Raskol u HNS-u? Više od dvadeset članova prešlo u Čačićeve reformiste @ Opatija

Dražen Mitrović (u sredini) između Radimira Čačića i Natalija Martinčević

Dražen Mitrović (u sredini) između Radimira Čačića i Natalija Martinčević

Među ”prebjezima” su i neki visokopozicionirani stranački dužnosnici kao što su donedavni potpredsjednik Dražen Mitrović, bivši član predsjedništva Aleksandar Popadić te tajnica i predsjednica ženske inicijative Andreja Rudančić-Lugarić.

Opatija – Hrvatska narodna stranka u Opatiji izgubila je velik dio članstva – gotovo polovica podružnice, kako doznajemo, prešla je u još uvijek neformalnu inicijativu Čačićevih reformista, a među njima su i neki visokopozicionirani stranački dužnosnici kao što su donedavni potpredsjednik Dražen Mitrović, bivši član predsjedništva Aleksandar Popadić te tajnica i predsjednica ženske inicijative Andreja Rudančić-Lugarić.

Ove nam je informacije potvrdio upravo Mitrović, koji je kazao i da je više od 20 članova HNS-a prešlo u stranku koja će svoj formalni oblik dobiti u listopadu, nakon osnivačke skupštine stranke koja će se održati 28. rujna u Zagrebu. Do tada, predsjednica Inicijative za osnivanje narodne stranke reformista Natalije Martinčević odredila je Mitrovića za povjerenika.

– Moji razlozi napuštanja HNS-a mogu se sažeti u neslaganje sa politikom stranke na nacionalnom nivou, lokalno je čitav niz razloga koji daljnji ostanak u stranci čine besmislenim. Ukratko ću nabrojati nekoliko razloga, a koji se poklapaju sa razlozima mojih kolega iz predsjedništva. To su neslaganje sa načinom vođenja podružnice i donošenje odluka u istoj. Opatijsku podružnicu ne vodi predsjednica i izabrani članovi predsjedništva stranke. Neslaganje sa tretmanom podružnice i ljudi u njoj od strane županijske organizacije. Neslaganje sa načinom raspodjele i upravljanja financijama podružnice. Sve financije stranke otela je županijska organizacija. Nezadovoljstvo nedostatkom demokratske procedure u radu podružnice i šire. Odluke nisu posljedica argumentirane rasprave već se donose dekretom koji dolazi izvan Opatije, objasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, očekuje se još ”prebjega” iz HNS-a.

– Budući Reformisti voditi će samostalnu politiku u interesu građana Opatije u skladu sa smjernicama stranke na nacionalnom nivou. Što se tiče aktualne vlasti nemamo se namjeru izjašnjavati za ili protiv stranke ili pojedinaca, već ćemo se orijentirati na planove i projekte koje se zastupa ili na kojima se radi. Ukoliko budemo misli da su korisni za ovaj grad podržat ćemo ih bez obzira tko ih bude zastupao ili predlagao. Nećemo se uključivati u ideološke ili svjetonazorske polemike. Da, obzirom na cjelokupnu situaciju u stranici na nacionalnom i lokalnom nivou očekujemo još prelazaka, iako nam oni nisu prioritet. Naime, Opatijsku podružnicu napustilo je više od 50 posto aktivnih članova, a među ostalim je izraženo nezadovoljstvo po nabrojanim pitanjima. Logično i realno je očekivati daljnje napuštanje stranke. Osim biviših članova stranke, u reformiste su se uključio i određeni broj građana Opatije koji do sad nisu bili stranački opredijeljeni. Svi oni koji nam se žele pridružiti mogu to napraviti i online (http://www.reformisti.hr/), zaključio je Mitrović.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!