Razgovor: Bojan Simonič – S obzirom na naslijeđeno stanje napravljeno je zaista mnogo, a tim tempom planiramo i nastaviti @ Lovran

BOjan Simonič

– Ostvaren je stabilan proračun, vraćen veći dio kredita, napravljeno je značajno ulaganje u komunalnu infrastrukturu, izgrađeni stanovi, dječja igrališta, obnovljeno kino, ambulanta, obnovljeni su mostovi na lungomaru koji bi se vjerojatno srušili da to nismo napravili, ma teško je niti nabrojati koliko se sve toga napravilo istaknuo je Simonič.

Lovran – Moram priznati da, iako su očekivanja možda bila i veća, kada se podvuče crta, prilično sam zadovoljan učinjenim. Smatram da je pozitivno to što smo uspješno uključili općinu u financijske tokove konstantnim sudjelovanjem na raznim natječajima. Ostvaren je stabilan proračun, vraćen veći dio kredita, napravljeno je značajno ulaganje u komunalnu infrastrukturu, izgrađeni stanovi, dječja igrališta, obnovljeno kino, ambulanta, obnovljeni su mostovi na lungomaru koji bi se vjerojatno srušili da to nismo napravili, ma teško je niti nabrojati koliko se sve toga napravilo. Svi materijali za sjednice vijeća kao i zapisnici postali su javno dostupni, a dobili smo i nagradu za transparentnost. S druge strane, očekivao sam da ćemo ipak marunadu uspjeti dignuti na jedan viši nivo i napraviti više po pitanju parkiranja u centru mjesta. Iako, s obzirom na okolnosti – bilo bi suludo da smo najprije prodavali poslovne prostore kako bi zatvorili nepovoljne kredite da bi se kasnije zaduživali za manifestacije – morali smo odabrati prioritete. S obzirom na naslijeđenu sliku napravljeno je zaista mnogo, a kada se sjetim da smo službeno bili i opozicija u vijeću – moramo biti prezadovoljni učinjenim, kazao nam je Bojan Simonič, kandidat Akcije mladih za načelnika Lovrana.

Načelnik Sanković nije se kandidirao za nastavak dužnosti, kakvu ulogu će imati u kampanji i kasnijem radu općinske vlasti ako vaša opcija odnese pobjedu na izborima?
U mandatu koji je prethodio ovome bio sam jedini predstavnik Akcije mladih u vijeću – često sam bio jedina oporba, pa sam bio i logičan izbor za kandidata za načelnika. Ipak, tada smo kandidirali Alana Sankovića – među ljudima je postojao strah kako će on funkcionirati – da bi se na kraju se ispostavilo da je bio možda i najuspješniji načelnik do sada. Mi smo dio istog tima, i kao u nogometu – nije bitno tko dodaje loptu, a tko zabija gol – bitno je da naša momčad pobjeđuje – a pobjeđuju u ovom slučaju građani Lovrana. Naravno da Sanković neće preko noći nestati s političke scene, ostat će kao suradnik u općini te će nastaviti rad na određenom dijelu projekata. Također, stvorio je veze u društvenom životu Lovrana koje ne može samo tako prekinuti.

Akcija mladih na izbore izlazi u koaliciji s LIST-om koji je dao zamjenika Tonija Družetu i HNS-om. Kako ste se odlučili na zajednički nastup, kakve rezultate očekujete?
Koalicija s Družetom traje cijeli život (smijeh) – dok smo s LIST-om protekle četiri godine bili dio iste priče. Postoje i neki faktori koji su iznad politike, i da smo se našli na suprotstavljenim stranama doživio bih to kao osobni neuspjeh. HNS se pokazao kao izuzetno kvalitetan koalicijski partner, mnogo su pomogli Lovranu prilikom realizacije pojedinih projekata, a aktualni zamjenik načelnika je iz redova HNS-a. Naša koalicija u ovom obliku zapravo u istom sastavu nastavlja gdje smo stali. Činjenica je da smo pokušali oformiti i veću koaliciju, no s obzirom na to da centrale stranaka često kroje lokalnu politiku, kao što je primjerice PGS, nakon što je godinama bio oporba preko noći u cijeloj županiji, postao ključni partner SDP-a, to nije bilo moguće. Također, moguće je napraviti predizbornu koaliciju samo između stranaka koje su se već naučile međusobno surađivati. Primjerice, koalicija između HSU-a i SDP-a je potpuno logičan potez s obzirom na to da su oni u nekom obliku koalicije u Lovranu zadnjih već 10 godina. S obzirom na (ne)angažiranost ostalih kandidata za načelnika u kampanji – mislim da bez lažne skromnosti možemo očekivati pobjedu. U javnost nije plasirana niti jedna kritika aktualne vlasti. Nitko nije javno spomenuo ništa što se pogrešno napravilo niti ukazao da bi to on bolje napravio. Što se situacije u vijeću tiče – na prošlim izborima četvrti mandat nam je izmaknuo za svega nekoliko glasova. Smatram da smo u proteklom mandatu nešto i napravili, prijavljeno je manje lista, jedini imamo konkretan program i plan – a imamo i veći tim ljudi koji sudjeluje u kampanji. Mislim da ćemo ostvariti daleko bolji rezultat nego na prošlim izborima te pokušati samostalno formirati većinu.

