Rasprava o proračunu: Načelnik Ćiković najavio prirez i povećanje cijene vrtića, vijećnici traže nove izvore prihoda @ Matulji

Željko Grbac pripremio je 46 amandmana

Burna rasprava trajala je gotovo dva sata, a prijedlog proračuna kritizirali su oporbeni vijećnici, ali i predstavnici Dječjeg vrtića i knjižnice. Članovi vijećničke većine, političkog predznaka suprotnog načelnikovu, najavili su pedesetak amandmana na budžet.

Matulji – Uvođenje prireza od 10 posto i poskupljenje cijene dječjeg vrtića za stotinjak kuna, uz već odbačen prijedlog više komunalne naknade, najvažnije su točke proračuna koji je kao prijedlog načelnika Marija Ćikovića stigao u utorak pred općinske vijećnike na „prvo čitanje“.

Pismo ravnateljice Suzane Šturm-Kržić

– Ove godine gubimo značajne porezne prihode i ako želimo zadržati postojeći standard, nedostaje nam 4,85 milijuna kuna. Zamolio sam sve predstavnike stranaka da razmisle kako ćemo složiti proračun za 2018. godinu i daju prijedloge kako pokriti tu rupu, a dobio sam prijedlog da skinemo 300 tisuća kuna iz proračuna što smo i učinili. Znači, ostaje nam minus od 4,5 milijuna kuna. Mi smo morali nešto rezati, a naravno da sada imamo i predstavnike nezadovoljnih grupa koji ne žele da se reže baš njima. Išli smo i na povećanje prihoda za 3,1 milijuna kuna kroz prirez od 10 posto kao i na povećanje cijene određenih usluga da bismo zaokružili taj proračun, kazao je načelnik Ćiković.

Objasnio je kako se trošak prireza neće značajno odraziti na prihode građana, odnosno ostat će im najveći dio povećanih prihoda koje im je osigurala porezna reforma uvedena početkom godine.

– Do porezne reforme, netko tko je imao prihod od 6.018 kuna, što je prosječna plaća u Hrvatskoj za svibanj, na „ruke“ je dobio 5.763 kune ako ima jednog uzdržavanog člana. Nakon porezne reforme, u kojoj smo mi izgubili značajna sredstva, dobio bi neto plaću od 5.905 kuna. Znači, plaća je porasla za 141 kunu, a mi sad predlažemo prirez koji iznosi 11 kuna, što znači da će mu plaća i dalje biti 130 kuna mjesečno u plusu, kazao je Ćiković.
Istaknuo je i kako je povećanje roditeljskih izdvajanja za dječji vrtić nužno kako bi se povećao broj djece.

Radojka Limpić Marmilić i Suzana Šturm-Kržić

– Povećali smo sredstva za dječji vrtić za 6 posto, ali s obzirom da želimo proširiti kapacitete vrtića i na Brgudu napraviti vrtić s pet odjeljenja umjesto postojeća tri, za to moramo zaposliti šest i pol novih djelatnika kako bismo dobili dvije nove skupine s ukupno 40 djece. Dakle, praktički jednog djelatnika na šestero djece. Roditelji za dijete plaćaju 675 kuna što za to šestero djece ispada nešto više od 4.000 kuna, a prosječna plaća za odgajatelje je oko 6.000 kuna neto, što znači da Općina mora uplatiti duplo – dvije tisuće kuna koje nedostaju i razliku do pune bruto plaće. Nemamo tih sredstava, stoga predlažemo da plaće za novozaposlene odgajatelji sufinanciraju roditelji koji bi trebali prosječno platiti 95 kuna po djetetu, rekao je Ćiković.

No, sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću, Radojka Limpić Marmilić, negativno je komentirala predloženo povećanje.

– Mi ne tražimo da nam se povećaju plaće, mi tražimo da nam se vrati 6 posto koje su nam krizinim porezom skinute 2010. godine. Državnim službenicima je to vraćeno ove godine u tri navrata, a u proračunu o tome nema ni spomena. Mi se brinemo o djeci ove općine, brinule smo se o mnogima od današnjih vijećnika i sretna sam kad vidim vas koji ste bili „moja djeca“, brinut ćemo se i za vašu djecu, a ne osjećamo se da smo cijenjeni od Općine koja je naš osnivač. Sindikat je protiv toga da se roditelje tereti s povećanjem cijene vrtića od 95 kuna, a ako to povećanje mora biti onda predlažemo da bude manje, kazala je Limpić Marmilić.

Kritična je bila i ravnateljica Gradske knjižnice Opatija, u sklopu koje djeluje i matuljska knjižnica. Suzana Šturm-Kržić istaknula je kako je zahvaljujući kvalitetnim radom matuljska knjižnica povećala broj korisnika na više od tisuću te postala punkt u kojem djeca i građani provode vrijeme čekajući autobus ne kisnući, čitajući dnevni tisak, služeći se internetom i pijuckajući kavu.

Dean Frlan

– Zato sam i šokirana prijedlogom za smanjenjem standarda i ukidanjem jednog radnog mjesta, odnosno vraćanjem rada knjižnice u jednu smjenu. To povlači vrlo složene posljedice: sindikalne tužbe, nezadovoljstvo korisnika, kazala je ravnateljica. Zamjenica načelnika Eni Šebalj predložila je da se pedesetak tisuća kuna godišnje, koliko se uprihodi od zakasnina i članarina, usmjeri za plaću dodatnog djelatnika.

U raspravi o proračunu, koja je potrajala više od dva sata, načelnika su kritizirali i brojni oporbeni vijećnici, koji u Vijeću čine većinu. Nezavisni Željko Grbac kazao je kako proračun nije „ni razvojan ni održiv“ i da je to „nešto najgore što je vidio u zadnjih 20 godina“ jer je nestalo mjesta s kojih se može uzeti da se prikrije „štuk i pitura“ u Općini pa treba „zagrabiti u džepove građana“.

– Na koordinaciji vijećnika dali smo prijedlog da se krene od sebe. Da se smanje naknade vijećnika, da se smanje donacije iz proračuna, sve ono što se tiče Općinskog vijeća, a isto tako da načelnički tim smanji svoje plaće, ali toga u proračunu nema. Štoviše, povećana su sredstva reprezentacije za jednu šestinu, pa se pitam – gdje je tu obraz, kazao je Grbac koji je na proračun predao 46 amandmana.

Odgovorio mu je SDP-ov vijećnik Dean Frlan, kazavši kako je proračun u ozbiljnim problemima, osobito bez povećanja komunalne naknade.

– Jesmo li mi svjesni koliko sredstava nedostaje u proračunu? Lijepo je i lako pričati kako treba povećati ovo i povećati ono, ali to su sve puste priče bez balansa s one druge, prihodovne strane proračuna, kazao je Frlan, dok je predsjednik Vijeća Darjan Buković odgovorio kako treba raditi na povećanju prihoda, a ne na rezanju rashoda. Kazao je kako u proračunu ima 10 do 15 milijuna kuna prostora koje bi se mogli uštediti financiranjem od Europske unije, „samo ako smo spremni i sposobni to povući“.

Na ovotjednoj raspravi nije se usvajao proračun, to će biti tema iduće sjednice Vijeća do koje će vijećnici podnijeti amandmane. Ukoliko se proračun ne donese, prema prijedlogu zakona koji bi uskoro trebao biti izglasan u Saboru, na izbore će Općinsko vijeće, a ukoliko načelnik nakon amandmana povuče proračun, tada će samo on pred birače.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net