[RAZGOVOR] Darjan Buković: Podržite promjene i apsolutno najbolji izbor, vrijeme je za neku novu energiju i novu viziju razvoja Matulja

– Uveo sam tijelo koordinacije vijećnika i predsjednika stranaka prije same sjednice vijeća kako bi prijedlozi dolazili što pročišćeniji na vijeće i izbjegli se nepotrebni sukobi. Ponosan sam na činjenicu da je velika većina odluka prolazila jednoglasno, što nadam se znači i da je posao koji sam ja obavio bio vrlo dobar, poručio je Buković.

Matulji – Dan prije početka izborne šutnje iskoristili smo za sumiranje rezultata proteklog saziva matuljskog općinskog vijeća. Za tu priliku porazgovarali smo s dosadašnjim predsjednikom Darjanom Bukovićem, koji u novi izborni ciklus kreće s mjesta kandidata za zamjenika načelnika općine. Nakon 12 godina aktivnog bavljenja politikom Buković sa svojim kolegama nudi novu energiju i viziju..

Iza vas je četverogodišnji mandat na čelu vijeća kako ocjenjujete prošli saziv?
Ocjenjujem ga kao jedan od najkonstruktivnijih saziva do sada. Jako se mnogo raspravljalo kako bi predložene odluke bile što bolje za stanovnike Općine Matulji. Za 15% su smanjene plaće načelničkom timu, kao i naknada meni osobno te vijećnicima. Također, izmijenjen je pravilnik o bagatelnoj nabavi kako bi se i u tom segmentu uštedjelo i omogućilo fer natjecanje svim tvrtkama, a ne samo odabranima. Uveo sam tijelo koordinacije vijećnika i predsjednika stranaka prije same sjednice vijeća kako bi prijedlozi dolazili što pročišćeniji na vijeće i izbjegli se nepotrebni sukobi. Ponosan sam na činjenicu da je velika većina odluka prolazila jednoglasno, što nadam se znači i da je posao koji sam ja obavio bio vrlo dobar.

Obzirom da je bila kohabitacija na djelu, koliko vam je izazovno bilo vršiti funkciju predsjednika?
Bilo je vrlo izazovno raditi u takvim uvjetima, ali očito dobro plivam u tim vodama nakon 12 godina što se bavim lokalnom politikom. Izvršna vlast u Matuljima, ali i u drugim sredinama mora napokon shvatiti da su vijećnici izabrani predstavnici naroda, naših sumještana, te da su tamo kako bi se glas građana čuo, a odluke donosile da im se olakša život i podigne standard. Biti izvršna vlast nikome ne daje za pravo provoditi samovolju i ignorirati direktne odluke vijeća, što se u Matuljima znalo dogoditi. Izvršna vlast jednostavno mora bolje surađivati s predstavničkim tijelom, jer oboje su tu kako bi se omogućio razvoj i bolji život zajednice, a ne pojedinca.

Na koje ste odluke ponosni, a koje su profulane u posljednje četiri godine (iz današnje perspektive)?
Izrazito sam ponosan da smo napokon pokrenuli izmjene prostornog plana u cjelini koji će nam omogućiti snažan budući razvoj, ali i priljev stanovništva. Ljudi žele graditi, a gospodarstvenici širiti svoje poslovanje. Manje ponosan sam na činjenicu da nam je za to trebalo dvije godine nagovaranja i argumentacija da je to prijeko potrebno. Ali nikad nije kasno za promjene. Uvođenje prireza od 10% i povećanje cijene vrtića su odluke na koje nisam ponosan i smatram da to nije trebalo uvoditi. Osobno sam glasao protiv oba „poskupljenja“ jer smatram kako imamo preveliki neiskorišteni potencijal novih vrsta prihoda za naš proračun, a u tom smjeru nitko ne razmišlja, nego samo kako bi se teret poskupljenja prebacio na građane. Umjesto da napokon razvijemo naše gospodarstvo koje će donositi priljeve u proračun, mi uvodimo poreze, a svake godine zbog lošeg planiranja prebacujemo 7 do 10 milijuna kuna u sljedeću godinu. Po toj logici Matuljima ne treba prirez.

U kolaciji s PGS-om idete za zamjenika načelnika. Koja su prva tri poteza koje planirate učiniti ako osvojite vlast?
Apsolutno prvi korak je izgradnja rotora u Matuljima na skretanju prema Kastvu za što već imamo spreman projekt i obećanje Hrvatskih Cesta da će se odobriti izgradnja istog. Druga bitna stvar je uvođenje frekventne gradske autobusne linije do okretišta Permani i reorganizacija sustava javnog prijevoza na području naše općine da napokon postanemo dio aglomeracije kako spada, a ne samo administrativno ako nekome treba. Za gore navedeno su već započeti razgovori s gradom Rijekom i ideja je naišla na plodno tlo. Pet milijuna kuna koje Matulji daju Autotroleju zaslužuju da budemo adekvatno prometno povezani, a ne da imamo linije koje ide dva puta dnevno. I treća vrlo konkretna stvar, uvođenje potpune transparentnosti u ugovore i plaćanja općine da svi koji žele informacije mogu vidjeti na što se troši, i na koga se troši. Kad netko ima dobre namjere, nema što skrivati.

Koji su vam ključni projekti?
Miklavija je apsolutni prioritet jer ona nosi nove prihode u proračun. Osobno sam diplomirao na tom projektu s temom ZNAČAJ NOVE PODUZETNIČKE ZONE MIKLAVJA ZA RAZVOJ REGIONALNOG GOSPODARSTVA pa znam o čemu govorim. Ne bavim se floskulama i ne vodim saborske zastupnike da lamentiraju o stvarima koje ne razumiju i ne najavljujem razvoj dok je zabilježba spora zavedena u zemljišnim knjigama. Općina je svojim stupidnim odlukama u to doba prouzročila spor s američkim partnerom koji nam danas otežava razvoj zonom. Zalažem se već godina da se otpetlja taj gordijski čvor, i nadam se da u budućnosti i hoće. Također, prioriteti su nam jačanje zdravstvenih usluga i reorganizacija poticajnih mjera za gospodarstvenike, kao i nove demografske mjere u obliku omogućavanju preduvjeta da vrtići za svu djecu općine u budućnosti budu besplatni.

Neka poruka biračima…
Izađite na izbore u što većem broju i obavite svoju građansku dužnost. Podržite promjene i apsolutno najbolji izbor. Smatram da je napokon došlo vrijeme za neku novu energiju i novu viziju razvoja Matulja, otvorenu, transparentnu i naprednu viziju.

error: Content is protected !!