Rat za poslovni prostor: Grad klupicom blokirao ulaz u prostor, Delibegović najavljuje kaznenu prijavu @ Opatija

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (6)

Grad Opatija u priopćenju tvrdi da je prostor izgrađen nelegalno, no Delibegović to demantira, uz izjavu da su njegovu stranu potvrdile sve nadležne službe. Prozvao je gradonačelnika Ivu Dujmića da je privatizirao gradske službe zbog svoje osobne ”fiksacije” na taj prostor.

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (3)

Opatija – Ovu skulpturu – klupu postavio je 18. srpnja 2016. godine Grad Opatija, radi onemogućavanja korištenja bespravne gradnje (ostakljeni poslovni prostor iza klupe), koju je na nekretnini u vlasništvu Grada Opatije, u vremenu od 13. do 15. srpnja 2016. godine bez bilo kakvog pravnog osnova te uz protivljenje Grada Opatije, na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije izgradio gospodin Edin Delibegović. Poruka je to koju su na kamenoj barikadi kojom je zapriječen ulaz u poslovni prostor pokraj Konzuma na Slatini ostavili komunalni redari koji su ”skulpturu” postavili u noćnim satima s nedjelje na ponedjeljak.

Vrhunac je to višednevnog sukoba oko vlasništva i prava korištenja tog prostora, zbog kojeg je između Grada Opatije i investitora Edina Delibegovića ”zaiskrilo” i početkom prošle godine. Grad Opatija na svojim je službenim stranicama objavio i priopćenje kojim objavljuje da ”kreće s aktivacijom mjere samopomoći kako bi zaštitio svoje vlasništvo na adresi m. Tita 126”. Navodi se da je g. Edin Delibegović bespravno ogradio prostor ispod balkona staklenim stijenama, pretvorivši ga u poslovni prostor, da je to napravljeno bez dozvole ili odobrenja Grada Opatije na zemljištu kojeg je vlasnik Grad Opatija. U informaciji dalje ističe se da će Grad ukloniti bespravno izgrađeni objekt koji je niknuo u prizemlju zgrade na spomenutoj adresi.

U priopćenju je navedeno kako se Delibegović ne samo oglušio na upozorenja da uzurpira tuđe vlasništvo, čime krši zakon, već je taj isti prostor doslovce preko noći proteklog vikenda opremio i započeo unutar njega s obavljanjem djelatnosti.

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (2)

– Mjerodavni u Gradu Opatiji pitaju se slijedeće: kako je moguće da u jednoj državi, koja ima svoje zakone i propise a za njihovu provedbu nadležne institucije, dakle – kako je moguće da u pravno uređenoj državi dođe do uzurpacije tuđeg vlasništva? Unatoč javnom upozorenju vlasnika zemljišta, Grada Opatije, da je ovdje riječ o kršenju prava, kako je moguće da se uzurpacija i dalje nastavlja? Grad Opatija (kojemu je dužnost da zaštiti i štiti imovinu grada i građana!) otvoreno pita kako je moguće da se u turističkoj destinaciji, u špici sezone, pred očima javnosti dogodi nastavak uzurpiranja, a da ni jedna od nadležnih institucija pravne države ne reagira i spriječi to? Kako je uopće moguće dobiti dozvolu za obavljanje radne djelatnosti u bespravno sagrađenom objektu i tko, koja institucija, izdaje takve dozvole za rad? Djelatnici nadležnih gradskih službi informaciju o tome da je poslovni prostor u prizemlju objekta na adresi m. Tita 126 bespravno niknuo i uređen na gradskom zemljištu postavili su noćas na više plakatnih mjesta. Grad će svim zakonom dozvoljenim sredstvima nastaviti inzistirati na zaštiti gradske imovine, a da se bespravno izgrađeni objekt na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije – ukloni. Pozivamo sve mjerodavne institucije da se hitno angažiraju u ovom slučaju, stoji u priopćenju.

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (9)

Tijekom dana, proglas ostavljen na klupici tiskan je i kao plakat te postavljen na oglasnim mjestima u Opatiji. U svom odgovoru, Delibegović ističe gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića kao osobu koja je naložila takvo postupanje, te navodi kako njegove argumente potvrđuju činjenice, ali i odluke mjerodavnih institucija.

– Pitanja koja su ”nadležni” iz Grada Opatije – formulacija kojom se koristi gradonačelnik Ivo Dujmić, kao jedini nadležni u lokalnoj samoupravi, kada ne želi istaknuti svoje ime i postupke u prvi plan – postavili u pamfletu objavljenom na gradskim službenim stranicama upućena su na krivu adresu. Naime, sve ono za što ”nadležni” prozivaju mene zapravo čini sam Grad Opatija, kao poluga u rukama gradonačelnika s nekom vlastitom misijom. Grad Opatija je taj koji nasilno pokušava zauzeti prostor na koji nema prava, Grad Opatija je taj koji uzurpira i ometa prava vlasnika, Grad Opatija je taj koji remeti javni red i mir svojim nezakonitim aktivnostima u srcu turističke sezone, Grad Opatija je taj od kojeg bi institucije trebale štititi mene, kao investitora sa legalnim pravima vlasništva. Za razliku od Grada Opatije, koji ne donosi niti jedan dokument kojim bi potvrdio svoju stranu priče, moji argumenti su potvrđeni od svih nadležnih instanci te stoga gradonačelnik Dujmić, kada nije mogao legalnim putem ostvariti svoju samovolju, sada to pokušava učiniti nasilno, pod okriljem noći. Ironično, među tim instancama je i sam Grad Opatija čiji čelni čovjek sada ne priznaje odluke gradske uprave koju predstavlja, kazao je Delibegović u odgovoru na pisanje gradskih službi.

