Raspala se vijećnička većina u Opatiji – Igor Puž napustio koaliciju

Konkretan razlog zbog kojeg je Puž istupio iz koalicije nije poznat. No, prema informacijama iz kuloara, može se doznati da ga je frustriralo što vijećnička većina zbog prevelike raznorodnosti nije uspjela definirati zajedničke političke ciljeve.

Opatija – Vijećnička većina u Gradskom vijeću Opatije više ne postoji. Napustio ju je vijećnik Akcije mladih Igor Puž. Dosadašnja koalicija devet vijećnika, ionako „labavo povezana“ proteklih godina, tako više ni formalno nema „kontrolu“ nad odlukama u vijećnici.

Podsjetimo, s jedne strane nalazi se koalicija šest vijećnika izabranih s nezavisne liste Ive Dujmića te dva HDZ-ova vijećnika, koja podržava aktualnog gradonačelnika. S druge strane, koaliciju su činili Akcija mladih, SDP, IDS, Unija Kvarnera i HSU, odnosno u kasnijoj varijanti ove stranke bez IDS-a jer su Neven Varljen i Andrej Pošćić prešli u nezavisne vijećnike. Iste stranke i dalje će biti dio koalicije, ali Akcija mladih s dvostruko manjim brojem vijećnika: naime, iako je Puž istupio iz koalicije, njegova stranačka kolegica Neva Slani nije.

Tako je sada omjer „snaga“ u Vijeću podijeljen na 8 „Dujmićevih“ vijećnika, osmero članova Koalicije za bolju Opatiju te Puža koji će djelovati izvan dvaju blokova. Iako veprinački vijećnik nije htio ovu situaciju komentirati za medije, poznavajući njegov dosadašnji politički mentalitet, teško je očekivati da će podržati „drugu stranu“. Umjesto toga, vjerojatno će biti još i kritičniji prema gradonačelniku Dujmiću sada kada je oslobođen „koalicijskih okova“.

Konkretan razlog zbog kojeg je Puž istupio iz koalicije nije poznat. No, prema informacijama iz kuloara, može se doznati da ga je frustriralo što vijećnička većina zbog prevelike raznorodnosti nije uspjela definirati zajedničke političke ciljeve. Akcija mladih je zastupala veći utjecaj stručnjaka na sva područja, od prostornog planiranja do odgoja i obrazovanja, no nije bilo dovoljno sluha među ostalim kolegama. Uz to, čini se kako i gradonačelnik Ivo Dujmić ima utjecaja na pojedine vijećnike većine putem njihovih stranačkih organizacija, što se vidjelo i prilikom glasovanja o izboru ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija jer je na to mjesto Dujmić uspio „progurati“ svoju vijećnicu Aleksandru Tramontanu.

Iako nije dobila povjerenje predstavnica radnika i roditelja u Upravnom vijeću, većinu su joj osigurali politički postavljeni predstavnici Grada Opatije, a nakon toga i vijećnici većinom glasova. Nakon Filipa Vlaha koji je izabran s Dujmićeve liste te vrlo brzo zaposlen na mjestu pročelnika za komunalni sustav, Tramontana je već druga osoba s liste koja je dobila značajnu poziciju u javnom sektoru.

Aleksandra Tramontana nova je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija

error: Content is protected !!