Razgovor: Damjan Miletić – Za Opatiju je tek najbolje, dovoljno dobro!

Ravnatelj Ugostiteljske škole - Damjan Miletić

Ravnatelj Ugostiteljske škole - Damjan Miletić

Umjesto uvoda…
Đaci Ugostiteljske škole u Opatiji, uživaju privilegiju da pohađaju jednu od najboljih škola za obrazovanje temeljnih ugostiteljskih profila kao što su to kuhar, slastičar, konobar ili barman. Njihov povratak sa natjecanja na kojima učenici ugostiteljskih škola međusobno odmjeravaju svoja strukovna znanja i vještine, redovito je bio obilježen s brojnim medaljama, priznanjima ili peharima.
Natjecateljski kriteriji za predstavnike Ugostiteljske škole Opatija nikada nisu bili pod utješnim olimpijskim geslom ″važno je sudjelovati″. Njihovo geslo je oduvijek bilo ono opatijsko: ″Za Opatiju je tek najbolje, dovoljno dobro!″ – Jan Bernd Urban

Ususret prvoj Plavoj noći ekipa Liburnija.net magazina napravila je veliki intervju sa svestranim ravnateljem opatijske Ugostiteljske škole – Damjanom Miletićem. Što je ‘Plava noć’, zašto projekt ‘Mirisi i okusi Europske unije’, za koje su sve poznate ‘face’ pripremali catering te kojim mnogobrojnim nagradama i priznanjima se škola može pohvaliti? Samo su neke od tema o kojima smo popričali s Damjanom Miletićem.
Liburnija.net: Ovaj vikend očekuje nas Plava noć! Nam možete reći kako ste došli na ideju, kako teku pripreme?
Damjan Miletić: Opatijska plava noć zamišljena je kao Fešta plave ribe. Naime, svi znamo da tijekom ljeta mnoga mjesta na našoj rivijeri organiziraju ribarske fešte, svoje gradske noći i slično. No ono što nas zaljubljenike u gastronomiju i ugostiteljstvo žalosti je činjenica da niti jedna od tih zabava ne može proći bez prave ”domaće ugostiteljske ponude – ćevapčići, hamburgeri i slično“ (uz časnu iznimku MO Ika). Stoga smo predložili da Grad Opatija na ispraćaju svoje glavne turističke sezone napravi svoju feštu namijenjenu građanstvu, ali i turistima Grada Opatije s naglaskom na ponudu kojom se moramo i te kako hvaliti – ponudom najkvalitetnije kvarnerske plave ribe – i feštu prozvali Opatijskom plavom noći.
Liburnija.net: Što nas sve očekuje na Plavoj noći?
Damjan Miletić: Želja nam je bila uključiti što veći broj sudionika tako da će u obilježavanju sudjelovati mnoge klape, folklorni ansambl Zora, Dule i Bonaca, Claudio Frank koji će slikati na licu mjesta, Sportsko ribolovno društvo, hoteli i restorani koji će taj dan u svojim objektima pripremati bar jedno jelo od plave ribe, kavana Imperial koja će pripremiti veliku tortu u obliku ribe…, a u sve to uključila se i Ugostiteljska škola Opatija. Mi želimo građanstvu prikazati i pokazati da plava riba nisu samo frigane srdelice ili inćuni koji se najčešće nađu na stolu naših domaćica, već da se od plave ribe mogu pripremati mnogobrojne delicije – od kruha sa slanim ribama, gratiniranih srdela, pogača….. Ovim putem posebno bi se htio zahvaliti tvrtci Peter Pan koja nam donira svu ribu i bez čije pomoći ovaj projekt ne bi bio sigurno uspješno priveden kraju. Naši učenici i nastavnici pripremit će i prezentirati pedesetak jela od različite plave ribe s odgovarajućim recepturama čime želimo obogatiti jelovnike naših sugrađana. Nadamo se da će se već ubrzo naći nešto i na jelovnicima restorana i hotela naše rivijere.
Liburnija.net: Ekipa Ugostiteljske škole prilikom prezentacije projekta 'Mirisi i okusi EU' na Kastvu

Liburnija.net: Ekipa Ugostiteljske škole prilikom prezentacije projekta 'Mirisi i okusi EU' na Kastvu