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (1)

Istaknuo je kako je 2000. godine izdano pravo građenja za spomenuti objekt na Slatini, uz glavnu prometnicu, pokraj trgovine Konzum, te kako je upravo on, Edin Delibegović, nositelj prava građenja i legalni posjednik prostora. Prostor je 2001. godine od Službe za gospodarstvo dobio potvrdu tehničkih uvjeta te time ostvario pravo na rad. U njemu je do 2011. godine poslovala slastičarnica, nakon čega prostor preuzima drugi zakupac koji nastavlja rad. Stoga, postoji kontinuitet rada tog poslovnog prostora od 16 godina, od čega je gotovo polovicu vremena gradonačelnik bio Ivo Dujmić. Čitavo to vrijeme nitko nije pokušao osporiti legalno korištenje prostora.

– Prvi pokušaj nasilnog preuzimanja prostora bio je početkom 2015. godine, tijekom radova na objektu, odnosno zamjene stare aluminijske stolarije za nove, ljepše stijene od kaljenog stakla. Tada je odlukom gradonačelnika Dujmića uklonjen objekt koji se nalazio u prostoru, a tu odluku osporilo je drugostupanjsko tijelo koje ju je proglasilo nelegitimnom i stavilo van snage. Slijedom toga, krenuo sam dalje s adaptacijom poslovnog prostora, u skladu s idejnim projektom koji je dobio odobrenje Konzervatorskog ureda u Rijeci, no ponovo gradonačelnik Dujmić pokušava opstruirati legalno korištenje prostora, iako za to nema nikakve osnove. Pokušaj nasilnog zauzimanja poslovnog prostora od strane gradskih službenika predvođenih pročelnikom Miljenkom Ujčićem zaustavili su prošlog petka policijski djelatnici, stoga su uzurpaciju nastavili u noći s nedjelje u ponedjeljak ujutro, postavljanjem kamenih bloketa cinično nazvanih ”skulpturom”, s očitim i jedinim ciljem sprečavanja korisnika prostora na legalan rad. Zbog toga smo o ovome obavijestili policiju, zatražili od komunalnih službi Grada Opatije da uklone nelegalno postavljen objekt, a podnijet ćemo i kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja. S obzirom da ”obavijest” koja je pratila postavljanje klupe nije potpisana niti pečatirana, jasno je da se ne radi o legalnoj aktivnosti, već o nečemu za što ”nadležni” ne žele ostaviti pisani trag u službenim dokumentima. Nažalost, voditelj komunalnih redara Zoran Barbalić na moj poziv da napravi zahtjev nije htio napraviti zapisnik ili to ukloniti iako ga zakon na to obvezuje. No, sve to pokazuje kako se troši novac poreznih obveznika i kako radi komunalna služba – osim što su usred noći u nedjelju ”tukli” prekovremene sate postavljajući ”skulpture”, sada i odlukom gradonačelnika 24 sata na dan pred prostorom dežuraju dva redara bez prestanka. Očito da nema važnijih problema, usred turističke sezone, naveo je Delibegović, ustvrdivši kako sve to jasno navodi na zaključak da iza svih ovih aktivnosti stoji osobna fiksacija gradonačelnika Dujmića, koji je privatizirao gradske službe za vlastiti interes.

delibegovic_poslovni_prostor_grad_opatija_2016_ujcic_komunalni_redari (7)

– Postavlja se i pitanje za čiju se korist iz poslovnog prostora žele istjerati legalni korisnici? Ponavljam, ne postoji niti jedan dokument koji podržava nastojanja gradonačelnika Dujmića da me onemogući u uživanju mojih prava. S druge strane, moje aktivnosti na prostoru detaljno su dokumentirane i potvrđene odobrenjima svih nadležnih institucija, uključujući i Grad Opatiju! Štoviše, svjestan svoje situacije, Grad Opatija nije pokrenuo nikakav postupak pred službenim tijelima, nego se koristi ucjenom i zastrašivanjem kako bi nelegalno deložirao korisnike poslovnog prostora. Potvrđuje to i postupanje djelatnika gradske uprave potaknuto, sasvim sigurnom, naredbom gradonačelnika Dujmića – onaj tko ima legalne argumente i pravo na svojoj strani, sasvim sigurno ne izvodi sumnjive akcije usred noći. Onaj tko je u pravu, traži zaštitu suda i policije. Traži zaštitu legalnih organa ove države, i to je upravo ono što činim. Zbog čega i u čiju korist je gradonačelnik Ivo Dujmić privatizirao svu represivnu snagu ovog grada, to mi nije poznato, no vjerujem da će svoje aktivnosti morati opravdavati pred svojim građanima i nadležnim institucijama, zaključio je Delibegović.

Davor Žic / PodUčkun.net