Razgovor – Damir Brnas: Imamo pad kaznenih djela @ Matulji

Arhiva Liburnija.net: Damir Brnas načelnik PP Opatija

Načelnik Policijske postaje Opatija, Damir Brnas, promjene rukovodećeg kadra unutar policijskog sustava diljem Primorsko-goranske županije nije proživio kao ‘‘osobno iskustvo’‘, jer ga je nova načelnica Policijske uprave Primorsko-goranske županije Senka Šubat zadržala u svom timu i u narednom mandatu. Profesionalna situacija prvog liburnijskog policajca u proteklih se dvanaest mjeseci promijenila tek utoliko što je svom prezimenu dodao i – akademsku titulu.

Naime, 45-godišnji Brnas na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu stekao je titulu magistra znanosti, i to obrađujući temu koja spaja borbu protiv organiziranog kriminala i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. S ‘‘novopečenim’‘ magistrom razgovarali smo, između ostalog, i o tome što će se promijeniti stupanjem Hrvatske u zajednicu europskih država kada će Matulji izgubiti svoj ‘‘status’‘ granične općine.

– Što se tiče graničnih prijelaza koji se nalaze na području Općine Matulji, skrećem pozornost na činjenicu da ingerenciju nad graničnim prijelazima nemaju djelatnici Policijske postaje Opatija, već policijski službenici granične policije. Granične kontrole sa susjednim zemljama Europske Unije neće se ukinuti automatski s danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju, već će se ukinuti carina između država članica. Granične kontrole će ostati na snazi do pristupanja Republike Hrvatske Šengenskom sporazumu, što prema iskustvu novih članica može potrajati i nekoliko godina. Za naglasiti je da će policijski službenici granične policije nakon ulaska RH u EU ubrzano provoditi graničnu kontrolu. Naime, da bi neka država članica pristupila Šengenskom prostoru, mora ispuniti niz preduvjeta: preuzeti odgovornost za nadzor vanjskih granica EU-a u ime svih zemalja Šengenskog prostora, primjenjivati zajednička Šengenska pravila, primjerice nadzor na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka…

Kako biste ocijenili sigurnosnu situaciju na području Općine Matulji tijekom protekle godine? Je li ostvaren napredak u odnosu na ranija razdoblja?

– Analizirajući stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Općine Matulji evidentirano je ukupno 96 prometnih nesreća, što je za 54 prometne nesreće ili 36 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Također posebno veseli podatak da se tijekom 2012. godine nije dogodila niti jedna prometna nesreća sa smrtno stradalim osobama, dok tijekom 2011. godine bilježimo jedan takav događaj. Veseli i podatak da od ukupnog broja evidentiranih prometnih nesreća u 19 prometnih nesreća bilježimo povrijeđene osobe, što je za 10 prometnih nesreća ili 35 posto manje nego tijekom 2011. godine. Što se tiče stanja sigurnosti u svezi počinjenja kaznenih djela tijekom 2012. godine zabilježeno je ukupno 96 kaznenih djela, odnosno 50 kaznenih djela ili 34 posto manje u odnosu na 2011. godinu. Gledajući strukturu kaznenih djela najveći broj zauzimaju kaznena djela iz domene općeg kriminaliteta, gdje također bilježimo pad 96 (2012.g.) naspram 146 (2011.g.). Analizirajući stanje sigurnosti iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira na području Općine Matulji stanje je dobro, budući da je broj prekršaja na razini iz prethodne godine. Sagledavajući naprijed navedene analitičke pokazatelje, vidljivo je kako je stanje sigurnosti po svim segmentima na području Općine Matulji vrlo dobro, te da je ostvaren veliki napredak u odnosu na prethodna razdoblja.

Koja su kršenja zakona bila najučestalija tijekom 2012. godine?

– Analizom svih pokazatelja tijekom 2012. godine vidljivo je da, što se tiče kaznenih djela najveću zastupljenost zauzimaju kaznena djela iz domene općeg kriminaliteta i to teška krađa i krađa, ali je za napomenuti da su obje kategorije kaznenih djela u značajnom padu u odnosu na 2011. godinu.

Prometni režim u Matuljima dosta je promijenjen konstantnim radovima na komunalnoj infrastrukturi. Kakva su iskustva djelatnika PP s poštovanjem novih prometnih pravila, te ima li razumijevanja za prekršitelje?

– Tijekom 2012. godine policijski službenici Policijske postaje Opatija su na području Općine Matulji poduzeli 120 mjera više u odnosu na 2011. godinu, što znači da poštivanje novih prometnih pravila u nekim segmentima nije bilo na zadovoljavajućoj razini, međutim gledajući općenito veliki broj vozača se pridržava novim okolnostima na cesti.

Božićno vrijeme, uz raskošnu ukrasnu rasvjetu, redovito obilježavaju i ozlijede uzrokovane pirotehničkim sredstvima. Kada se prema zakonu smiju koristiti petarde, te koje su mjere sigurnosti za njihovo rukovanje?

Pirotehnička sredstva kategorizira proizvođač prema vrsti njihove uporabe ili prema njihovoj namjeni i razini rizika uključujući razinu buke te se dijele na nekoliko razreda. U pirotehnička sredstva najnižeg – razreda I. spadaju pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada. U razred II. spadaju sredstva niskog rizika i razine buke namijenjena vanjskoj upotrebi, u razred III. sredstva za vatromete srednjeg rizika, namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje, dok se u IV. razred svrstavaju pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Nakon toga imamo sredstva razreda T1 i T2 namijenjena upotrebi na pozornicama, odnosno u kazalištu, pirotehnička sredstva razreda P1. u kojem su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja spadaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru, te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sl., a služe za rastjerivanje ptica, te pirotehnička sredstva razreda P2., ostala pirotehnička sredstava koja predstavljaju visok rizik i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja spadaju i rakete za obranu od tuče.

Ono što je važno istaknuto jest da pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima. Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Osobno držim da je najsigurniji način odvratiti svoju djecu od uporabe bilo kojeg pirotehničkog sredstva, a ako se ipak upotrebljava držati se striktno upute proizvođača pirotehničkih sredstava.

Koje izazove u radu vidite u 2013. godini, te koje su vaše novogodišnje želje, što se tiče sigurnosti građana te poštovanja reda i mira na našem području?

– Osnovni izazov i cilj rada PP Opatija u 2013. godini je detektirati sigurnosne ugroze na području općine Matulji, uspješno ih, zajedno s žiteljima općine prevenirati i otklanjati, još više poboljšati kvalitetu odnosa i međusobne suradnje s lokalnom samoupravom, te kroz projekt policije u zajednici ojačati interaktivni odnos i dijalog s svakim građaninom i na taj način osjećaj sigurnosti i zaštite građana podignuti na još viši nivo. Koristim ovu priliku i da svima zaželim sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu godinu.

Tekst je objavljen u sklopu suradnje s listom matujskog kraja ”Tramontana”.

Davor Žic / Liburnija.net / Tramontana

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net