Razbijene klupice i razbacano smeće na igralištu lovranske škole: ‘Izloženi smo porastu vandalizma’

Načelnik Općine Bojan Simonič istaknuo je kako Lovran ulaže i održava svoja dječja igrališta pa su tako nedavno obnovljene igračke na igralištu Cipera, dok se natkriveno sportsko igralište na Kamenjaru od strane sportskih rekreativaca puno više koristi od školskih igrališta.

Lovran – Loše stanje školskog igrališta u Lovranu postalo je tema rasprave na društvenim mrežama. Okidač je bila snimka koju je snimila Lovranka koja je odvela dijete na igru te ostala zgrožena onime što je vidjela. Snimka, koja je u međuvremenu uklonjena s video-platforme YouTube, sadržavala je kadrove smeća i razbijenog inventara, praćene komentarima nezadovoljne majke.

Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič istaknuo je kako je općinska i školska imovina izložena porastu vandalizma ” jer daske na oštećenim klupicama nisu nestale uslijed redovnog korištenja niti je vjerojatno da su školska djeca razbila igračke igrajući se na njima ili da se smeće samo razbacalo po igralištu”.

Screenshot videa prije uklanjanja s YouTubea

– Općina Lovran je proteklom razdoblju ulagala značajna sredstva i nastaviti će ih ulagati u Osnovnu školu, bez obzira što nije njen osnivač. Tako smo bili Općina koja je u PGŽ najviše uložila u energetsku obnovu škole. Osim toga, kupljeni su zastori za učionice, te su na inicijativu mjesnog odbora Rezine zamijenjene table i koševi na igralištu. Također, sanirani su zidovi oko igrališta te oštećenja na betonskima stazama i stubištima kako ne bi predstavljala opasnost za učenike. Samo u 2019. godini uloženo je oko 200 tisuća kuna, naveo je Simonič.

Istaknuo je kako Lovran ulaže i održava svoja dječja igrališta pa su tako nedavno obnovljene igračke na igralištu Cipera, dok se natkriveno sportsko igralište na Kamenjaru od strane sportskih rekreativaca puno više koristi od školskih igrališta.

– Iako je redovno održavanje okoliša u nadležnosti škole, Općina Lovran je u više navrata pružila ispomoć školi putem svog komunalnog društva kod pojačanog održavanja (prije početka školske godine, nakon Marunade). Nažalost, očito smo suočeni s porastom vandalizma jer daske na oštećenim klupicama nisu nestale uslijed redovnog korištenja niti je vjerojatno da su školska djeca razbila igračke igrajući se na njima ili da se smeće samo razbacalo po igralištu. Moramo se podsjetiti i na ne tako davni nestanak 14 klupica s lungomara koje su kasnije pronađene u moru. Smeće se može pomesti, a klupice popraviti, ali svi mi kao društvo moramo osuditi takvo ponašanje, i utjecati da se ono iskorijeni – u protivnom ono što nam slijedi je zaključavanje okoliša od strane škole, za što smatram da bi nam svima bio poraz, zaključio je Simonič.

error: Content is protected !!