Ravnateljica škole Međimorec o propalom natječaju za obnovu: ‘Uvjeravali su nas da je vlasništvo riješeno’

Vijećnik SDP-a Kristian Tončić je, nakon odgovora ravnateljice, predložio da se gradonačelnik Fernando Kirigin „pozabavi“ ovom situacijom te o njoj obavijesti nadležne institucije.

Opatija – Imovinsko-pravni odnosi, odnosno činjenica da Osnovna škola Rikard Katalinić Jeretov nije vlasnik cijelog terena na kojem je izgrađena, zaustavili su već dovršeni projekt obnove opatijske školske zgrade. Podsjetimo, bivši zamjenik gradonačelnika Emil Priskić prije nekoliko je mjeseci otvorio ovu temu, pišući na društvenim mrežama o tome da je nova gradska vlast propustila prijaviti projekt obnove škole na vrijeme, iako je projekt bio spreman. Gradonačelnik Fernando Kirigin tada mu je odgovorio kako projekt nije prijavljen jer su preduvjet za njegovu prijavu bili riješeni vlasnički odnosi, koje prethodna vlast nije niti pokušala „srediti“. U kratkom vremenu između preuzimanja vlasti i roka prijave projekta, nova je administracija pokušala postići dogovor s vlasnicima nekoliko čestica u obuhvatu školskog prostora, no oni nisu pristali na iznos procijenjen od strane vještaka.

Ovu je temu na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirao vijećnik SDP-a Kristian Tončić, koji je ravnateljici Milani Međimorec postavio pitanje je li se tema imvoinsko-pravnih odnosa kao preduvjeta za prijavu projekta pojavila prilikom njegove pripreme.

– U medijima smo čitali da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi zaustavili prijavu projekta rekonstrukcije opatijske osnovne škole. Tko je, uz Vas, iz Grada Opatije vodio pripremu za natječaj, je li se znalo da Regionalna razvojna agencija PGŽ nudi konzultantske usluge bez naknade, a da je angažman konzultanata iz Osijeka plaćen 100 tisuća kuna te je li se i kada znalo da su uvjet za prijavu na natječaj riješeni imovinsko-pravni odnosi, upitao je Tončić.

Ravnateljica Međimorec odgovorila je kako je tadašnji dogradonačelnik Emil Priskić bio sa strane Grada Opatije uključen u pripremu projekta, a „od njega je i krenula inicijativa“.

– Na prvom sastanku je bilo rečeno da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni i da se upravo iz tog razloga može krenuti na apliciranje na takav natječaj. Mi smo temeljem natječaja odlučili se za konzultantsku tvrtku koja je s nama radila na pripremi cjelokupne prijave i sve poslove smo odradili na vrijeme i do kraja što se tiče svega izuzev projektno-tehničke dokumentacije, odnosno onoga što se odnosi na imovinsko-pravne odnose. Na prvom sastanku, gdje je o tome bilo riječi, bilo nam je rečeno da je to sve riješeno. Postoji zapisnik na kojem je vidljivo tko su bili sudionici i što se dogovaralo. Škola nije bila vlasnik tih čestica, a meni je bilo potpuno nelogično da propitujem i ne vjerujem da se to može dovesti u pitanje. Da tu postoji problem saznala sam u svibnju, kada su arhitekti koji su radili na izradi idejnog rješenja cijele zgrade došli sa činjenicom da su uočili da tri čestice nisu riješene vlasnički, kazala je ravnateljica.

Objasnila je kako su temeljem toga razgovora krenuli u prijavu projekta koji je zahtjevao značajan angažman učitelja.

– Što se tiče Osnovne škole, koja je bila involvirana sa svojim obvezama i planom i programom uspostave regionalnog STEM centra, mi smo odradili cijeli svoj dio posla. Učitelji, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, su zajedno sa mnom radili sedam mjeseci na tom zahtjevnom poslu. Paralelno, s redovnim obavezama, nastavom na daljinu i svim onim uvjetima rada i života koji su vladali prošle školske godine, rekla je ravnateljica Međimorec.

Tončić je, nakon njenog odgovora, predložio da se gradonačelnik Fernando Kirigin „pozabavi“ ovom situacijom te o njoj obavijesti nadležne institucije.

error: Content is protected !!