Ranko Ostojić: Hrvatska je sigurna zemlja @ Opatija

Da je Hrvatska sigurna zemlja, smatra i Luisa Vinton, stalna predstavnica UN-a u Hrvatskoj, te koordinatorica United Nations Development Programme (UNDP).

Opatija – Adriatic City Security Conference 2013., odnosno peto jubilarno izdanje međunarodne konferencije o sigurnosti gradova, započelo je jučer s radom u hotelu Ambasador. Uz niz uglednika, konferenciju je otvorio ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić.

– U Republici Hrvatskoj je u 2012. godini prijavljeno oko 72 tisuće kaznenih djela, što je otprilike pet posto manje nego godinu ranije. Spadamo u najsigurnije zemlje u Europi, bez obzira na događanja s kraja prošle i početka ove godine koja su bombastično odjeknula u novinama više nego u stvarnosti, i usprkos tome sigurnost je građana na visokoj razini, kazao je Ostojić, prisjetivši se ”bombaških ugroza” otprije par mjeseci.

Da je Hrvatska sigurna zemlja, smatra i Luisa Vinton, stalna predstavnica UN-a u Hrvatskoj, te koordinatorica United Nations Development Programme (UNDP).

– Poboljšavanje sigurnosti jedan je od prioriteta UN-a, posebice u urbanim središtima u kojima danas živi preko pedeset posto stanovništva svijeta. U odnosu na ostale svjetske zemlje, Hrvatska je iznimno sigurna, no u zemljama u razvoju nesigurnost predstavlja sve veći problem. Najbolji način poboljšanja sigurnosti situacije jest poboljšanje standarda i uvjeta života, jer sprečavanje zločina puno je isplativije i jeftinije nego njegovo kažnjavanje, kazala je Vinton.

Nakon svečanosti otvorenja, opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću uručeno je priznanje i nagrada koju je Opatija osvojila, prijavivši projekt ”Siguran gost, zadovoljan gost” na natječaj ”Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice” koji je raspisao časopis Zaštita. U konkurenciji su još bili gradovi Šibenik, Dubrovnik, Solin te Koprivničko-križevačka županija, koji su na ovaj natječaj prijavili svoje projekte.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!