Koje su osnovne točke programa s kojima ova koalicija izlazi na izbore? Koje su stvari koje će vam biti prioritet nakon formiranja buduće vlasti u Lovranu?
Treba uvesti reda – godinama su se problemi rješavali stihijski bez sagledavanja kako će se to odraziti za 20 ili više godina. Od toga krećemo. U ovom mandatu smo usvojili strategiju razvoja i sada se imamo čega držati. Do 2020. godine, u skladu s poreznom reformom – moramo promijeniti dio izvora financiranja. Trebalo bi prostornim planom revidirati nekoliko većih projekata – od zadavanja programskog zadatka za aktualni plan prošlo je 20 godina. U međuvremenu su više puta izmijenjeni i zakon o gradnji i županijski prostorni plan, proveden je proces i legalizacije pri čemu pokazatelji izgrađenosti iz plana više ne odgovaraju stvarnom stanju – dok se neka rješenja nisu pokazala ostvarivim – kao što su izdvojene turističke zone u Lignju i Tuliševici. Također, trebalo bi utvrditi što je s koridorom zaobilaznice i koliko nam je on potreban ako se od trase odustalo. Nedostaju nam neki infrastrukturni i uslužno-komercijalni objekti – s druge strane – dobra stvar je što smo imali planom propisanu konzervatorsku zaštitu jer smo time zaštitili prostor centra i priobalja. U realizaciju idu projekti koji su već započeti – Stari Grad na čijim se „papirima“ radilo protekle 3 godine, vjerujemo da će se provesti energetska obnova osnovne škole, izgraditi druga serija POS-ovih stanova, te izgraditi društveni dom za kojeg je dokumentacija isto pri kraju.

Kakav je Vaš politički put, zašto ste se odlučili uključiti u Akciju mladih i lokalnu političku ”borbu”?
Akciji Mladih sam se priključio odmah po osnivanju stranke. Tada je u Lovranu vladala jedna prilično loša politička i društvena atmosfera, glavni akteri su si međusobno gomilali prijave, dok je mjesto naočigled propadalo – lungomare nam se raspadao, nije postojao niti jedan dostupan sportski sadržaj. Većina hotelskih objekata bila je derutna i zapuštena. Pokušao sam komunicirati s tadašnjim političarima, no kod njih nije bilo sluha. S Akcijom mladih smo te 2005. godine jedva sastavili listu, ali s jasnim i jednostavnim porukama uspjeli smo ostvariti preko 10% na izborima. Upravo zahvaljujući tom jednom mandatu stranka je preživjela te je uspjela postati organizacija kakva je danas – u svakoj jedinici lokalne samouprave čim se pojavimo postajemo ozbiljna alternativa postojećim političkim akterima.

Kakav je Bojan Simonič izvan politike? Čime se bavite, koji su Vam interesi?
Treba se sjetiti kada zadnji puta nisam bio politički angažiran, politika mi je već postala način života– trenutna opsesija mi je povijest, ali ne u smislu gomilanja podataka već izučavanja razloga i uzroka pojedinih povijesnih događaja. Profesionalno radim u kao savjetnik u sklopu ministarstva financija, sindikalni sam povjerenik najveće podružnice Sindikata porezne uprave – podružnice Rijeka. U slobodno vrijeme volim biti u prirodi, šetnje Učkom, uređivanje okućnice. Sviram gitaru kojih imam pravu malu kolekciju i član sam oldtimer kluba sa svojom VW bubom, a čije susrete posjećujem kad ulovim vremena. Velika strast mi je i kulinarstvo.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!