Liburnija.net: Evo, u posljednje vrijeme škola je jako aktivna i za vrijeme ferija. Na Kastvu ste sudjelovali u snimanje emisije Hrvatska uživo, kakvi su dojmovi učenika?
Damjan Miletić: Rekao bih da smo se mi opredijelili za ugostiteljsko turistička zanimanja i za nas ferija gotovo da i nema. Kada svi odmaraju ugostitelji najviše rade. Ali rade to s ljubavlju i veseljem, a taj svoj entuzijazam prenose i na mlađe generacije. Svaki novi susret i rad na nekom novom projektu i učenike i nastavnike posebno veseli, a tako je bilo i srpnju te kolovozu. U srpnju smo gostovali u emisiji Hrvatske radio televizije – Hrvatska uživo koja se prenosila iz Kastva. Na poziv Primorsko goranskog župana široj javnosti smo prezentirali projekt naše škole Mirisi i okusi Europske unije. Predstavili smo dvadesetak jela iz pojedinih zemalja Europske unije. Zadovoljstvo učenika je bilo nemjerljivo.
Ravnatelj škole Damjan Miletić s uvaženim gostima iz Kine

Ravnatelj škole Damjan Miletić s uvaženim gostima iz Kine


Liburnija.net:No, osim ovih hvalevrijednih medijskih istupa, catering ste pripremali i za neke poznate osobe?
Damjan Miletić:Učenike posebno obraduje kada nas pozovu da pomognemo pri posluživanju poznatih osoba. Tako je bilo i u kolovozu kada su nas gradonačelnik Grada Opatije i organizator koncerta Đorđa Balaševića pozvali da pripomognemo ovom velikom događaju. Za Đorđa Balaševića pripremili smo vrhunski finger food party u Villi Angiolini – kolijevci opatijskog, ali i hrvatskog turizma. U početku sam mislio da će učenici loše reagirati na taj događaj s obzirom da se održavao u srcu njihovog odmora (14. i 15.08), ali na sreću prevario sam se – gotovo da sam morao odbijati sve zainteresirane učenike koji su htjeli pridonijeti ovom veličanstvenom događaju. Svaki susret s nekom poznatom osobom za njih je spektakl, a ne moram vam ni reći kako su se osjećali u društvu Anastacie, Shakire, Marylin Mansona ili Joe Cockera…..
Liburnija.net: Već neko vrijeme radite i na projektu Mirisi i okusi Europske unije… Možete nam malo pojasniti cijelu priču?
Damjan Miletić: Sve je počelo sredinom devetnaestog stoljeća kada je Victor Hugo predviđao budućnost u kojoj će rat među europskim državama biti nepojmljiv. On je 1849. godine u Parizu rekao: “…Doći će dan kada više nećete međusobno ratovati, doći će dan kada više nećete dizati vojsku jedni protiv drugih…. …Postaviti ćete malu drvenu kutiju od borova drva, nazvati ćete je glasačkom kutijom. A što će iz kutije izići? Iz nje će izići društvo u kojem ćete svi osjetiti da živite, društvo koje će vam svima biti drago kao vaša duša…”. Njegovu ideju o superiornom jedinstvu i europskom bratstvu nastavili su tijekom vremena Aristide Briand (ministar vanjskih poslova Francuske 1929. godine), a potom Winston Churchill i drugi političari. No, imena Jeana Monneta i Roberta Schumanna zauzimaju veoma važno mjesto u utemeljenju Europske unije jer je upravo Schumannova deklaracija bila početak stvaranja Europske unije. To je dokument kojim je počelo postupno povezivanje zemalja u zemljopisno sve veću, a ekonomski i politički sve povezaniju cjelinu. Normalno je, da dio te cjeline danas-sutra želi biti i Republika Hrvatska. Strateški cilj svih nas u Republici Hrvatskoj je isti – ulazak u Europsku uniju.
Liburnija.net: Okusi i mirisi EU...

Liburnija.net: Okusi i mirisi EU...


Slušajući političare, gospodarstvenike, znanstvenike i mnoge druge, svi oni u svojim razmišljanjima uvijek ističu primjer Europe. Političari to čine na svoj prepoznatljiv način – govorima, konferencijama i konfrontacijama, gospodarstvenici izvozom i uvozom roba iz zemalja Europske unije, a znanstvenici radom na međunarodnim projektima. Ali, dio te hrvatsko – europske obitelji željeli smo biti i mi – srednjoškolski učenici i nastavnici, svatko na svoj način. I mi želimo obilježiti ulazak u obitelj u kojoj nema predrasuda. Jedinstvena obitelj u kojoj se ljudi razlikuju s obzirom na religiju, etničku ili nacionalnu pripadnost. Upravo je ta različitost jedno od najvećih bogatstava i vrednota tako mnogobrojne Europe. No ipak, ulaskom u Europsku uniju ulazimo i u jedan, za nas nedovoljno poznat dio kulture, a to je gastronomija. Naime, pojedine zemlje su nam gastronomski veoma bliske. Poznati su nam i pojedini francuski majstori kulinarstva kao primjerice “kralj kuhara i kuhar kraljeva” – August Escoffier, Antonin Carėme ili Paul Bocuse. Tko još nije čuo za austrijanca Franza Sachera i njegovu nenadmašnu tortu? A kada spomenemo talijanske bruschette, piccatu, lasagne, spaghette, tiramisu ili crostatu, osmjesi se pojavljuju na licima i počinjemo se u mislima oblizivati.
Ali, postoje države članice Europske unije, koje nam predstavljaju jedno veliko neistraženo gastronomsko područje. Spomenut ćemo samo Litvu, Estoniju, Finsku, Cipar, Maltu… Za nas su to gastronomske nepoznanice, ali ujedno i novi izazovi. Stoga nam je bila želja istražiti gastronomsku prepoznatljivost svih 27 zemalja članica Europske unije kroz projekt koji traje već dvije godine. Puno je zemalja, ali i puno gastro delicija koje obilježavaju pojedinu državu. No, mislim da ćemo mi ipak prije politike i političara ući u Europsku uniju – bar kroz ovaj projekt.
Liburnija.net: Zvjezdice među zvjezdicama @ Ugostiteljska škola Opatija

