kulisa na ovim prostorima za održavanje koncerata i predstava.

Radovi na sanaciji njenog centralnog dijela obuhvaćali su i konzervaciju impozantnog luka visine 17 metara te izradu lučnog podupora s potrebnim podzidavanjem radi stabilizacije otvora na sjevernom zidu, koji se počeo obrušavati. Vrijednost radova je bila oko 125 tisuća kuna i sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture a izvela ih je tvrtka Kapitel iz Žminja.

Podsjetimo, u prošloj godini značajan je iznos sredstava utrošen i na uređenje gradskih zidina.

Ivan Mellor / PodUčkun.net