Liburnija.net: Zvjezdice među zvjezdicama @ Ugostiteljska škola Opatija


Liburnija.net: U posljednjoj školskoj godini vaši učenici i profesori osvojili su niz medalja i plaketa. Ova posljednja vam stiže iz inozemstva, točnije iz Srbije…
Damjan Miletić: Znate, Ugostiteljska škola Opatija ima tradiciju u obrazovanju kadrova od 1929. godine. Očito su već tada gradski oci predosjećali da će se Opatija razvijati upravo u pravcu ugostiteljstva i turizma. Kroz toliki dugi niz godina učenici su sudjelovali na mnogobrojnim susretima, natjecanjima… i s njih se vraćali uvijek okrunjeni mnogobrojnim odličjima. Samo u posljednjih desetak godina učenici su osvojili preko 120 različitih medalja. Svaka nagrada, medalja posebno veseli učenike i njihove mentore, ali na drugi način i obvezuje sve nas da budemo još bolji, jer kako kaže naš dragi bivši nastavnik Jan Bernd Urban, samo su najbolji za Opatiju dovoljno dobri, a mi želimo stvarati upravo takve kadrove – NAJBOLJE. Ovom prigodom istaći ću samo neke nagrade u prošloj školskoj godini: Učenici su na natjecanju iz flambiranja slanih i slatkih jela u Poreču osvojili zlatnu medalju, na natjecanju u Madžarskoj naša učenica (konobarica) također se vratila sa zlatnim odličjem, na regionalnom natjecanju Gastro učenici su izborili plasman na državno natjecanje Gastro s kojeg su se vratili sa zlatnom medaljom, na državnom natjecanju Lidrano naš učenik je u scenskom nastupu bio najbolji u državi, a dobili smo i priznanje Udruženja obrtnika Grada Rijeke za unapređenje i razvijanje duha poduzetništva. A da naši učenici nisu samo dobri u ugostiteljskim disciplinama govori i podatak da smo u lipnju dobili visoko priznanje Hrvatskog auto kluba za postignute rezultate u prometnoj preventivi i unapređenju cestovnog prometa. Svestrani smo zar ne?
Liburnija.net: Damjan Miletić sa svojim učenicima...

Liburnija.net: Damjan Miletić sa svojim učenicima...


Liburnija.net: No, to nije sve od nagrada koje ste osvojili?
Damjan Miletić: Dobitnici smo i nagrade Grada Opatije te Primorsko goranske županije za najbolju odgojnu obrazovnu ustanovu. Posljednje u nizu nas posebno veseli. Naime, naša škola dobila je visoko priznanje Novosadskog sajma turizma, lova i ribolova – Diplomu s posebnim odličjem za školovanje kadrova za potrebe ugostiteljstva i turizma. Time smo zaokružili naš dugogodišnji rad na ovom području. Iskreno se nadam da to neće biti posljednje priznanje ni nagrada koja će nas posebno obradovati i dati nam dodatni motiv za još veći trud i zalaganje.
I za sam kraj… Da bi se mogli ostvariti vrhunski rezultati, uz zainteresirane učenike, potrebni su i izvrsni stručni nastavnici. Time se ova škola doista može pohvaliti, a ja sam kao ravnatelj iznimno ponosan na sve moje učenike, nastavnike i cjelokupno osoblje naše škole. Lako je”ravnati“ kada imaš takav tim oko sebe!
Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
VIDEO: Opatijska Plava noć – fešta od plave ribe
FOTO: Iz Kastva uživo za cijelu Hrvatsku
FOTO: Mirisi i okusi Europske unije
FOTO: Svečano otvoren Festival kave
”Tvrtka – prijatelj Ugostiteljske škole”
FOTO: Izaslanstvo pokrajine Liaoning u posjetu Opatiji
FOTO: Zvjezdice među zvijezdama
FOTO: Pobijedila ”maneštra s okusom Učke”

error: Content is protected !!